Obavijesti

Sport

Komentari 8

Veličina je bitna: Možda su 'bucmasti', ali su nezaustavljivi

Veličina je bitna: Možda su 'bucmasti', ali su nezaustavljivi

Rukometaš Konga je pravi hit SP-a u rukometu. Sa 137 kilograma je lakoćom zabijao golove, ali nije jedini. Tijekom povijesti smo imali brojne sportaše koji su unatoč većoj kilaži ostvarili respektabilne karijere...

VIDEO

Možda na prvu ne odaju dojam da je riječ o sportašima, ali kada uzmu loptu ili navuku rukavice, teško ćete ih zaustaviti.  Nevjerojatno pokretljivi za svoju kilažu, snažni i još uz to kada dodate njihovu konstituciju. Majstori svog zanata.

To je dokazao na Svjetskom prvenstvu u Egiptu rukometaš Konga Gauthier Mvumbi Thierry koji je Danskoj, Argentini i Bahreinu utrpao 13 golova. Sjajno se kretao, trpao u gol sve što je dobio, razgrtao oko svog prostora. No tu ne bi bilo ništa čudno da nije atipičnog izgleda za rukometaša.

2021 IHF Handball World Championship - Preliminary Round Group D - Bahrain v D.R. Congo

Na stranici IHF-a je pisalo kako ima 89 kilograma, na stranici njegovog kluba Dreux je stajalo 110 kg, ali Thierry je nakon utakmice protiv Danske priznao kako je vaga posljednji put stala na 137 kilograma na njegovih 195 centimetara. Aku on je toliko snalažljiv i pokretan za svoju fizičku konstituciju da mu nešto veća kilaža ne stvara nikakav problem. 

No nije on jedini. Imali smo u sportu nekoliko primjera i iz košarke, nogometa, borilačkih sportova. 

Zvijer od 103 kilograma i 185 cm. Za njega se baš i ne može reći da je 'bucmast'. Adebayo Akinfenwa je engleski nogometaš koji je još na početku karijere bio predmet raznih priča i pošalica jer izgleda kao body-builder. Mnogi su smatrali kako nije za njega nogomet, ali ga Akinfenwa i dan danas uspješno igra u 38. godini. 

Soccer - Pre Season Friendly - Northampton Town v Nottingham Forest - Sixfields Stadium

Godinama je nastupao po engleskim niželigaškim klubovima, u svojoj dugoj karijeri zabio je čak 200 golova, a prošle sezone je došao do najvećeg uspjeha. Uspio je na svojim plećima Wycombe dovesti u Championship.

Građen je kao body-builder, pored njega Wolverhamptonov snagator Adama Traore izgleda kao kržljavi kadet, ali taj paket je samo jedan dio priče. Najvažniji je sadržaj, a Akinfenwa ima srce radnika i fajtera prepuno dobre volje.

Navijač Liverpoola, rođen u sjevernom Londonu. Mama mu je kršćanka, a otac musliman, Nigerijac. U tinejdžerskoj dobio prigrlio je majčinu vjeru. Prije tri godine napisao je autobiografiju, ima svoju liniju odjeće ('Beast Mode'), na benchu diže 200 kg, a uz to je u teretani svaki dan.

Prvo odradi kardio trening od 40 minuta, a onda diže utege. To najbolje i objašnjava njegovo nabildano tijelo. Ima 103 kilograma, pojede sedam obroka dnevno, ali time nije zadovoljan njegov osobni trener koji smatra da Adebayo mora jesti puno više.

Prije šest godina je ispunio svoj san i zaigrao protiv Liverpoola u FA Kupu, a veća razina nogometa ipak mu se nije svidjela.

- Nikad u životu nisam toliko trčao. Volim gužvu i guranje, ali natjeravati veznjake nije mi omiljena stvar u životu. To mi baš i ne ide. No sa stadiona smo izašli uzdignute glave. Nemamo se čega sramiti. Zaslužili smo remi. Bilo bi super otići na Anfield - rekao je simpatični Akinfenwa.

Amerikanci su imali Shaquillea O'Neala, a Grci svog Baby Shaqa. Od juniorskih je dana Sofoklis Schortsanitis privlačio pažnju. Ne samo zato što je jedan od rijetkih tamnoputih Grka (majka mu je iz Kameruna, gdje je i rođen), već zbog svoje pojave.

Jeo četiri puta više od suigrača

Baby Shaq je za vrijeme profesionalne karijere prosječno imao 170 kg na svojih 206 cm-a. Danas ima 180 kg, ali nekad je bio i puno teži. Nakon lutanja po manjim grčkim i talijanskim klubovima 2006. je prešao u Olympiacos, a sezonu nakon toga u klubu su ga poslali na dijetu. Nije igrao, borio se s težinom koja je prelazila i 200 kg, ali terapija je upalila, smršavio je 50 kilograma. 

GER, Eurocup, EWE Baskets Oldenburg vs PAOK Thessaloniki

Na svome vrhuncu je znao pojesti četiri puta više nego njegovi suigrači. Bez obzira na izgled koji je atipičan za košarkaša, Schortsanitis je imao sjajnu karijeru u kojoj je igrao za Olympiacos, Panathinaikos, Maccabi i u svom primeu je bio jedan od najboljih europskih centara. Nije imao neku kondiciju, nije mogao dugo izdržati na parketu, ali kada je igrao...

'Jeo' je protivničke centre. Kombinacija brzine i snage, i još uz njegovu konstituciju, činilo ga je nezaustavljivim na parketu. Bio je nevjerojatno pokretan obzirom na svoju kilažu i visinu. Zabijao je kada god bi se sjetio, a rješenja za njega jednostavno nije bilo. Pustiti ga da odradi svoje i da se umori je bila jedina opcija, ali tada bi već dobrano napunio koš.  

GER, Euroleague, ALBA Berlin vs. Tel Aviv

Često je baš Baby Shaq taj koji je donosio prevagu, ali bio je poznat i po kratkom fitilju. Znao je tijekom utakmica ulaziti u tučnjave s protivničkim igračima zbog čega je nekoliko puta zarađivao suspenzije, ali kada bi se protivnici s njim upuštali u obračune... To ne bi dobro ispalo za njih.

Alba Berlin vs Maccabi Tel Aviv

Boksač poznat kao 'Butterbean'

U profesionalni boks je ušao tek s 28 godina, ali zato je mnogim fanovima ostao u lijepom sjećanju. Simpatični američki boksač Erik Esch, poznatiji kao Butterbean, bio je pomalo neobične konstitucije, no to mu je očito bila prednost u odnosu na protivnike jer je u karijeri pobijedio čak 77 puta uz deset poraza.

Kroz karijeru je imao između 160 i 200 kilograma na visinu od 180 cm, što ga čini najtežim elitnim teškašem svih vremena. Možda su mu kretnje bile sporije u odnosu na protivnike, ali veliku prednost imao je u snazi. Nekad bi mu i samo jedan ozbiljan udarac bio dovoljan da protivnika pošalje u zemlju snova. Njegovi mečevi nisu bili samo puko udaranje, već je unio zabavu u boks što je bio magnet za američku publiku i javnost. Smijao bi se i provocirao kada bi primio udarac, komunicirao s publikom, uživao u onome što radi.

No kako je njegova priča počela? Početkom 90-ih bio je daleko od borilačkih sportova. U Americi je radio u jednoj tvornici, a kako je već tada bio poznat po iznimnoj snazi, kolege su ga nagovorile da se prijavi na natjecanje 'najjači čovjek'. Pobijedio je, postao je zvijezda zbog svoje konstitucije i simpatičnosti pa se ubrzo prebacio u boks gdje je razvio sjajnu karijeru.

Karijeru u boksu završio je 2013. godine bez da je ispunio svoju najveću želju. Htio se boriti protiv Mikea Tysona, ali do toga nikada nije došlo. Gdje god je došao bio je zvijezda. Okušao se i u kickboksu gdje je pobijedio triput uz četiri poraza te u MMA-u gdje je imao skor 17-10, a borio se u KSW-u i Prideu.

Nakon kraja borilačke karijere je iskoristio svoju popularnost pa ostao u javnosti tako što je vodio vlastitu emisiju 'Big Law: Deputy Butterbean'. Možda nije bio najbolji, ali mnogima se urezao u pamćenje kao jedan od najzabavnijih boksača ikada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani