Obavijesti

Sport

Komentari 16

Zadar se vraća kući: Nakon 8 godina opet u svojim Jazinama

Zadar se vraća kući: Nakon 8 godina opet u svojim Jazinama
1

Na tribini se nije moglo ni stajati, a jedina regulacija temperature bilo je otvaranje i zatvaranje ulaznih vrata pa se tako igralo i na -5 i na +45 stupnjeva

VIDEO

Zadar se nakon godina izbivanja opet vraća kući, u svoje Jazine, ali niti je to više onaj isti Zadar, niti će to biti ona ista atmosfera kakva je vladala u hramu košarke, u kojem ni najvećima nije bilo svejedno istrčati na parket. Pa ni hram košarke, iz kojeg je Zadar odselio prije osam godina u Višnjik u čijoj prostranosti su se pogubili snovi o velikim utakmicama i trofejima, nije više isti.

Iako je tu još uvijek Krešina fotografija i legendarni natpis "Bog je stvorija čovika, Zadar košarku", promijenio se i parket, i koševi, uvedeno je grijanje u svlačionice i svjetlosni signal za dužinu napada na tablama. Nema više ni šjor Ćoće, ni gospođe Marisol, nema ni mirisa velikih utakmica koji su vas napunile energijom kad bi kročili u dvoranu, u kojoj se igralo i na -5, i na +45 stupnjeva, jer je jedina regulacija temperature bila otvaranje ili zatvaranje ulaznih vrata.

Na tribine Jazina naguralo bi se onoliko gledatelja koliko ih je taj dan došlo pred dvoranu, često ni stajati ne bi mogli u tolikoj gužvi, a o sjedenju na kamenoj tribini pokrivenoj daskom da i ne govorimo. O tome kako su se tresle tribine i koševi, pogotovo onaj na legendarnom balkonu, pa i prepoznatljivi limeni reflektori, mogu svjedočiti samo oni koji su imali sreću uživati u takvoj atmosferi. Bez obzira jesu li navijali za Zadar ili za protivnika.

Ali duh Jazina i dalje živi u pričama, pa su se tako na dan utamice Zadra i Igokee trojica mladih igrača gostujuće momčadi došli fotografirati u legendarnoj dvorani, koju ljeti često posjećuju turisti u potrazi za davno zaboravljenim vremenima. Uskoro će nam se svima pružiti prilika doživjeti duh nekadašnjih Jazina, jer udruga veterana KK Zadra će povodom 80. rođendana Pina Giergie organizirati utakmicu veterana Zadra i Olimpije u Jazinama. Pripremaju se retro ulaznice, replike starih plakata, zaigrat će Ivo Daneu i Pino Giergia, možda i Rato Tvrdić, Moka Slavnić... A pozvani su svi koji još uvijek mogu potrčati... 

U međuvremenu, večeras ćemo gledati ogled Jazina i Zadra, za koji se posebno pripremio trener 'gostiju' Aramis Naglić, koji bi u slučaju poraza protiv Igokee bio smjenjen.

- Imao sam čast igrati u punim Jazinama, sad ću imati čast voditi momčad u punim Jazinama - kazao je Naglić nakon pobjede nad Igokeom.

No veliko je pitanje hoće li Jazine biti pune.

- Osam godina nisam gledao Zadra, neću ni ovaj put. Razočaran u mnoge stvari, u klub koji više nije kakav je bio, upropašten, uništen, opljačkan, dužan... - govori Boris Marin, odnosno Boro Poštar, kako zovu ovog legendarnog vođu Tornada.

- Nema više ni kluba, ni navijača. Ovi danas gledaju samo svoj interes, njih ne zanima klub nego koliko će šalova i majica prodati. Ali ja im ne zamjeram, mladi su, nikad nisu gledali veliki Zadar, a roditelji su im doselili u grad iza rata, pa im ni oni ne mogu pričati o tome. A znate kako je nekad bilo, ako bi izgubili utakmicu u Zagrebu, do Zadra nitko ne bi ni pisnuo, šutjeli bi i u sebi plakali, tugovali...

Neće na utakmicu ni Mladen Bajlo, čovjek koji je redovito odlazio u Jazine. Iako je slijep, slušao bi na tribinama radio prijenos i osjećao bilo navijača oko sebe.

- Ne idem više na utakmice, niti je to više onaj Zadar, niti su to više oni navijači. U Višnjiku kao da nema nikoga na tribinama, nema više ni kometara, više to nikoga ne zanima... Brzo bi se to u Zadru 'zapalilo' da krene na bolje, mi smo takav temperament, nitko ne voli gledati zadnje, ali bojim se da nema ništa od toga.

Posljednju službenu domaću utakmicu u legendarnim Jazinama Zadar je odigrao 6. lipnja 2008., kad je pobjedom u petoj utamici doigravanja slavio protiv Splita 89-65 te osvojio svoj posljednji naslov prvaka Hrvatske. Sezonu potom Zadar se, nakon 40 godina u kultnim Jazinama, preselio u novu dvoranu Krešimira Ćosića na Višnjiku, a u Jazine se vratio kao gost protiv Puntamike. 

Iako je policija ograničila broj prodanih ulaznica na svega 2.500, vjerojatno će se u Jazinama natiskati i puno više onih koji su se zaželjeli sjajne atmosfere u legendarnoj dvorani. Na svom mjestu će biti i Tornado, koji priprema i specijalnu koreografiju, a uoči utakmice zapjevat će Bepo Matešić i David Ricov.

- Koga god sretnem, svi kažu da će doći na utakmicu - kaže nam tehnički direktor Tokić, koji se žali na tretman policije.

- Protiv Šibenika su proglasili utakmicu visokog rizika, dozvolili su nam svega 700 gledatelja, a na koncu smo platili kaznu zbog toga jer nismo imali brojače!? Vidjet ćemo, ne znam tko će sve doći, ali znam da će doći Mario Gavran, koji je možda široj javnosti nepoznat, ali on je mjerio vrijeme na onoj povijesnoj utakmici Zadra i Real Madrida, koja se protegla na gotovo tri sata...

A s druge strane, u KK Jazinama, čiji je dom legendarna dvorana, nisu zadovoljni odnosom sa KK Zadrom...

- Mi smo u kolegijalnim odnosima, ali ništa više, nije to do nas, njima smeta svatko koga ne mogu kontrolirati, pa tako i mi. Da je netko drgi ušao u ligu osim Jazina imao bi manje problema, i to političkih. Da gospodin Plenković zna što pojedinci pokušavaju u Zadru, ne bi to odobrio kao bivši igrač amaterskog košarkaškog kluba. Proglašavaju nas oporbenim klubom, kao da smo mi SDP-ov klub, a u klubu nam igra brat vjećnika HDZ-a. Mi bi voljeli da dođu svi, da se napune Jazine kao nekad, da to bude nešto posebno, nikakvo rivalstvo... - rekao je Dan Marinović, član Uprave KK Jazina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub