VIDEO 'Dok svira radio': Pašalić zapjevao s obitelji i prijateljima i proslavio veliki europski trofej | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 4

VIDEO 'Dok svira radio': Pašalić zapjevao s obitelji i prijateljima i proslavio veliki europski trofej

VIDEO 'Dok svira radio': Pašalić zapjevao s obitelji i prijateljima i proslavio veliki europski trofej
7

U finalu Europske lige Atalanta je pobijedila Bayer Leverkusen, a Mario Pašalić postao je 11. Hrvat s titulom tog natjecanja: "Izgubili smo tri finala, bilo je teško, ali uzeli smo najvažniji trofej i nadoknadili sve"

VIDEO

Mario Pašalić (29) u srijedu je osvojio trofej Europske lige. U utakmici protiv Bayer Leverkusena, Atalanta je pobijedila s uvjerljivih 3-0. Pobjedu momčadi iz Bergama donio je Ademola Lookman hat-trickom. Porazom u finalu došao je kraj Bayerovoj seriji neporaženosti koja je trajala 51 utakmicu u svim natjecanjima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Slavlje i tuga navijača na finalu Europske lige 03:08

- Izgubili smo tri finala, bilo je teško, ali osvojili smo najvažniji trofej i time smo sve nadoknadili - rekao je Pašalić, kojemu je to treći trofej u seniorskom nogometu nakon Hrvatskog kupa s Hajdukom 2012/13. i talijanskog superkupa s Milanom 2016.

Tri poraza u finalima na koje se referirao Pašalić dogodila su se u talijanskom kupu. Posljednji poraz Atalanta je ubilježila prošlog tjedna kada je Juventus savladao klub iz Bergama s minimalnih 1-0. Juventus je bio crna mačka za Atalantu i prije tri godine, tada je "stara dama" slavila 2-1. Sezone 2018/19. koban je bio Lazio, klub iz Rima bio je bolji 2-0. Nakon neuspjeha u finalima domaćeg natjecanja, Atalanta je osvojila europski trofej protiv moćnog Bayera.

Europa League - Final - Atalanta v Bayer Leverkusen

- Bila je to momčad koja nije izgubila u 51 utakmici, znali smo da će biti teško, ali kroz godine smo dokazali da možemo pobijediti svakoga. Poraziti momčad Bayer Leverkusena u takvoj formi 3-0 je nevjerojatno. Tijekom godina navijači su nam pokazali toliko ljubavi i podrške, tako da smo sretni što smo im donijeli trofej - istaknuo je Pašalić.

Uspjeh Pašalićeve Atalante burno je proslavila njegova obitelj i prijatelji. Veliko slavlje nije moglo proći bez popularne pjesme "Dok svira radio", a posebno je razdragano bilo Pašalićevo društvo. Pored njega bila je i supruga Marija, dok je u naručju držao sinčića Luku.

Pašalić je prvi dio utakmice odgledao s klupe, a u igru je ušao u 57. minuti pri vodstvu Atalante 2-0. Na terenu se nije sastao hrvatski suparnički dvojac jer je Josip Stanišić iz igre izašao u 46. minuti. U 33 minute koje je Pašalić proveo na poziciji desnog krila najviše se iskazao u obrambenim zadacima čime je pomogao Atalanti da sačuva vodstvo.

Statistika Marija Pašalića i Josipa Stanišića u finalu Europske lige:

Jedanaesti Hrvat s trofejem Kupa Uefe/Europske lige

Osvajanjem Europske lige Pašalić je postao šesti Hrvat s medaljom drugog najelitnijeg europskog natjecanja od reforme 2009. Kada se u obzir uzme cijela povijest tog natjecanja, ranije poznatog kao Kup Uefe, bivši igrač Hajduka 11. je Hrvat koje se okrunio ovim trofejem. Prvi je bio Mladen Ramljak, prije pet desetljeća, osvojivši Kup Uefa s Feyenoordom. Nakon njega, Hrvati su devet godina čekali na sljedećeg osvajača. Luka Peruzović, stameni stoper koji je karijeru započeo u Hajduku, s Anderlechtom je slavio protiv Benfice.

Mario Stanić 1999. s Parmom je uvjerljivo pobijedio Marseille. Ivica Olić, sljedeći je Hrvat koji se okrunio naslovom Kupa Uefe kao igrač CSKA Moskve. Ruska momčad u finalu je bila bolja od Sportinga. Nastavak priče o Hrvatima, ruskim klubovima i osvajanju natjecanja nastavio je Ivica Križanac. Splićanin je sa Zenitom u Sankt Peterburg donio trofej 2008. godine.

Atalanta - Bayer 3-0: Pašalićevi osvojili prvi europski trofej, prvi poraz Leverkusena ove sezone!
Atalanta - Bayer 3-0: Pašalićevi osvojili prvi europski trofej, prvi poraz Leverkusena ove sezone!

Sljedeće sezone Darijo Srna kao kapetan Šahtara momčad je vodio do pobjede protiv Werdera. Ivan Rakitić sa Sevillom Europsku ligu osvojio je čak dva puta. Prvi put 2014. godine, nakon čega je otišao u Barcelonu, a potom se vratio i kao kapetan trofej podigao 2023. Atletico Madrid s dugogodišnjim stožernim bekom hrvatske reprezentacije Šimom Vrsaljkom 2018. je slavio nad Marseilleom. Sljedeće godine njegov uspjeh ponovio je Mateo Kovačić kada je Chelsea uvjerljivo savladao gradskog rivala Arsenal. Bivši igrač Dinama Kristijan Jakić 2022. s Eintrachtom je nakon izvođenja jedanaesteraca slavio nad škotskim Rangersom.

Valja istaknuti da je Nikola Kalinić jedini Hrvat koji je zabio gol u finalu Europske lige. Njegov Dnipro izgubio je od kralja ovoga natjecanja Seville 3-2, a Kalinić je zabio prvi gol na utakmici. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Splićani žele dovesti bivšeg dinamovca
PRATITE UŽIVO

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Splićani žele dovesti bivšeg dinamovca

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Dok neki već znaju gdje će nastaviti karijeru, mnogi će tek odabrati novi klub. O svemu što se tiče prijelaznog roka u HNL-u, moći ćete čitati ovdje
Hrvatska - Španjolska 0-3: Ovo je bilo za zaborav! Furija nas demolirala, Petko fulao penal
TEŽAK PORAZ

Hrvatska - Španjolska 0-3: Ovo je bilo za zaborav! Furija nas demolirala, Petko fulao penal

Nestrpljivo smo iščekivali prvu utakmicu na Euru pa doživjeli bolno prizemljenje. Španjolska nas je razbila 3-0 golovima Morate, Ruiza i Carvajala. Sve smo primili u prvom poluvremenu, a u nastavku je Petković promašio penal