Sport

Komentari 21

Umro je David Stern: Trideset godina upravljao je NBA ligom

Umro je David Stern: Trideset godina upravljao je NBA ligom

Nadgledao je uvođenje sedam novih franšiza i dopustio šest relokacija momčadi, a za njegove vladavine stvorena je i WNBA - ženska verzija najjače košarkaške lige na svijetu

U 77. godini umro je David Stern, bivši prvi čovjek NBA lige.

FILE PHOTO: Beyond Sport Action Images 11/09/2013

Stern je 12. prosinca imao izljev krvi u mozgu u njujorškom restoranu nakon čega je podvrgnut hitnoj operaciji, napisao je ESPN, no ipak je podlegao nekoliko tjedana kasnije.

Stern je postao komesar NBA lige davne 1984. godine gdje je nasljedio legendarnog Larryja O'Briena po kojem je danas nazvana titula NBA lige. Puna tri desetljeća bio je prvi čovjek najmoćnijeg košarkaškog natjecanja na svijetu, a za njegove vladavine uvedene su brojne promjene.

Kareem: Minority Of One Premiere - Ohio

Nadgledao je stvaranje sedam novih franšiza i šest relokacija klubova, blokirao je blockbuster razmjenu Chrisa Paula u Lakerse, a kroz tri desetljeća liga je postala znatno popularnija. Uveo je ograničenje klupskih potrošnji na plaće, takozvani 'salary cap', testiranje na doping, a bio je i glavni u stvaranju WNBA - ženske verzije NBA lige.

Odma po odlasku u mirovinu 2014. godine primljen je u košarkašku Kuću slavnih. Iza sebe je ostavio ženu Dianne s kojom je u braku proveo 56 godina, kao i dvoje sinova, Erica i Andrewa.

Od njega se na Facebooku oprostio i legendarni hrvatski reprezentativac, Dino Rađa:

- Nije dobro kako je krenulo. Znam da malo kome znači ovaj gospodin na slici, ali on je jedan od najzaslužnijih što su Europljani počeli dolaziti u NBA ligu.

 

Najčitaniji članci