Sport

Komentari 68

Vapaj igrača i sindikata: Naše zdravlje se ignorira, previše je utakmica u kratkom vremenu

Vapaj igrača i sindikata: Naše zdravlje se ignorira, previše je utakmica u kratkom vremenu

Zdravlje i zdravstvena stanja igrača su se dugo ignorirala. Guranje sve većeg broja utakmica u što kraća vremenska razdoblja igračima će samo stvarati veći broj zdravstvenih problema, napisao je Asmir Begović

Međunarodni sindikat profesionalnih nogometaša (FIFPro) upozorio je da se dobrobit igrača ne uzima u obzir prilikom sastavljanja kalendara natjecanja, nekoliko sati nakon što se danski reprezentativac Christian Eriksen srušio tijekom susreta protiv Finske. U istom smjeru razmišlja i golman Bosne i Hercegovine Asmir Begović.

POGLEDAJTE VIDEO: Eriksen se srušio na travnjaku

- Zdravlje i zdravstvena stanja igrača su se dugo ignorirala. Guranje sve većeg broja utakmica u što kraća vremenska razdoblja igračima će samo stvarati veći broj zdravstvenih problema. Nadajmo se da će oni koji se u nogometu nalaze na pozicijama moći to u nekom trenutku ipak primijetiti - napisao je Begović na Twitteru.

Još nije jasno zbog čega se Eriksena srušio, no u jednom trenutku vidjelo se kako ga liječnici oživljavaju.

- Igrači širom svijeta su nam rekli kako kalendar natjecanja u posljednje četiri godine nije adekvatan, niti uzima u obzir njihove potrebe. Uvjeti u igri i oko vas mentalno i fizički iscrpljuju - istaknuo je glavni tajnik FIFPro-a Jonas Baerr-Hoffman u otvorenom pismu.

Hoffman je naglasio kako je vrijeme za promjene i pozvao igrače da zajednički daju svoj glas svojim sindikatima.

- U narednim mjesecima pregovarat ćemo u vaše ime s Fifom i drugim dionicima kako biste imali pravedniji i razumniji raspored, pravednije uvjete i veće mjere zaštite na terenu i izvan njega - dodao je.

- Za nas je glas igrača najvažniji u razgovoru - kazao je Baerr-Hoffman, rekavši da su igrači izostavljeni iz procesa odlučivanja.

Brojni vrhunski klupski treneri kritizirali su stisnuti raspored ove sezone.

Tako je u studenom menadžer Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjaer upozorio na ozljede koje se u Premier ligi gomilaju zbog "fizičkog ili mentalnog umora".