Obavijesti

Sport

Komentari 22

Veliko priznanje za Hajdukova dijamanta: Uefa ga svrstala među najveće svjetske talente

Veliko priznanje za Hajdukova dijamanta: Uefa ga svrstala među najveće svjetske talente

Biuk je skrenuo pozornost na sebe sjajnom cameo ulogom protiv Španjolske na Europskom prvenstvu za mlade i od tada postao standardno lijevo krilo u klubu, opisuje Uefa sjajnog Stipu Biuka

Stipe Biuk jedan je od najvećih hrvatskih talenata i veliki Hajdukov projekt. Tek mu je 19 godina, a već sada je nezamjenjiv u prvih 11 splitske momčad. Brz, prodoran, vješt s loptom, postao je mamac za mnoge inozemne klubove. Spominjao se interes Manchester Cityja, ali Hajduk nije htio pustiti svog dijamanta. Neizbrušeni dijamant prepoznala je sada i Uefa koja je hajdukovca smjestila među najveće svjetske talente. 

Pokretanje videa ...

U članku pod naslovom "Igrači koji bi mogli zablistati u 2022. godine", Biuk je jedini Hrvat na ovom prestižnom popisu. 

- Biuk je skrenuo pozornost na sebe sjajnom cameo ulogom protiv Španjolske na Europskom prvenstvu za mlade i od tada postao standardno lijevo krilo u klubu - stoji u opisu.

U 20. kolu HT Prve HNL sastali se Hajduk i Osijek

Biuka su tako svrstali uz bok svjetskim wunderkindovima poput Gavija i Nica iz Barcelone, Adeyemija iz Salzburga, Elliotta iz Liverpoola... I to je samo dokaz koliko vrijedi ovaj Hajdukov mladić.

Za prvu momčad 'bilih' debitirao je u ožujku prošle godine u osmini finala Kupa kada je dobio 15 minuta protiv Zagreba. I od tada je krenuo njegov nevjerojatan uspon. Prošle sezone zabio je tri gola u devet utakmica i postao najveće iznenađenje HNL-a. Očekivalo se od njega puno, no kao da su taj pritisak i silna očekivanja utjecanja na njega u aktualnoj sezoni pa pruža nešto skromnije partije. Što je i očekivano. Uostalom, tek mu je 19 godina. Oscilacije su normalne, uči iz grešaka i samo tako može rasti. Sve je to dio nogometnog odrastanja. Ove sezone je skupio 20 nastupa te zabio gol uz dvije asistencije. 

Hajduk u Kranjčevićevoj pobijedio Lokomotivu sa 6-3 i ušao u polufinale Kupa

Stipe već godinama živi u Solinu s ocem Robertom i dva brata, a prije nekoliko godina obitelj je pogodila velika tragedija kada su ostali bez majke Danijele. Hajdukov nogometaš je od djetinjstva pokazao veliki interes za nogomet. Kao dijete igrao je za Solin, ali ne zadugo. Uočio ga je Hajdukov trener Ante Bašić i doveo ga na Poljud.

- Ante ga je zapazio i odveo. Ma nije se nitko u Solinu opirao, to je bilo normalno da ide u Hajduk. A Moro je išao u Dinamo, to je druga stvar, s Morom je u Solinu isto godište bio moj najstariji sin Filip - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Stipin otac Robert.

Utakmica četvrtfinala Europskog U21 prvesntva između Španjolske i Hrvatske

Cijela obitelj je u potpunosti u nogometu. Najstariji brat Filip (23) igra u niželigašu Mosoru na poziciji napadača, a Duje (20) brani za Vodice.

Još u djetinjstvu Stipu je zapazio veliki Bayern München, a htio ga je potpisati i Red Bull Salzburg.

U 3. kolu HT Prve HNL sastali se Hajduk i Šibenik

- Na nekom turniru zapazio je Duju i Stipu Branimir Štrkalj, skaut Bayerna u Hrvatskoj i primili nas sedam dana u Münchenu vrhunski, ugostili. Trenirali. Nije ni bilo planirano da ostanu, samo da ga vide i stave u notes. Stavili ga igrati sa starijima... A onda je Stipe mogao u Red Bull Salzburg, sve se to događalo točno prije tri godine, ali odbili smo, radi škole i da bude doma i najbolje je da se razvija kući, u Hajduku.

Bez obzira na interes klubova, Stipi se nigdje ne žuri. Tek mu je 19 godina i velika karijera je pred njim. Talent ima, a do nogometnih visina može samo uz puno rada. Ako nastavi rasti, vrijednost će samo skakati, a Hajduk će za njega jednog dana dobiti milijune...