Obavijesti

Sport

Komentari 8

Zar i one?! Čak i Francuskinje imaju svog 'Didiera Dinarta'...

Zar i one?! Čak i Francuskinje imaju svog 'Didiera Dinarta'...

Da nisu baš tako savršene kako možda izgledaju na papiru, pokazao je lanjski SP u Japanu. Nisu prošle skupinu, izgubile su od Južne Koreje i završili 13. Mjesec dana kasnije, znamo, debakl su na Euru doživjeli rukometaši. Kao da su se natjecali

VIDEO

Dvostruki svjetski prvak, aktualni europski prvak te olimpijski viceprvak. Ugrubo, reprezentacija koju danas (18:00, HRT 2) moramo pobijediti za finale Europskog prvenstva. Što ćemo, ni rukometašice ne mogu bez te Francuske.

POGLEDAJTE VIDEO: Slavlje rukometašica

Pokretanje videa...

Hrvatice u polufinalu Eura 01:01

Priča i sustav ne razlikuju joj se puno od muške vrste koju je 15 godina stvarao Claude Onesta. Ženski "Onesta" zove se Olivier Krumbholz (62), tek godinu stariji od našeg tvorca čuda Nenada Šoštarića. Zanimljivo, obojica su s 28 godina prekinuli igračku karijeru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I Krumbholz je poput Oneste trajao na klupi 15 godina, od 1998. do 2013. Tada ga je Francuski rukometni savez maknuo na tri godine i vratio ga pred Olimpijske igre u Riju. Neočekivano. S olimpijskim srebrom krenula je nova, brojčano slabija, ali uspjesima jača, berba medalja - europska bronca iste godine u Švedskoj, svjetsko zlato u Njemačkoj godinu kasnije pa prvo europsko zlato kod kuće 2018. Prvo svjetsko, pak, uzele su - u Hrvatskoj. Bilo je to prije 17 godina.

EHF Euro Women

Da nisu baš tako savršene kako možda izgledaju na papiru, pokazao je lanjski SP u Japanu. Nisu prošle skupinu, izgubile su od Južne Koreje i završili 13. Mjesec dana kasnije, znamo, debakl su na Euru doživjeli rukometaši. Kao da su se natjecali.

Krumbholz je za ovaj turnir malo pročistio svlačionicu s pet novih imena. Malo i prisilno jer je dobro poznata, nama i najviše od svih, Allison Pineau slomila nos prije početka priprema, ozlijedila se i Houette, lijevo krilo. Odustao je Krumbholz i od Niomble koja s našom Katarinom Ježić igra u Siofoku i dosad je uvijek bila čvrsta opcija.

Izgleda puno jakih izostanaka, ali ne vidi se, dapače. Mozak zvani Grace Zaadi iz Rostova sve drži pod kontrolom. Izgubi li se, uskače Nocandy. Zasad nije puno puta trebala. Na lijevoj je strani Nze Minko iz Györa, ranije također u Siofoku suigračica naše kapetanice. Ta trči i skače lakoćom. Desno je Alexandra Lacrabere koja glavom rješava većinu problema, čini se kao da je tu već 100 godina i da će barem još toliko. Najbolji je strijelac Francuske na turniru s 25 golova, ali pola iz sedmeraca koji joj nisu baš savršeni (13/19). Sad joj je pomoćnica mlada Sercien Ugolin iz Krima koja je nova u ovom sustavu i novo Krumbholzovo otkriće.

EHF Euro Women

Turnir su otvorili bez iskusne šuterice Orlane Kanor, jedne od samo dvije preostale iz prvaka Metza kroz koji su ih dobro upoznale Pijević i Mičijević, jer joj leđa nisu dala od početka, pa je ušla u trećem kolu. Na lijevom krilu podjednako igraju dobra i sada već stara, Siraba Dembele (34), od ljeta 2018. s dodatkom Pavlović, jer se u Skoplju upoznala s bivšim nogometašem Igorom Pavlovićem koji je tada branio za Vardar, te Chloe Valentini. Desno, pak, malo veću prednost ima Pauline Coatanea od Paulette Foppe koja nominalno jest prva. Nijanse.

POGLEDAJTE SLAVLJE NAŠIH POLUFINALISTICA: 

Gol? Toliko dobro pokriven da se ne zna tko je prvi, tko drugi, a tko treći golman. Kako se ipak mora znati, Leynaud kreće, Darleux pomaže, a Glauser, suigračica Leynaud u Györu, mora navijati s tribine. Strašno.

Iz Györa je i četvrta, Beatrice Edwige (32), njihov ženski Didier Dinart. Znate što to znači. Obrana, kao svaka francuska koja tradicionalno više daje batina nego ih prima, uvijek na granici kojoj veliki autoritet često pomogne da ne prijeđe i granicu isključenja. Nisu visoke kao, primjerice, Njemice, ali atletske i šuterske mogućnosti uglavnom su prevaga makar, ako ne riješe napad kroz tranziciju, mogu ući u problem. 

EHF Euro Women

Naravno, i one kao rukometaši u turnir kreću dizelaški pa se dižu kroz turnir koliko im zatreba. Preokretom u završnici za 24-23 slomili su Crnu Goru na otvaranju, lagano riješili Sloveniju (27-17), očekivano teže domaćina Dansku (23-20), dok su protiv Španjolske skoro prokockali 20-13, završilo je 26-25. Nisu pobijedili samo Rusiju (28-28), pa za kraj drugog kruga mirno jesu Švedsku 31-25.

Dugo nismo igrali međusobno, a trebali smo u kvalifikacijama za ovaj Euro da se korona nije umiješala i nakon dva kola (i mi i oni pobijedili Island i Tursku) poslala nas i njih u Dansku. Ne zaboravljamo remi 18-18 u Montbéliardu u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za SP 2013. u Srbiji, ali u Umagu nismo izdržali (26-30). Slično je bilo četiri godine ranije kad su nas ostavili bez prilike da se svijetu pokažemo u Kini. U Lyonu (24-32) nismo kapitalizirali 27-23 iz Kutine. Sada nas bez više ne mogu ostaviti bez Španjolske dogodine, ali valjalo bi im s kamatama vratiti za Srbiju i Kinu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener