Obavijesti

Sport

Komentari 3

Zakucavanjima oduševio Amere i jedini je Hrvat na draftu NBA-a

Zakucavanjima oduševio Amere i jedini je Hrvat na draftu NBA-a

Na prvotnom popisu bilo je 247 igrača koji su se prijavili na draft, ali taj broj je u međuvremenu pao na 100. Među njima i nekoliko sinova vrlo poznatih očeva

VIDEO

Novi LeBron, novi Durant, novi Curry. Svake godine velike najave odjekuju uoči NBA drafta. Navijači i stručnjaci nadaju se novim dijamantima koji će godinama dominirati u NBA ligi i obilježiti novu eru. A noćas kreće ludnica i borba za talentima koji čekaju priliku da zabljesnu. NBA draft, 76. po redu, počinje u New Yorku u 20 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 2 ujutro po srednjoeuropskom.

Pokretanje videa...

Hrvatska košarkaška reprezentacija 01:14

Na prvotnom popisu bilo je 247 igrača koji su se prijavili na draft, ali taj broj je u međuvremenu pao na 100. Među njima i nekoliko sinova vrlo poznatih očeva. Tako je za draft prijavljen student 2. godine na sveučilištu Vanderbilt Scotty Pippen Jr., koji je rođen u Portlandu dok je njegov legendarni otac Scottie igrao za Trail Blazerse. 

Na popisu je Ron Harper Jr. koji je završio svoju sveučilišnu karijeru, a sin je peterostrukog NBA prvaka koji je naslove osvajao s Pippenom u Chicago Bullsima (1996. - 1998.) i s O'Nealom u Los Angeles Lakersima (2000. - 2001.).

Imat će i hrvatska svoju uzdanicu. Talentirani Karlo Matković (22) propustio je okupljanje s reprezentacijom zbog drafta, Amerikance je oduševio zakucavanjima, ali prognoze baš nisu najbolje. Košarkaš Mege, koji može pokriti poziciju četvorke, ali primarno je petica, nalazi se na 58. mjestu druge runde po nekim projekcijama, a to će biti i posljednji pick na draftu. Naime, vodstvo NBA lige oduzelo je pickove Bucksima i Miamiju jer su prekršili pravila pregovora sa slobodnim igračima. 

Matković je dvojio do posljednjeg trenutka, nije imao garanciju da će biti izabran pa je razmišljao povući se i pokušati sljedeće godine, no na kraju je ipak ostao. Što znači kako postoji mogućnost da ćemo ga vidjeti u nekom od klubova. 

Zagreb: Kvalifikacijska utakmica Hrvatska - Švedska za košarkaško SP 2023. godine

U SAD-u je i sad već bivši košarkaš Cibone Danko Branković, no njegovo ime nećemo pronaći na draftu. Hrvatski centar nalazi se na workoutu gdje obilazi kampove s nadom kako će zadovoljiti i dobiti priliku u nekome od klubova. S drafta su se povukli Zvonimir Ivišić iz Studentskog centra i Cibonin Lovro Gnjidić. 

Od naših košarkaša najbolje je na draftu prošao Dragan Bender prije šest godina. Tada su ga Phoenix Sunsi izabrali kao četvrtog picka. Marija Hezonju Orlando je prije sedam godina odabrao kao petog picka. Dario Šarić godinu dana ranije izabran je kao 12. pick, a Bojan Bogdanović je na draft izašao 2011. godine i bio je 31. pick druge runde. Luka Šamanić posljednji je Hrvat koji je izabran na draftu. Bilo je to prije tri godine kada ga je San Antonio izabrao na 19. mjestu. No, danas više nije član NBA lige. U povijesti je 25 hrvatskih košarkaša izabrano na draftu, no njih osam nikada nije zaigralo u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Naravno, najpotentnija imena od kojih se najviše očekuje nalaze se u prvih deset pickova. Prvi će birati Orlando Magic, pravo na drugi pick ima Oklahoma, a treći će birati Houston Rocketsi.

Prema prognozama, ali i mišljenju stručnjaka, najveći favorit za prvi pick je talentirani šuter Jabari Smith (19) koji je košarkaške vještine tesao u Auburn Tigersima. Igra na dvojci, krasi ga sjajan skok šut, okomitost, ali i odlična igra u obrani. Inače, prvi pick 2001. godine bio je njegov rođak Kwane Brown. I sam Michael Jordan, koji je tada bio vlasnik Washington Wizardsa, prozvao ga je svojim nasljednikom. No, kružile su priče, nadobudni Kwane je na jednom treningu Jordana izazvao jedan na jedan, sa željom da ga osramoti, no zapravo, veliki Mike osramotio je njega, poigravao se s njim i uništio jednu potencijalno veliku karijeru. Nikada nije bio isti i od velikih najava i ogromnih očekivanja, postao je samo prolaznik u bogatoj povijesti NBA lige.

Sve je izvjesnije kako će kao drugi biti izabran Chet Holmgren s Gonzage koji igra na poziciji četvorke i petice. U Houstonu bi mogao završiti Paolo Banchero.

Svatko od njih ima svoje kvalitete, ali i ogroman potencijal. I upravo zbog toga navedeni klubovi vide ih kao nositelje momčadi u budućnosti. Tko zna, možda netko od njih naslijedi trojac s početka priče.

Ili, kako nam je bliža povijest nerijetko pokazala, možda to bude netko iz totalno drugog plana. Dvostruki MVP lige Nikola Jokić je prije osam godina bio 41. pick druge runde, a jedan od najboljih igrača lige Jimmy Butler ušao je u NBA kao 30. pick. Pa možda jednog dana to bude i naš Karlo Matković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja