Obavijesti

Sport

Komentari 11

Vranković: Do OI-ja u Tokiju moramo stvoriti razigravača

Vranković: Do OI-ja u Tokiju moramo stvoriti razigravača
1

Trebamo pronaći najveće talente i osigurati im najbolje uvjete za razvoj, prave trenere u reprezentacijama, potrebnu minutažu u klubovima, kaže Stojko Vranković

VIDEO

Novi Stručni savjet Hrvatskoga košarkaškog saveza konačno je onakav kakvim bi se trebao i podrazumijevati iz samog imena - stručan. Predsjednik je Dino Rađa, a članovi su legende Stojko Vranković i Toni Kukoč, treneri četiriju trenutačno najboljih naših klubova Cedevite (Veljko Mršić), Cibone (Slaven Rimac), Zadra (Ante Nazor) i Zagreba (Danijel Jusup), zatim član HKS-ova UO-a Aco Petrović te predstavnik KIF-a Damir Knjaz.

- Sama riječ kaže, brinut ćemo se o struci na svim razinama reprezentacija, od najmlađih do seniorske - u kratkim je crtama objasnio Stojko Vranković, a onda elaborirao.

- U mlađim kategorijama imamo selekcije od U-14 do U-20. Mi moramo paziti na određivanje selekcije, da igraju najbolji, a ne podobni, voditi računa da ih vodi trener koji je pedagog, a ne neki prvoligaški trener koji nikad nije radio s takvim igračima. Organizirat ćemo kampove, vidjeti tko ima potencijal, osigurati tim klincima optimalan rad i minutažu. Trebamo raditi na osposobljavanju trenera jer imamo nekoliko imena koja se vrte, a ostali su upitni i nedokazani. Treba promijeniti strukturu liga jer pet Drugih je suvišno. Druga liga mora biti servis Prvoj. Treba uzeti u obzir da će se kvalifikacije za idući Eurobasket igrati na zimu kad nećemo moći računati na igrače iz NBA lige, morat će ih iznijeti oni koji igraju u domaćim i europskim klubovima - nabrajao je Drniški orao.

On i Kukoč bit će važni dijelovi Stručnog savjeta, no problem bi mogao biti to što ne žive u Hrvatskoj, nego u Americi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To jest problem, ali naše će akcije uglavnom biti ljeti, kad ćemo biti u Hrvatskoj. Mislim da problema neće biti, a ako bude, normalno da ću svoje mjesto ustupiti drugome. Bit će posla za mene i u SAD-u, treba pratiti naše igrače u NBA ligi, uspostavljati kontakte...

Vranković je pojasnio i strukturu Stručnog savjeta, prvenstveno četiri pozicije koje zauzimaju treneri četiriju klubova.

- Oni svi imaju mandat na godinu dana. Dobije li netko od njih otkaz, mjesto u Stručnom savjetu prepustit će svojem nasljedniku, ali on mora biti hrvatski državljanin. Bude li novi trener stranac, u Stručni savjet će ili njegov pomoćnik ili netko drugi iz toga kluba - kaže Stojko.

Pred HKS-om je puno posla, ultimativni cilj ove postave Stručnog savjeta su Olimpijske igre 2020. u Tokiju. Na njima Hrvatska ne samo da treba sudjelovati, nego i napraviti pravi rezultat. Dario Šarić tad će imati 26 godina, Mario Hezonja 25, Marko Arapović 24, Cibonin trolist Žižić-Zubac-Slavica po 23, a supertalent Dragan Bender 22 godine.

- Podloga je tu, bit će sigurno i novih imena, jedini bi problem mogao biti stvoriti plejmejkera - rekao je Vranković ono što je svakom Hrvatu koji barem površno prati košarku jasno već godinama.

Ni na ostalim vanjskim pozicijama zasad situacija nije briljantna, najveći dio kvalitete baziran je pod koševima. Naravno Bojan Bogdanović bit će u najboljim godinama, ali osim Hezonje nema talenata svjetske klase. Nik Slavica zasad je najsumnjiviji od Ciboninih klinaca, a nad Lovrom Mazalinom, koji je kao 16-godišnjak bio jedan od najtalentiranijih europskih igrača generacije, dvije godine poslije sve je više upitnika.

- Činjenica je da nam fali vanjskih igrača, treba ih pronaći, a to ćemo raditi u kampovima. Nismo ni najpametniji ni najsavršeniji na svijetu, poslušat ćemo mišljenja legendi poput Mirka Novosela i Petra Skansija, ali i proslavljenih igrača poput Damira Mulaomerovića. Samo, što nam vrijede kampovi i svi igrači koje pronađemo na njima ako oni ne dobiju minutažu u svojim klubovima? - pita Vranković.

E, zato su u Stručnom savjetu treneri najjačih klubova, koji se moraju pobrinuti za to. Zato treba rekonstruirati ustroj liga, da konkurencija bude jača, a opet prikladna za talente u tinejdžerskim godinama. Zato im treba osigurati reprezentativne trenere kod kojih će naučiti igrati košarku i ponašati se, a ne samo ganjati rezultat za busanje u prsa HKS-ovim statističarima i čuditi se kako se u seniorskoj konkurenciji ne snalaze onako kako bismo svi željeli. Lijepo je to što se svake godine riznica popuni barem jednom medaljom mlađih kategorija, no sigurno bi mnogih dali nekoliko njih za jednu seniorsku. Koju čekamo 20 godina. I još ćemo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi