Obavijesti

Sport

Komentari 45

Hrgović otkrio zašto mu biraju slabe rivale: Evo vam podaci i nemojte me više maltretirati

Hrgović otkrio zašto mu biraju slabe rivale: Evo vam podaci i nemojte me više maltretirati
17

Iduće godine istječe mi ugovor s Teamom Sauerland, puno je tu stvari koje ne znate, koje su u pozadini. Pa ja sam frustriran više od mojih hejtera, rekao je Hrgović uoči puta u Las Vegas

VIDEO

Scott Alexander (32), Amerikanac sa 16 pobjeda, dva remija i četiri poraza novi je protivnik hrvatskog teškaša Filipa Hrgovića (29). Njihova će se borba održati u Las Vegasu 4. prosinca kao predborba u okršaju Devina Haneyja i Josepha Diaza za naslov WBC-ova prvaka u lakoj kategoriji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrgović uoči borbe sa Scottom 28:16

Hrga je prije dva mjeseca u Klagenfurtu nokautirao 228. teškaša na ljestvici, Crnogorca Marka Radonjića (31). Iako su se u njegovu timu nadali kako će ugovoriti meč s poznatijim imenom, a spominjali su se Tony Yoka i Martin Bakole, Hrga za kraj godine još jednom ima nešto lakšeg protivnika, 178. sa svjetske ljestvice.

- Lijepo vas je vidjeti, nadam se da je i vama lijepo vidjeti mene - nasmijao se Filip u uvodu.

Što očekuje od meča?

- Ponovno sam u akciji. Kroz 10-ak dana napokon u Las Vegasu. Uvijek mi je bila želja boksati u boksačkoj Meki. Protivnik je Scott Alexander, ima 16 pobjeda, četiri poraza i dvije neriješene borbe. Ovaj put pripreme sam odradio u Zagrebu, kompletno, deset tjedana, nisam išao u Miami. S Yousefom Hasanom i Igorom Čordašom spremao sam se maksimalno. Osjećam se odlično i veselim se 14. pobjedi, uz Božju pomoć.

Koliko si zadovoljan trenutačnim statusom u karijeri?

- Ja sam uvijek zadovoljan. I da ne boksam, zadovoljan sam. Šalu na stranu, moglo je biti bolje, a i lošije. Napravili smo određen posao, imam 13 pobjeda, na nekim ljestvicama sam u Top 10, na BoxRecu sam bio u Top 15. Mislim da smo napravili dosta dobar posao, ali da nismo napravili maksimalan posao u dosadašnjoj karijeri. Zadnjih nekoliko godina bio sam spreman za jače protivnike, za veća imena. Nije loše, a nije ni maksimum koji smo mogli napraviti. Sigurno sam mogao imati na skoru Heleniusa, Martina, Chisoru, taj rang protivnika. Odavno sam spreman za takav izazov, ali nije do mene. Ja takve protivnike prozivam mjesecima i godinama, pričam sa svojim promotorom u tom smjeru. Ali zbog toga kako ovaj biznis funkcionira, zbog neke politike nije došlo do mečeva koje bih htio i za koje sam spreman.

Zagreb: Filip Hrgović uoči borbe protiv Scotta Alexandera

Moje vrijeme tek dolazi

Sa svojim timom je, kaže, napravio solidan posao.

- U prvih 13 mečeva, kad uzmete u obzir i sadašnje i prošle svjetske prvake, imao sam dosta dobre protivnike iako su neki od njih široj publici izgledali smiješni. Moje vrijeme tek dolazi. Ne bi vas bilo toliko tu da toga niste svjesni. Najbolje godine za teškaša su od 30. do 35. Tek slijede moje najbolje godine. Prilagodio sam se profesionalnim pravilima boksa, spreman sam za 12 rundi. Pitanje je vremena kad će doći najveća imena i ta svjetska titula koja mi je cilj.

Iduće godine očekuje borbu za obveznog izazivača po IBF-u. Teško će, kaže, dobiti i priliku uzeti pojas.

- Trebala je to biti i ove, ali vidjeli ste koliko je tu bilo komplikacija da se borim na IBF-ovu eliminatoru. Ali plan je da se u ožujku, travnju održi ta borba. Vrti se nekoliko imena, ne bih ih htio spominjati da opet ne bude razočaranja. Ali nadam se da će se održati ta borba da dobijem status obaveznog izazivača, a sumnjam da ću se boriti za titulu. Joshua ima revanš s Usikom za travanj, svibanj, Fury će imati obranu protiv Whytea ili nekog trećeg. I onda će se dogoditi vjerojatno borba za ujedinjenje pojaseva. To ima prednost ispred svih obveznih izazivača. Nadam se da će teška kategorija nakon 15 godina dobiti ujedinjenog prvaka svijeta - rekao je Filip i nastavio:

- Hoće li tu biti mjesta, hoće li IBF-ov prvak uprazniti titulu i pustiti mene da se borim za nju, moguć je i taj scenarij. Ali čisto sumnjam da će Usik ili Joshua prihvatiti borbu sa mnom, a ne ići u borbu za ujedinjenje koja će vrijediti nekoliko stotina milijuna. To je neka realnost. Ali čeka me po planu veliki meč u trećem, četvrtom mjesecu za obveznog izazivača po IBF-u. Iduće godine istječe mi ugovor s Teamom Sauerland, puno je tu stvari koje ne znate, koje su u pozadini. Biste li ulagali u boksača za kojega znate da vam odlazi? Možda je u tome problem, možda je tu više nekih biznis stvari. Ali ne bih ulazio u detalje.

Zagreb: Filip Hrgović uoči borbe protiv Scotta Alexandera

Dvije i pol godine u krvavim kampovima. I ne dobivam borbe koje želim 

Kako uopće birate protivnike?

- Moraš platiti. Kao kad hoćeš dobar steak, odeš u dobar restoran i platiš. Tako je u boksu, moraš platiti. Velika imena koštaju. Svatko gleda svoj interes, promotor gleda svoj interes, ja sam mu ulaganje i on od mene treba imati dobit. Jedan od problema je što sam riskantna borba za svakoga. Netko mora dobiti veliki novac da bi prihvatio takvu borbu. Može li se moj promotor naplatiti s takvim ulogom? To su igre koje donose prevagu. Je li tu moćniji od mojih promotora koji kontrolira tu igru, da se ne bi ugrozili njihovi veći interesi? Ne znam. Ali kako kažem vama, tako kažem i promotoru.

Kod njega, kaže, nema ništa skriveno.

- Želim se boriti sa svima, osjećam se spreman za svakog. Žao mi je, svi me tu donekle i osobno poznajete, znate kako živim, znate da sam sve dao za boks, da nitko ne živi ovako disciplinirano i ne trenira ovako jako. I znate kako je meni što sam od zadnje tri godine proveo dvije i pol u Americi u krvavim kampovima i ne dobivam borbe koje želim. Više od mojih hejtera sam ja frustriran. Stavio sam sve na jednu kartu i dao sam se cijeli za boks. Poanta je da dobijem velike mečeve, zaradim novac, dobijem slavu, to želimo svi mi boksači. Objasnio sam vam da tu ima prepreka, igri i politika koje to sprječavaju. Ali sve će se posložiti prije ili kasnije - vjeruje Hrgović.

Cilj mu je osnovati svoju promocijsku kuću i da sam bira protivnike.

- Neću biti topovsko meso kojem će se platiti, koji ću poslužiti za nečiji skor. Kad dođem do toga, prestat ću se baviti boksom. Bit ću prvak koji će imati svoju promocijsku kuću, sam određivati pravila i dogovarati mečeve. To je ono što svi najveći boksači današnjice rade. Do te faze još treba skinuti nekoliko imena, napraviti veliko ime da budeš u mogućnosti da sam sebi krojiš sudbinu. Sad to nije moguće, ali će jako brzo biti.

Zagreb: Filip Hrgović uoči borbe protiv Scotta Alexandera

Želim prave protivnike i pravi novac

Istječe ugovor s promotorom Sauerlandom, što nakon toga?

- Nemam pravo po ugovoru pregovarati s trećim stranama, postoji jedan period gdje ću biti slobodan pregovarati. Sauerland će isto imati pravo mečirati te ponude. Vidjet ćemo. Još sam određeni period pod ugovorom, tu nema prostora za bilo što. Kad dođe taj period da se bliži kraj ugovora, vjerojatno će svi jači svjetski promotori će uputiti neku svoju ponudu. Ne zanima me tko mi je promotor, zanima me da mi da prave mečeve i pravi novac, bio to Waserman, Matchroom, Top Rank... Nije bitno kako se zove, bitno je da se meni i mojim fanovima daju pravi mečevi, da dobijem priliku naplatiti svoj trud i talent - rekao je Hrgović i nastavio:

- Mi smo na priči o tituli, a imam meč idući tjedan. Nećemo spremati ražanj dok je zec u šumi. Bez obzira na ranking, on je dobar i brz. Ne očekujem laganini, nego pravi meč. Spremao sam se jako, nećemo preskakati stepenice. Treba to boksati, odraditi sa stilom pa idemo dalje.

Na kraju je iznio i podatke kojima je htio ušutkati kritičare.

- Kad me toliko maltretirate s protivnicima, izvukao sam podatke koji su i vama dostupni. Deset po meni najvećih teškaša u povijesti. Od Joea Lewisa do Vladimira Klička, baš sam uspoređivao 14. meč koji su boksali. Morate shvatiti da boksaču trebaju i ovakvi mečevi, treba se priviknuti na 12 rundi s amaterskog boksa. Svi trening-kampovi, sve je jako bitno. Na primjer, Joe Lewis imao je protivnika od 31 pobjede i 28 poraza. Rocky Marciano, jedini neporaženi teškaš, protivnik mu je imao sedam pobjeda i 10 poraza. Sonny Liston imao je protivnika od 38 pobjeda i 24 poraza. Muhamed Ali, 16-0. Mike Tyson, 13 pobjeda, šest poraza. Lennox Lewis, protiv čovjeka koji je imao 24 pobjede, 10 poraza. Vladimir Kličko, četiri pobjede, 13 poraza. Znači, to su najveći teškaši u povijesti po erama, to je podatak koji dosta govori. Imam tek 13 borbi, tek 29 godina. Ima vremena za sve, nemojte me više maltretirati...

Zagreb: Filip Hrgović uoči borbe protiv Scotta Alexandera

Trener: Nije cilj samo pobjeda

Medijima se obratio i njegov trener Yousef Hasan.

- Pripreme smo odradili na domaćem terenu. Od deset tjedana, tri tjedna bilo je sparinga, još imamo dva sparinga prije puta u Las Vegas. Zadovoljan sam pripremama, prošlo je sve OK, bez ozljede i ikakvih komplikacija. Sve je išlo po planu, radili smo dvaput dnevno treninge od dva, dva i pol sata. Četiri su bila sparing partnera, sparirali smo osam, deset, 12 rundi čak, mi smo spremni za meč što se nas tiče. Imamo još odraditi ovaj tjedan, finiširati i složiti taktiku. Veselimo se meču u Americi i idemo na pobjedu.

Kakav je Scott Alexander?

- Protivnik je Amerikanac, američka škola boksa. Gledali smo par mečeva, analizirali. Niži je nego Filip, brži je, ima manje kila. Ima dobru tehniku, nije loš. Ali mi smo bolji od njega. Na nama je pritisak, moramo to pokazati. On ima prednost što je na domaćem terenu, neće imati jet lag i te stvari. Ali kvaliteta Filipova je vidljiva. Svaki meč je težak, treba ući u ring i probiti tu atmosferu. Nije cilj samo pobijediti, nego boksati dobro, da to vidi cijeli svijet, da znaju da im dolazi pravi boksač. Nadam se da će to biti pobjeda, da se vratimo doma živi i zdravi i da idemo prema novim pobjedama.

Zagreb: Filip Hrgović uoči borbe protiv Scotta Alexandera
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe