Obavijesti

Sport

Komentari 44

Za prvo mjesto: Italija bez Pirla i De Rossija na sve bolji Brazil

Za prvo mjesto: Italija bez Pirla i De Rossija na sve bolji Brazil
1

Brazil i Italija bore se za prvo mjesto u skupini A i izbjegavanje Španjolske u polufinalu, domaćinima je dovoljan bod, a Talijani će biti bez dva ključna veznjaka

VIDEO

Domaćin Brazil i Italija, odlučit će u međusobnom ogledu 3. kola skupine A u Salvadoru o prvom mjestu, odnosno o najvjerojatnijem izbjegavanju Španjolske u polufinalu. Za to ostvarenje Brazilu je dovoljan bod, a Italiji zbog lošije gol razlike treba pobjeda, što ovom susretu daje izuzetan natjecateljski naboj.

Brazil je u prve dvije utakmice sigurno pobijedio Japan i Meksiko bez da je primio pogodak i time najavio kako puca na osvajanje turnira, ma koliko većina favoritom vidi Španjolsku. Luiz Felipe Scolari može biti zadovoljan prikazanim, odnosno stvari se razvijaju po njegovom planu da će Brazil iz utakmice u utakmicu djelovati sigurnije i uigranije, te ispromovirati Neymara kao istinskog novog vođu ove reprezentacije.

Dva gola i dvije asistencije Neymara dokaz su kakav se veliki igrač pojavljuje na sceni, a s 21 godinom može se zaista reći da je tek na početku karijere koja bi trebala dosegnuti zasad neslućene visine. No, i ostatak društva u Scolarijevoj vrsti ima prostora za svekoliki napredak i do Svjetskog prvenstva sljedeće godine Španjolska i ostali favoriti ne bi smjeli biti nedostižni kao što su bili prošlih godina kada su Brazilci mnogo lutali i izgubili stari sjaj moćne reprezentacije koja je uvijek mogla biti kandidat za naslov na svakom natjecanju.

Dvoboj s Italijom, tipičnom natjecateljskom momčadi i specijalistom za velika natjecanja, također će mnogo toga reći koliko je vrijedna Scolarijeva vrsta, a izgledno je da će Brazilci pred svojom publikom bez suvišnih kalkulacija zaigrati na pobjedu, iako im i bod garantira prvo mjesto u skupini.

- Mi još moramo poraditi na dosta stvari, ali sam zadovoljan duhom, zajedništvom i snagom ove momčadi. I protiv Italije želim da navijačima pokažemo kako stvaramo jaku reprezentaciju - kazao je brazilski izbornik Scolari, koji ne prestaje s pohvalama za Neymara.

- Mi u Brazilu znamo kakve fantastične stvari on može napraviti i Neymar je za mene već sada među tri najbolja igrača na svijetu - uvjeren je Scolari, koji protiv Italije neće riskirati od prve minute s lakše ozlijeđenim Paulinhom (problemi s lijevim zglobom), pa će u vatru kao zadnji vezni Hernanes, dok će stoper David Luiz startati unatoč slomljenom nosu u dvoboju s Meksikom. David Luiz je rekao kako ne želi propustiti ni jednu utakmicu na turniru i da će na eventualnu operaciju otići tek po njegovom završetku.

- Čeka nas nimalo lagan suparnik, a o sastavu ću odlučiti pred utakmicu. Hernanes sigurno ulazi umjesto Paulinha, a dvojim oko Oscara jer je on naš najumorniji igrač, koji je ove sezone odigrao 70 utakmica - otkriva brazilski izbornik, dok kapetan i zapovjednik obrane Thiago Silva očekivano upozorava na Balotellija.

- Italija je veći izazov za nas i od Japana i od Meksika, te očekujem veliku borbu na svim dijelovima terena. Naša ofenzivna snaga može odlučiti, ali u obrani treba pronaći način za zaustaviti Balotellija - podvukao je Silva, koji je igrao u Milanu i jedan je od onih, koji najbolje poznaju današnjeg suparnika.

Italija je polufinale osigurala nakon spektakularne utakmice s Japanom u kojoj je gubila 0:2, a na kraju slavila 4:3. Malo je neobično kada Italija primi tri gola, ali otkako je vodi Cesare Prandelli to je ipak Italija mnogo više okrenuta igri i kombinatorici, te samim tim može i nametnuti ritam i dobiti otvorenu utakmicu koja se igra za gol više od suparnika.

Ipak, Brazil je nešto drugo i teško da bi Talijanima sličan pothvat uspio kada bi danas primjerice upali u minus od dva gola i premda im treba pobjeda za prvo mjesto, za očekivati je ipak tvrđi i zatvoreniji pristup i čekanje prilika za tranziciju.

Ono što je najveći problem za Prandellija svakako su izostanci dva ključna igrača u sredini terena. Andrea Pirlo ima lakšu ozljedu noge i Prandelli neće riskirati s iskusnim kreatorom igre da ga ne izgubi za polufinale, dok je De Rossi u prve dvije utakmice prikupio dva žuta kartona i nema pravo nastupa. U Pirlovu ulogu, iako to nije lako uskočit će Montolivo, dok se od prve minute očekuju i ofenzivci El Shaarawy i Giovinco, koji je ušao s klupe i bio strijelac pobjedničkog pogotka protiv Japana.

- Gol protiv Japana moj je prvi za Italiju i njime sam utišao sve skeptike, koji su bili sumnjičavi prema mojoj reprezentativnoj karijeri, koja je tek na početku. Vjerujem da mogu nastaviti s dobrim igrama - kazao je omaleni Giovinco, napadač Juventusa, koji je s 26 godina došao na svjetla velike pozornice.

- Kada igrate protiv Brazila na njegovom terenu mora se očekivati težak izazov, ali nije nam namjera braniti se svih 90 minuta jer bi to bila agonija. Moramo pokazati hrabrost kao i u utakmici u Ženevi ove godine, kada smo u remiju 2:2 pokazali da Brazilcima možemo prirediti neugodnosti - kaže talijanski strateg Cesare Prandelli, koji ističe veliki potencijal domaćina u napadu.

- Neymar, Hulk, Fred i Jo su četiri napadača koja u svakom trenutku individualnim rješenjima mogu probiti svaku obranu, ali budemo li organizirani i uporni nismo bez izgleda - smatra Prandelli, iako su novinari bili prilično nepovjerljivi i pitanja već usmjeravali prema potencijalnom ogledu sa Španjolskom u polufinalu.

- Uopće ne razmišljamo o Španjolcima jer se mi nismo unaprijed odrekli ambicija u utakmici s Brazilom - uzvratio je Prandelli, iako je posve jasno koliki je hendikep za Italiju u sredini terena neigranje Pirla i De Rossija. Također, neki talijanski igrači tužili su se na vrućinu i vlagu na koju nisu navikli poput domaćina, a imali su i nešto manje vremena za regeneraciju od Brazilaca.

Statistika također nije saveznik Talijana jer Brazil nisu pobijedili čak 31 godinu, odnosno od legendarnog trijumfa 3:2 na Svjetskom prvenstvu 1982. kada je Paolo Rossi postigao hat-trick. Od tada su igrali šest puta, uz tri pobjede Brazila i tri remija, a Brazil je na prošlom Kupu konfederacija 2009. svladao Italiju 3:0. Na svom terenu Brazilci ne pamte poraz na velikom natjecanju već 38 godina, odnosno od poraza 1:3 od Perua na Copi America 1975.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Nogomet, Kup konfederacija, skupina A:

Brazil - Italija 21 sat

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići