Obavijesti

Sport

Komentari 23

Za povijest: Hrvatska nikoga u gostima nije dobila kao Slovake

Za povijest: Hrvatska nikoga u gostima nije dobila kao Slovake
3

'Ma daj! Ovo je najbolja utakmica "vatrenih" otkad je Dalić na klupi!', 'Ovo je najbolje poluvrijeme Hrvatske ikada!', 'Igramo bolje nego u Rusiji, ovo je predivno', samo su neki od komentara nakon pobjede u Trnavi...

U pljusku pozitivnih komentara nakon kvalifikacijske utakmice Hrvatske za Euro 2020. sa Slovačkom (0-4) na cjelokupnu igru momčadi i pojedinačna izdanja svih igrača, zapeo je za uho jedan:

- Pa čovječe, Hrvatska nikada nije ovako respektabilnog protivnika u gostima 'nabubala' s četiri komada! 

Pokretanje videa ...

I točno je. Hrvatska je do sada pobijedila San Marino 4-0 u kvalifikacijama za SP 2001., 6-0 Andoru u europskim kvalifikacijama 2007., i Kosovo 6-0 prije dvije godine u utakmici kvalifikacija za SP, ali sve su to reprezentacije koje nisu mogle u istu rečenicu s Hrvatskom. Čak ni onom prije Rusije, onom koja nije bila viceprvak svijeta. 

Ujedno, ovo je najveći domaći poraz Slovačke u povijesti na domaćem terenu. Rumunji su ih 1999. dobili 5-1, a Armenci 2011. šokirali s 4-0, no tako uvjerljivi kao što su bili "vatreni" u Slovačkoj nisu bili niti Njemačka, Engleska, Španjolska...

Petković novi 'Tarzan'! Jela: On će imati brutalan transfer
Petković novi 'Tarzan'! Jela: On će imati brutalan transfer
Dečki, svaka čast! Kad se igra sa srcem, onda ovako završava
Dečki, svaka čast! Kad se igra sa srcem, onda ovako završava

Imamo s kime, imamo kako

Ova Hrvatska koja stoji uz bok najvećima, a Slovačka je dostojan protivnik. Barem je trebala biti. Koliko god smo sretni zbog pobjede, malo tko je očekivao pobjedu s baš četiri gola razlike, i to bez ijednog primljenog. Ipak, pokazali su naši da imamo s kime, a imamo i kako.

Nedostajali  su Zlatku Daliću ozljeđeni Kramarić Kovačić, nije bilo niti iskusnog Ivana Rakitića zbog 'šušura' u katalonskoj Barceloni, a onda pljuska izborniku na dan utakmice - Tin Jedvaj ne može igrati. No, uspio je Dalić poslagati svoju momčad. Postavio joj je iskusne temelje, Vidu i Lovrena kao stupove obrane, a na gol sigurnog Livakovića s kojim na golu straha nema ni Dinamo, ni reprezentacija. 

'Jedna od najboljih utakmica! Ali ne smijemo letjeti u nebo'
'Jedna od najboljih utakmica! Ali ne smijemo letjeti u nebo'
Slovački mediji: Hrvati su nas učili nogometu, pomeli su naše
Slovački mediji: Hrvati su nas učili nogometu, pomeli su naše

Upotpunili su tu sigurnost Borna Barišić i Karlo Bartolec koji je na popis stigao upravo nakon otkazivanja Jedvaja. Vezu su stvarali dobro uigrani Brozović i Luka, a mnogi su se pitali jesu li uopće dovoljno spremni za istrčati na travnjak. 

A onda, ondje u vrhu, trčao je najljepši dio slovačke bajke koju su pisali Hrvati. "Ruski voz" Perišić i Rebić okružio je mlade Vlašića i Petkovića za kreaciju najljepših akcija Hrvatske u dugo, dugo vremena. Poigravali su se tako slovačkom obranom sve do 80. minute, a onda su sve završili Brekalo, Badelj i Pašalić.  

Obistinila se rečenica koju je izgovorio Borna Barišić pred odlazak u Trnavu: Koga nema bez njega se mora i može.

Nema straha, ovakva Hrvatska na Poljudu ide po Euro. 

Trnava: Kvalifikacijska utakmica Slovačke i Hrvatske za Europsko prvenstvo