Obavijesti

Sport

Komentari 0

VIDEO Ovi Hrvati su prave ikone u Španjolskoj. Rušili su Real i Barcu i bacali navijače u delirij

VIDEO Ovi Hrvati su prave ikone u Španjolskoj. Rušili su Real i Barcu i bacali  navijače u delirij
4

Nisu osvajali velike trofeje sa svojim klubovima, ali su rušili rekorde i ostvarili pobjede koje navijači Herculesa, Valladolida, Burgosa, Ovieda, Celte, Albacetea i danas pamte. Upisani su u njihove zlatne knjige

VIDEO

Hrvati su proteklih desetljeća u španjolskom nogometu ostavili dubok trag i sudjelovali u najslavnijim uspjesima tamošnjih velikana. Modrićevih pet naslova Lige prvaka s Realom, od čega je Mateo Kovačić sudjelovao u četiri, Rakitićevi trofeji s Barcelonom i Sevillom, Mandžukićeva i Vrsaljkova važna uloga u Simeoneovom Atleticu, Budimirovo finale kupa sa Osasunom pa sve do zlatnih dana Šukera, Prosinečkog, Jarnija, Vlaovića koji su u svoje vrijeme bili među najelitnijim igrača Primere. Ali postoje i oni manje poznati uspjesi drugih naših igrača, koji nisu sa svojim klubovima osvajali velike trofeje, ali su ih doveli na razinu više, pogotovo u devedesetima. Prisjetimo se legendi koje su svoje klubove činili boljima. 

POGLEDAJTE VIDEO: PROGNOZA UTAKMICE

Dubravko Pavličić - Hercules, Salamanca

Pokojni branič, Dinamovo dijete ovjenčano titulom prvaka svijeta s čuvenom čileanskom generacijom 1987. godine, u Primeru je došao iz Rijeke 1994. godine. Drugoligaša Herculesa iz Alicantea je, zajedno s još jednim dinamovcem Željkom Adžićem, vratio u prvu ligu i ondje doživio velika klupska slavlja. Ugradio je svoje pogotke u rušenje Ronaldove Barcelone, a u istom je periodu bio važan član Ćirinih Vatrenih s kojima je igrao na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996.

 

U Salamancu odlazi 1997. godine, a nakon karijere s obitelji ostaje živjeti u Španjolskoj. Nogometni svijet šokirala je vijest o njegovoj smrti 2012. od raka gušterače u 44. godini. Navijači Herculesa na poseban način obilježavaju obljetnicu smrti, a dok se uspinju na tribinu kroz ulaz s brojem 5, gledaju prema sjajnoj pločici na zidu. Na njoj je fotografija dugokosog mladića koji je zaustavljao Barcelonu s velikim Ronaldom Nazarijom.

 

Alen Peternac - Real Valladolid, Zaragoza, Murcia

Još jedan Dinamov talent koji nije slavu doživio u matičnom klubu, nego je preko Segeste stigao u Španjolsku 1995. i ostavio dubok trag u Valladolidu. Alen Peternac srušio je nekoliko rekorda: U svojih pet godina u Valladolidu postao je najbolji prvoligaški strijelac tog kluba u povijesti s 56 golova. Zabio je 5 golova na jednoj utakmici Primere: 1996. u nadrealnoj pobjedi 8:3 nad Oviedom, od čega četiri gola iz penala. Samo je Šuker od svih hrvatskih igrača koji su ikad zaigrali u španjolskoj ligi zabio više golova od Peternaca. 

 

Janko Janković, Nikola Jerkan, Nenad Gračan - Oviedo

U danima najveće slave španjolskog Ovieda ranih ‘90-ih veliki su pečat ostavili Hrvati. Kralježnicu momčadi činili su branič Nikola Jerkan, veznjak Nenad Gračan i napadač Janko Janković, s njima u ekipi Oviedo je boravio u gornjem domu španjolskog nogometa, plasirao se u Europu i rušio velikane. Jerkan i Janković skrojili su veliku pobjedu nad Realom na Bernabeu.

- Tadašnji trener Radomir Antić, kojeg su nešto ranije potjerali iz Reala, složio je dobru taktiku, koja je urodila plodom. Pred kraj susreta Jerkan me idealno poslužio u kontri, protivnik me sapleo i zaradio crveni karton. U sljedećoj kontri sam im umakao i sa 16 metara zabio za pobjedu - prisjetio se svojedobno Janković za 24sata prve pobjede Ovieda na Santiago Bernabeu nakon 40 punih godina.

Nešto kasnije u plavom dresu Ovieda pridružio im se i Robert Prosinečki, kojem je to bila možda i najbolja godina u španjolskoj ligi.

 

 

Predrag Jurić - Real Burgos, Marbella, Merida 

Iako je ljubiteljima HR nogometa najpoznatiji kao as Veleža i jedan od nositelja Spajićevog Dragovoljca, Predrag Jurić je ostavio značajan trag u Španjolskoj, pogotovo u dresu danas zaboravljenog bivšeg prvoligaša Burgosa. U sezoni 1990/91. čak je dva puta pobjeđivao "kraljevski klub". U pobjedi 2:1 kod kuće zabio je oba gola, a sudjelovao je i u trijumfu na Santiago Bernabeuu. 

 

Nenad Bjelica - Albacete, Betis, Las Palmas

Prije nego što je postao uspješan trener, Nenad Bjelica je imao sjajnu nogometnu karijeru. Između dva igračka razdoblja u Osijeku, nekoliko je godina na visokoj razini igrao u španjolskoj ligi. Albacete, danas drugoligaš, uvrstio je Bjelicu u najboljih 11 svog kluba svih vremena. On je 1993. godine iz Osijeka došao u tadašnjeg prvoligaša Albacete gdje je ostao do 1996. godine. U 61 utakmici na poziciji veznog igrača postigao je 16 golova.

1995. godine u predzadnjem kolu španjolskog prvenstva golčinom je srušio Cruyffovu Barcelonu na Camp Nouu. 

 

Goran Jurić - Celta

Goran Jurić je prije dolaska u Španjolsku bio klasni branič Veleža i Zvezde, a u Celti iz Viga je pružao sjajne partije početkom 90-ih. Bio je omiljen kod španjolskih navijača zbog borbenosti, došao do kapetanske trake, sve to uz šećernu bolest. Vratio se u HNL i postao stup svih titula i uspjeha Canjugine Croatije ali i važan faktor u hrvatskoj reprezentaciji.

 

Popis Hrvata koji su igrali u Španjolskoj je velik: Milivoj Bračun (Elche), Goran Vučević (Barcelona), Igor Štimac (Cadiz), Aljoša Asanović (Valladolid), Stipe Andrijašević (Vallecano), Ivica Mornar (Sevilla), Joško Jeličić (Sevilla), Nenad Pralija (Espanyol), Ivan Jurić (Sevilla), Igor Cvitanović (Sociedad), Daniel Šarić (Gijon), Jurica Vučko (Alaves), Marko Babić (Betis, Zaragoza), Mate Bilić (Zaragoza), Ivan Leko (Malaga), Mario Stanić (Gijon), Zvone Boban (Celta), Stipe Pletikosa (Deportivo), Marko Livaja (Las Palmas), Alen Halilović (Barcelona), Ivan Kelava (Granada), Duje Čop (Malaga, Gijon, Valladolid), Sammir (Getafe), Mario Pašalić (Elche), Filip Bradarić (Celta), Marko Rog (Sevilla), Ivo Grbić (Atletico Madrid) i brojni drugi…Kao i treneri Tomislav Ivić (Atletico Madrid) ili Sergije Krešić, koji je proveo najveći dio igračke i trenerske karijere u raznim španjolskim klubovima.

POGLEDAJTE VIDEO: DJEVOJČICA ZAPJEVALA U PRIJENOSU UŽIVO

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"