Obavijesti

Sport

Komentari 0

Vrijeme leti, kapetane: Dražen bi danas slavio 51. rođendan...

Činjenica da je sa samo 29 godina zavrijedio svoje ime u povijesti košarke najbolje govori o životu Dražena Petrovića. Šibenčanin se rodio na današnji dan 1964.

VIDEO

Sjećanje na ljude koji su zadužili ovaj svijet nikad ne umire. U sportu, košarci pogotovo, to je svakako Dražen Petrović . "Košarkaški Mozart" danas bi, da je još s nama, proslavio 51. rođendan.

Dražen je rođen u Šibeniku 22. listopada 1964. kao drugo dijete Biserke i Jole . Već je u djetinjstvu pokazivao brojne talente - okušao se u zboru, a iznimno je volio vrijeme provoditi uz more. Nije trebalo proći puno godina da shvati što je njegova glavna ljubav. Brat Aleksandar prenio mu je strast za košarkom koju je igrao na lokalnom igralištu.

POGLEDAJTE VIDEO: Šibenik odao počast svojoj legendi

Pokretanje videa...

24sata Video 00:36

S kvartovskih terena okrenuo se profesionalnoj košarci. Već s 15 godina zaigrao je za Šibenku s kojom je dvaput izborio finale Kupa Radivoja Koraća. Potpunu afirmaciju doživio je u Ciboni u koju seli s 20 godina.

Arhiva Muzeja Dražena Petrovića

Pod Tornjem Dražen osvaja prvenstvo bivše države, čak tri kupa, dva Kupa prvaka i Kup pobjednika kupova - sve u svega četiri godine. Bila je to odskočna daska za odlazak u veliki Real Madrid 1988., a samo godinu potom postaje prvi hrvatski košarkaš koji će zaigrati u najjačoj ligi svijeta, NBA-u.

"Petro" je u SAD-u dominirao parketima u dresu Portland Trail Blazersa te New Jersey Netsa , koji su zauvijek umirovili dres s brojem 3 koji je nosio.

Što se reprezentativne košarke tiče, Dražen je triput nastupio na Olimpijskim igrama (Los Angeles, Seul te Barcelona gdje osvaja srebro s Hrvatskom). Četiri je puta proglašen najboljim košarkašem Europe u izboru La Gazzette dello Sport.

Draženov životni put završio je 7. lipnja 1993. , dan nakon posljednjeg nastupa u nacionalnom dresu u Wroclawu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Stradao je u sudaru kraj Ingolstadta u Njemačkoj vozeći se s djevojkom Klarom Szalatzy i istinska sportska zvijezda prerano je našla svoje mjesto na nebu.

Tek su godine nakon njegove smrti svijetu pokazale kakvog je sportaša izgubio. Mlada hrvatska država odlikovala ga je najvišim ordenima, dobio je trg i muzej u Zagrebu, a Međunarodni olimpijski odbor posthumno mu je dodijelio stoljetnu medalju te postavio njegov kip u parku Olimpijskog muzeja u Lausanni.

Wikipedija/Strojovodja

Konačna nagrada za njegov trud stigla je 27. rujna 2002. primitkom u košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu. Posthumno mu je pripala državna nagrada za sport "Franjo Bučar" iste godine, a 2006. dobio je muzej na svom trgu te nagradu koju je ustanovio Hrvatski olimpijski odbor.

Dosta se toga novoga zbilo po pitanju Dražena i njegova imena od posljednjeg rođendana. Prošlo je 30 godina otkako je Cibona s njim uzela prvi naslov prvaka Europe , dobio je izložbu u španjolskoj enklavi Melilli na sjeveru Afrike, njegova je majka Biserka dobila dres Stephena Curryja kojega je čuvala dok je bio mali, pojavila se snimka njegove simultanke s 40 koševa Clevelandu 1992. (bez trica), ugasio se Kup koji je nosio njegovo ime zbog loše organizacije, jedan mladić poklonio je 16 medalja za njegov muzej...

Vrijeme možda prolazi, ali sjećanje na Dražena ne blijedi.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti