Sport

Komentari 7

VIDEO Pogledajte 41-godišnju Haićanku kako skija na SP-u u Cortini: Uh, ostvarila sam san

VIDEO Pogledajte 41-godišnju Haićanku kako skija na SP-u u Cortini: Uh, ostvarila sam san

Celine Marti treći put nastupila je na Svjetskom skijaškom prvenstvu u Cortini, u veleslalomu u kojem je pobijedila Lara Gut-Behrami, a jedina Hrvatica u poretku Leona Popović završila 25.

Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, kao i Olimpijske igre, prilika je da se skijaši sa svih strana svijeta okušaju s najboljima. Sjećamo se meksičkog princa Hubertusa Von Hohenlohea, koji je nastupio na šest Olimpijskih igara i - pazite sad - 17 svjetskih prvenstava, od 1982. do 2017.

A priliku da dobije svojih pet minuta slave dočekala je i Haićanka Celine Marti (41), jedna od 99 skijašica u prvoj vožnji veleslaloma u Cortini d'Ampezzo u četvrtak.

POGLEDAJTE VIDEO: Filip Zubčić nakon srebra u paralelnom veleslalomu

Ovo joj je treće Svjetsko prvenstvo, bila je 78. i 62. u veleslalomu i slalomu 2017., 82. i 52. na SP-u 2019., a ove godine u veleslalomu je završila na posljednjem, 70. mjestu od skijašica koje su završile prvu vožnju, s minutu i tri sekunde zaostatka za vodećom Amerikankom Mikaelom Shiffrin.

Kako najboljih 60 ima pravo priliku spustiti se i u drugoj vožnji, tu je njen nastup završio. Ali imat će priliku i u slalomu.

Video nastupa Celine Marti možete pogledati OVDJE.

Priča Celine Marti nije nesvakidašnja samo zato što je gospođa s Kariba koja skija na Svjetskom prvenstvu. Život joj je od samog početka bio težak, roditelji su je ostavili na ulici, a posvojila obitelj iz Švicarske te se preselila u Ženevu. Tamo je upoznala snijeg i počela se baviti skijanjem.

Pobjeda joj nije bitna. Njoj je uspjeh sudjelovati, gaji pravi olimpijski duh.

- Ako imaš san, trebaš ga pokušati i ostvariti. U startnoj kućici je teško, ali na cilju je toliko uzbudljivo. Volim teške stvari - rekla je Celine za CNN.

I ona je sama posvojila dijete, radi kao policajka na aerodromu u Ženevi. Jedna je od rijetkih tamnoputih skijašica i predstavlja zemlju u kojoj je, kaže, novinarima morala objasniti što je to skijanje. Onda možete misliti koliko je to velik uspjeh.

- Ja sam svoj cilj ostvarila. Nastavit ću skijati dok god me tijelo služi - rekla je Celine.

Ostao je još jedan san. Postati prva skijašica iz Haitija koja će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama. Prilika će biti u Pekingu iduće godine.

- Moguće je da ćete vidjeti zastavu Haitija u Kini - kaže hrabra Celine Marti.

Leona: Bit ću ja i bolja u slalomu

Svjetska prvakinja postala je Švicarka Lara Gut-Behrami, kao i u superveleslalomu, Shiffrin je nakon bronce u toj disciplini u veleslalomu uzela srebro, a bronca je pripala Austrijanki Katharini Liensberger. Od Hrvatica, Leona Popović završila je na 25. mjestu s 5,87 sekundi zaostatka za pobjednicom, a Andrea Komšić nije završila prvu vožnju.

- Zadovoljna sam današnjom veleslalomskom utrkom. Znam da je bilo stvari na kojima još moram raditi, ali stvarno je ovo za veleslalom dobar korak naprijed. Nadam se da ću to pokazati to i na sljedećim utrkama - rekla je Popović nakon utrke i dodala:

- Utrka je bila dosta duža nego što sam trenirala i vozila na nekim utrkama Europskog kupa, i to je bila okolnost na koju sam se morala naviknuti. Veselim se slalomu za koji sam u još boljoj formi. Sigurno će biti super, samo se moram dobro odskijati, pokazati ono što znam i rezultat neće izostati.

Najčitaniji članci