Obavijesti

Sport

Komentari 23

'Vatreni' spektakl: U osam dana šest utakmica, dostupne svima

'Vatreni' spektakl: U osam dana šest utakmica, dostupne svima

Hrvatska A selekcija u Ljubljani otvara kvalifikacija za SP 2022. utakmicom protiv Slovenije pa u Rijeci igra protiv Cipra i Malte. Hrvatska U-21 igra skupinu Eura u Kopru protiv Portugala, Švicarske i Engleske

VIDEO

Pandemija korona virusa, koja je buknula negdje otprilike u ovom vrijeme prošle godine, bila je toliko jaka, da je odgodila Europsko nogometno prvenstvo 2020., koje se trebalo igrati diljem Europe.

Prema zadnjim saznanjima, trebalo bi se igrati od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. u dvanaest gradova, u 12 europskih zemalja. Naravno, postoji i varijanta u kojoj bi cijeli turnir preselio na Otok. Jasno, pomicanje tog Eura, pomaknulo je i početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

POGLEDAJTE VIDEO: Lovren ugostio ljude pogođene potresima

Pokretanje videa...

Lovren uređuje hotel za pogođene 01:28

Nekako smo navikli da u kvalifikacije za neko veliko natjecanje ulazimo nakon ljeta, a sad one počinju tek na proljeće. Zbunilo je to dio hrvatske sportske javnosti. Na sve se nadovezalo u Europsko U-21 prvenstvo, koje se održava u Sloveniji i Mađarskoj, i na koje se također plasirala naša selekcija. U ovom tekstu ćemo raspetljati taj "gordijski čvor". 

Kad i s kim igra A selekcija, gdje gledati?

Dakle, hrvatska A selekcija u srijedu otvara kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. Protivnik je od 20.45 Slovenija u Ljubljani. Sudit će poznati Španjolac Antonio Mateu Lahoz, a susjedi će nas ugostiti na krasnom stadionu Stožice, koji prima 16,038 gledatelja. Dakako, u srijedu neće biti publike. Prijenos je na Novoj TV od 20 sati, uz studijsku emisiju.

Slovensku selekciju vodi dobro nam poznati Matjaž Kek, nekoć uspješni trener Rijeke. Od HNL igrača, u rosteru imaju dinamovca Petra Stojanovića te Osječane Marija Jurčevića i Damjana Bohara.

Modrić dostiže Srnu, još jedan rekord za vječnost maestra Luke
Modrić dostiže Srnu, još jedan rekord za vječnost maestra Luke
'Vatreni' odradili prvi trening: Pojavili se Perišić i Brozović
'Vatreni' odradili prvi trening: Pojavili se Perišić i Brozović

U ovom mikrociklusu, Hrvatsku još čekaju okršaju 27. ožujka protiv Cipra, te 30. ožujka protiv Malte. Obje utakmice igraju se na Rujevici. Jasno, svi spomenuti susreti igrat će se bez publike. Uz Hrvatsku, Sloveniju Cipar i Maltu, u skupini su još Rusija i Slovačka.

Hrvatska je apsolutni favorit skupine, a koeficijent na pobjedu izabranika Zlatka Dalića protiv Slovenije je 1,70. Na Slovence koeficijent iznosi 5,25. U kadru zbog ozljeda neće biti Ante Rebića i Brune Petkovića, ali veseli povratak Šime Vrsaljka. Potonji se vratio u reprezentaciju nakon dvije i pol godine i velikih problema s ozljedama.

- Nedostajat će nam Petković sigurno, igrao je u dobroj formi. S njim nam je i sustav igre drugačiji i morat ćemo to sada malo promijeniti - rekao je izbornik Dalić.

Croatia Press Conference

Ipak, usprkos izostanku Rebića i Petkovića, Dalić ima slatke brige za napadački dio jer Mislav Oršić igra u životnoj formi, a ne zaostaje puno ni Kristijan Lovrić, kojemu je aktivirao pretpoziv.

- Već sam rekao, Mislav je zasluženo u ovom krugu i očekuje ga minutaža. No moram pričekati da se okupimo svi i razgovarati s igračima jer dugo nismo bili zajedno i ne znam stanje svakog od njih. Stvari se sada mijenjaju, a iza njega je 120 minuta protiv Tottenhama, igrao je i protiv Gorice. Može nam pomoći i moram biti pametan, mudar, rasporediti snage i energiju da se ne bismo potrošili jer pakleni je ciklus.

U europskim kvalifikacijama 55 reprezentacija podijeljeno je u pet skupina sa po šest momčadi i pet skupina sa po pet momčadi. U svakoj će skupini odigrati po dva meča međusobno. Deset pobjednika skupina kvalificirat će se izravno na SP, a deset drugoplasiranih, te dvije reprezentacije iz Lige nacija igrat će dodatne kvalifikacije.

Ovih 12 reprezentacija bit će podijeljeno u tri skupine sa četiri reprezentacije koje će se boriti za još tri vize za SP.

Raspored utakmica A selekcije u ovom mikrociklusu:

  • Slovenija - Hrvatska (Ljubljana, 24. ožujka, 20.45 Nova TV)
  • Hrvatska - Cipar (Rijeka, 27. ožujka, 18.00 Nova TV)
  • Hrvatska - Malta (Rijeka, 30. ožujka, 20.45 Nova TV)
Zagreb: Okupljanje hrvatskih nogometnih reprezentativaca

Kad i s kim igra U-21 selekcija, gdje gledati?

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine, otputovala je u ponedjeljak u Sloveniju, gdje će odigrati sve tri utakmice grupne faze Europskog prvenstva. 

Izbornik Igor Bišćan uvjeren je da mladi Vatreni mogu pružiti dobre partije te se boriti za mjesto u četvrtfinalu europske smotre, bez obzira na snagu suparnika u skupini - Portugala, Švicarske i Engleske.

- Imamo dva dana do prve utakmice, moramo napraviti najbolje što možemo. Čekaju nas tri utakmice u tjedan dana, trebat ćemo naći način kako biti spreman za zahtjevne dvoboje. Vjerujemo u sebe, prošli smo teške kvalifikacije i to je bilo pozitivno za naš karakter i mentalitet. U toj pozitivnoj atmosferi, nadam se, možemo osigurati prolazak skupine - kaže.

Hrvatska U-21 reprezentacija sve tri utakmice u skupini igra u Kopru na stadionu Bonifika. Dakako, bez gledatelja. Prvu utakmicu igraju u četvrtak, 25. ožujka, protiv Portugala od 21 sat. Sudi Poljak Bartosz Frankowski. Utakmice naših na Euru U-21 prenosit će HTV 2.

Bišćan objavio popis kandidata za utakmice mlade reprezentacije

Bišćanove dečke već 28. ožujka čeka okršaj sa Švicarskom, a 31. ožujka s Engleskom. Želja je da se prolazak proba osigurati prije te utakmice s Englezima, jer oni su favoriti skupine.

Koeficijent na pobjedu mladih "vatrenih" protiv Portugala je 4,50, a na Portugal 1,75. Ipak, naši mladi reprezentativci se ne pribojavaju.

- Spremni smo za nešto veće. Na Europskom prvenstvu nema slabijih momčadi, ali i Hrvatska ima svoje kvalitete i želimo izboriti četvrtfinale. Malo smo umorni, no najveći je ponos igrati na Europskom prvenstvu. Ne bojimo se nikoga, idemo pokazati tko smo i što smo - rekao je napadač Sandro Kulenović.

Grupna faza U-21 Europskog prvenstva se održava od 24. do 31. ožujka 2021., a pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine ostvaruju plasman u nastavak natjecanja koje se igra od 31. svibnja do 6. lipnja 2021.

Šibenik: Kvalifikacijska utakmica za Euro U-21, Hrvatska - Škotska

Na završni turnir U-21 Europskog prvenstva plasiralo se devet pobjednika skupina te pet najboljih drugoplasiranih momčadi, među kojima je i Hrvatska te domaćini turnira Mađarska i Slovenija. 

Šesnaest je reprezentacija na ždrijebu bilo podijeljeno u četiri skupine od četiri reprezentacije, s time da su domaćini turnira već od ranije znali u kojim će skupinama te na kojoj poziciji unutar skupine nastupati na nadolazećem Euru U-21 - Mađarska se nalazi na prvoj poziciji u Skupini A, dok se Slovenija nalazi na prvoj poziciji u Skupini B.

Raspored utakmica U-21 reprezentacija na Euru u Sloveniji i Mađarskoj:

  • Portugal U-21 - Hrvatska U-21 (Koper, 25. ožujka, 21.00 HTV 2)
  • Hrvatska U-21 - Švicarska U-21 (Koper, 28. ožujka, 18.00 HTV 2)
  • Hrvatska U-21 - Engleska U-21 (Koper, 31. ožujka, 18.00 HTV 2)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka