Obavijesti

Sport

Komentari 30

Veliko finale F1: Što kome treba za naslov, kada počinje i gdje gledati spektakl u Abu Dhabiju

Veliko finale F1: Što kome treba za naslov, kada počinje i gdje gledati spektakl u Abu Dhabiju

Uzbudljivu, najdužu sezonu u povijesti F1 punu zapleta, kontroverzi, jasnih i nejasnih odluka zaključit će glamurozna utrka za Veliku nagradu Abu Dhabija u Yas Marini i, budite sigurni, čeka nas veliko uzbuđenje

VIDEO

Cijela sezona svodi se na posljednju utrku u kalendaru. Max Verstappen protiv sedmerostrukog prvaka svijeta Lewisa Hamiltona, Red Bull protiv Mercedesa za konstruktorski naslov... Najveći rivali današnjice u posljednju dionicu prvenstva ulaze bodovno poravnati (369,5) što se u Formuli 1 nije dogodilo skoro 50 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Silverstone iz zraka

Pokretanje videa...

Silverstone iz zraka VIDEO

Filmska priča ponavlja se prvi put nakon 1974. godine. Tada su u ulogama bili Emerson Fittipaldi i Clay Regazzoni, a na koncu je Brazilac osvojio svoj drugi i posljednji naslov.

Uzbudljivu, najdužu sezonu u povijesti F1 punu zapleta, kontroverzi, jasnih i nejasnih odluka zaključit će glamurozna utrka za Veliku nagradu Abu Dhabija u Yas Marini i, budite sigurni, čeka nas spektakl.

FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX 2021

Verstappen u finale ulazi s blagom prednošću jer je tijekom sezone slavio devet puta naspram Hamiltonovih osam pobjeda. A ako će se bodovna ravnoteža dogoditi po završetku posljednje utrke, upravo će ovaj faktor presuditi.

Broj pobjeda odredit će prvaka ako obojica pretendenta na naslov ne završe utrku ili se plasiraju van top 10. Postoji još jedna varijanta u kojoj bi bili poravnati - ako jedan od njih završi 9., a drugi 10. s najbržim krugom ponovno će doći do bodovnog ekvilibrija. Jer deveto mjesto nosi dva boda, deseto jedan, kao i najbrži krug. U svim drugim slučajevima računica je jasna - tko se bolje plasira, taj će osvojiti naslov prvaka.

FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX 2021

A Verstappen je i ovdje u boljoj poziciji jer je u subotnjim kvalifikacijama uspio izboriti 'pole' pa će startati ispred najvećeg rivala. Postojala je mogućnost i ponavljanja povijesti prema kojoj bi Verstappen mogao osvojiti naslov ako se, primjerice, zabije u Hamiltona pa obojicu izbaci iz utrke, no FIA je striktno naglasila da će kažnjavati bilo kakve prljave poteze.

Nizozemac je upravo na Yas Marini slavio i prošli put, no ne treba zaboraviti da je Hamilton u Abu Dhabiju 'kao kod kuće'. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima slavio je čak pet puta od 2011. do 2019. godine i stazu poznaje vrlo dobro, premda će piloti sada voziti u njezinoj nešto drugačijoj inačici.

Pa je tako staza promijenjena u odnosu na onu posljednjih godina - u zavoju broj sedam, na početku zavoja broj 11 te u posljednjem sektoru, na početku zavoja broj 17.

Upravo bi te promjene trebale omogućiti bolidima da se bliže prate i da na dva glavna pravca, gdje se nalaze i dvije DRS zone, lakše pretječu.

O samoj stazi

Yas Marina Circuit u Abu Dhabiju koštala je nevjerojatnih 800 milijuna funti i osmišljena je kako bi ponudila najsuvremenije uvjete utrkivanja, ali i pokazala svijetu financijsku moć Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bogati Arapi htjeli su svijetu pokazati koliko su financijski moćni pa su u Abu Dhabi prenijeli dašak glamura i luksuza iz Monaca. Pa tako luka uz stazu može primiti više od 150 jahti s tim da je uz samu stazu izgrađen i luksuzni hotel s pet zvjezdica.

Staza je duga 5281 metara i vozi se 58 krugova. Ukupna duljina utrke je 306.298 kilometara.

Abu Dhabi Grand Prix - Practice Session - Yas Marina Circuit

Bitka konstruktora

Po ulasku u finale sezone Formule 1, Mercedes ima ugodnih 28 bodova prednosti ispred drugog pratitelja Red Bulla. Momčad Tota Wolffa je na 587,5 bodova dok je ona Christiana Hornera na 559,5.

Međutim, i u takvoj konstelaciji Red Bull nije bez prilike. Da bi osvojio konstruktorski naslov oba vozača 'srebrne strijele' morali bi imati loš dan. Koliko je to izgledno tek ostaje za vidjeti, no kakva je bila cijela sezona... Sve je moguće.

Abu Dhabi Grand Prix - Practice Session - Yas Marina Circuit

U koliko je sati finale?

Finale će startati u 17 sati po lokalnom vremenu dok će po našem krenuti u 14 sati.

Gdje gledati?

Utrku za Veliku nagradu Abu Dhabija moći ćete uživo pratiti u programu Sport Klub televizije. Prijenos će biti na kanalu Sport Klub HD (SKHD).

>>> Tekstualni prijenos uživo pratite na portalu 24sata OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani