Obavijesti

Sport

Komentari 1

Zagreb slavi srebrni pir, a za prvi naslov pobijedili Červara

Zagreb slavi srebrni pir, a za prvi naslov pobijedili Červara
3

PRVI SE NASLOV BURNO SLAVIO Ćavar, Puc, Tomljanović, Gudelj, Banfro... Sjajnu je momčad imao Zagreb u lovu na prvi naslov. Tad se Šebetić, Mandalinić i Ivić nisu još bili ni rodili

VIDEO

Bila je to ratna 1991., sjećam se da smo, da bismo doputovali na utakmicu u Split, morali ići u Rijeku pa na trajekt do Splita. A usput te ulovi uzbuna, pa moraš stati na otok Silbu, pričekati da prođe..., kaže Zdravko Zovko, trener koji je odveo RK Zagreb do prve titule.

Tad je serija počela i još nije stala. Rukometaši Zagreba su svojevrsni fenomen. Osvojili su svih 25 naslova prvaka otkad je samostalne Hrvatske.

- Kako se osjećam? Lijepo je, ali bit će još ljepše kad ih budemo imali 35 - sa smiješkom kaže Zoran Gobac, jedini čovjek koji povezuje svih 25 titula.

Pothvat vrijedan filma

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- I svejedno je i dalje gladan pobjeda. On je tu ključ, idejni začetnik kluba, koji je preuzeo dok je bio u drugoj ligi, a danas je došao do toga da igra u Areni pred više od 15.000 ljudi. Nekome se možda i ne sviđa takva dominacija, ali činjenica je da je Zagreb napravio pothvat, nešto što možda zaslužuje i da se snimi film - vjeruje Zdravko Zovko.

Danas je iskusan, prekaljen trener, ulazi u sedmo desetljeće života, a na početku priče mu je bilo 35. Mlad trener, mlada momčad i, kaže, teška liga.

Šlag na torti iz Banje Luke

- Bogme nije bilo lako uzeti tu prvu titulu. Prvenstvo je bilo jako zanimljivo, puno neizvjesnije nego posljednjih godina. Bili su tu Umag s Linom Červarom, Zamet s Matoševićem i Načinovićem, pa Medveščak s Ćosom Milkovićem, Karlovac... Bili smo mi i tad favoriti, ali utakmice su bile odlične i za gledati i za voditi - sjeća se Zovko.

U momčadi je tad imao Gudelja, Tomljanovića, Banfra, Puca, Ćavara... Igrače koji su 1992. i 1993. bili i prvaci Europe.

- Ta je momčad stvarana nekoliko godina, a dolaskom Ćavara i Puca stigla je nadogradnja, s njima smo bili spremni za takav iskorak - kazao je Zovko.

A jedna od glavnih zvijezda te momčadi danas se jedva i sjeća prvog naslova prvaka.

- Uh, tko nam je uopće bio konkurent - zamislio se Ćavar.

Pomogli smo, nabrojili smo Umag, Zamet, Medveščak...

- E, sad se sjećam. Nismo mi to uopće lako osvojili, znali smo imati jako puno problema. Pogotovo kad se igralo u gostima, to su uvijek bile pune tribine, svi su željeli pobijediti jaki Zagreb. Ali uzeli smo tu prvu titulu iako smo se tijekom sezone praktički uigravali, budući da smo Puc i ja tek došli iz Banje Luke. Ali ta je momčad imala enormnu kvalitetu - rekao je Ćavar.

Više im nitko ni ne čestita...

Danas, 25 godina poslije, direktor Ante Ančić iznenadi se kad mu netko čestita na naslovu.

- Ha, sami smo krivi što nam više ne čestitaju - smije se Ančić.

Pola današnjih Zagrebovih igrača nije se bilo ni rodilo kad je serija počela, a kraj se ne nazire.

- Za Zagreb je ovakva dominacija dobra, jer to je pravi primjer dominacije, ali ja bih volio da se osnaže i drugi jaki rukometni centri. Nestali su Metković, Split, Bjelovar, Osijek... A to nije dobro - zaključuje Ćavar.

I nije, ali Gobac je već najavio...

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram