Obavijesti

Sport

Komentari 20

VAR debitira u Rusiji: Pomoćni suci neće dizati rubna zaleđa...

VAR debitira u Rusiji: Pomoćni suci neće dizati rubna  zaleđa...
2

Po prvi puta na Svjetskom prvenstvu koristit će se VAR (Video assistant referee) tehnologija. Pomoćni suci dobili su naputak da ne dižu zastavicu kod minimalnog zaleđa, a igrač je u prilici za gol

VIDEO

Svjetsko prvenstvo u Rusiji bit će prvo takvo natjecanje na kojem će se koristiti VAR (Video assistant referee) tehnologija. Predsjednik Fife Gianni Infantino potvrdio je to u ožujku. VAR su već isprobali Nijemci i Talijani, a korišten je i u nekim utakmicama engleskog kupa prošle sezone.

Fifa je za to prvenstvo odredila 13 sudaca čija će baza biti u Moskvi. Tih 13 sudaca bit će zaduženo za pregledavanje snimki spornih situacija s utakmica. Za svaku utakmicu bit će sastavljen tim od četiri suca koji će nadgledati te snimke, jedan glavni te njegova tri pomoćnika. 

Na svakom stadionu nalazit će se 33 kamere koje će pokrivati sve kutove terena. Osam kamera će snimati ultra usporene snimke kako bi VAR tim mogao sa što većom sigurnošću procijeniti određenu situaciju.

Također, pomoćnim sucima rečeno je da ne dižu zastavicu kod upitnih zaleđa kako bi omogućili VAR-u da donese ispravnu odluku, rekao je Fifin predsjednik Odbora za suce Pierluigi Collina.

- Ako vidite da pomoćni sudac ne diže zastavicu, nije zato što nije vidio zaleđe, nego zato što poštuje naredbu [da se zastavice ne diže kod diskutabilnih zaleđa]. Rečeno im je da ne dižu zastavice kada je u pitanju diskutabilno zaleđe, a igrač je u izglednoj prilici za gol, jer ako pomoćnik digne zastavicu, sve je gotovo - rekao je Collina.

- Ako pomoćni sudac ne podigne zastavicu i igra se nastavi te možda završi pogotkom, situacija će se pregledati pomoću nove tehnologije.

VAR tehnologija koristit će se kod:

  • Golova, uključujući propuštene prekršaje u napadu
  • Dosuđenih i nedosuđenih penala, također uključujući propuštene prekršaje u napadu
  • Izravnih crvenih kartona
  • Slučajeva u kojima je pogrešnom igraču dodijeljen žuti ili crveni karton

Sudac dobiva povratnu informaciju od VAR tima putem slušalice, kada su u pitanju objektivne odluke temeljene na činjenicama, poput zaleđa.

Kod nešto subjektivnijih odluka, kao što su crveni kartoni i penali, u mogućnosti je pogledati snimku na monitoru pokraj terena, prije nego što odluči kako postupiti.

Ponovljena snimka određene situacije bit će prikazana na velikom ekranu te će tako i publika imati uvid u situaciju i objašnjenje zašto je donesena određena odluka.

Ipak, snimke se neće prikazivati na terenu dok sudac još odlučuje, nego tek kasnije, kako utjecaj publike ne bi promijenio njegovu odluku.

Sudac neće smjeti prekidati igru ukoliko je lopta još uvijek u terenu već će snimke na monitoru moći pregledati tek kada se lopta izbaci izvan igre.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske