Obavijesti

Sport

Komentari 43

Veliko istraživanje: Hajduk dao najviše minuta igračima iz svoje škole nogometa, Slaven na dnu

Veliko istraživanje: Hajduk dao najviše minuta igračima iz svoje škole nogometa, Slaven na dnu

'Bili' su u kadru u prvom dijelu sezone imali i najviše igrača koji su od 15. do 21. godine bili barem tri godine u klubu, čak 11. Dinamo ih ima šest, a Šibenik samo dva

VIDEO

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) iz Švicarske objavio je pregled 417 momčadi iz 27 europskih liga prema postotku minuta koji dobivaju lokalno trenirani igrači. Takvi su, prema njihovu kriteriju, bili nogometaši koji su proveli barem tri godine u klubu između 15. i 21. rođendana.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivan Leko novi trener Hajduka

Pokretanje videa...

Predstavljanje Ivana Leke u Hajduku 02:55

Gledajući HNL, Hajduk je u vrhu. Igračima iz svoje nogometne škole od početka ove sezone dao 33,6 posto minuta, a radilo se o jedanaestorici igrača prosječne starosti 25,3 godine. Drugi je na popisu Dinamo s 23,4 posto minuta i šestoricom igrača starosti 33,5 godine.

Najmanje prilika u HNL-u igračima koji su ponikli u klubu daje Zoran Zekić i njegov Slaven Belupo sa svega 6,3 posto minuta i trojicom igrača starosti 24,8 godina.

Hrvatska liga prosječno je dala 16,9 posto minuta takvim igračima, što je svrstava na 10. mjesto iza Slovačke, Danske, Švedske, Norveške, Bjelorusije, Slovenije, Izraela, Nizozemske i Švicarske. Najlošijih pet su Turska, Italija, Grčka, Njemačka i Cipar.

Gledajući klubove, najbolje u Europi stoji slovačka Žilina koja je dala 73,3 posto minuta za 16 svojih igrača, a gledajući lige "petice", prednjači Athletic Bilbao s 56,6 posto za 13 igrača. Uz ponos Baskije, još je samo jedan klub iz pet najjačih liga iznad 50 posto, francuski Lyon s 52,2 posto i 11 treniranih igrača.

Na začelju liga "petice" je 11 klubova koji nisu dali ni minute igračima iz svoje nogometne škole, a među njima je i Marseille Igora Tudora. Od njemačkih klubova tu je Union Berlin, od Talijana Salernitana, Udinese, Lecce, Bologna i Cremonese, od Engleza Brentford, a od Španjolaca Cádiz, Almería i Getafe.

Detaljne podatke za sve lige i klubove možete provjeriti OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović