Obavijesti

Sport

Komentari 53

'Zaradila sam tri milijuna kuna, ali nije mi od toga ostalo ništa'

'Zaradila sam tri milijuna kuna, ali nije mi od toga ostalo ništa'
3

Mislim da će mnogi sada odustati od tenisa, a Thiemova izjava nije humana, kaže hrvatska tenisačica Tereza Mrdeža: "Sve što sam zaradila od turnira, potrošila sam na putovanja, smještaj i trenere"

VIDEO

Teniski je svijet u vakuumu, izlaza još nema na vidiku. Malo su svježeg zraka, doduše, pretprošlog tjedna udahnuli tenisači i tenisačice u Hrvatskoj dobivši zeleno svjetlom da se s reketima i torbama vrate u klubove i radna mjesta, no kada će ATP, WTA i ITF opet otvoriti svoja vrata, i dalje je više pitanje za Eurojackpot.

POGLEDAJTE VIDEO: Tenisačica Tereza Mrdeža vježba u izolaciji

Pokretanje videa...

00:26

- Mislim da bi mogli u osmom ili devetom mjesecu - po glavni je zgoditak vrlo optimistično krenula Tereza Mrdeža (29).

- Zapravo, bubnula sam, ha-ha, ali nema veze. Treba biti optimističan.

Slažemo se sa svejedno dobro raspoloženom Porečankom, četvrtom hrvatskom i 230. tenisačicom svijeta, pesimizam nikome neće pomoći.

Vojska-režim

- Meni je posebno žao jer bila sam u jako dobroj formi i nikad nisam bolje započela sezonu. No svima je isto, sada imam vremena za neke fizičke stvari na koje prije nisam ni pomišljala. Jedino što mi trenutno nedostaje sparing-partnera, ima nekoliko momaka ovdje u Poreču, pa se snalazim. Je li teniski osjećaj tu i dalje? Uvijek sam samokritična, pa ako me pitate, loše je. 

Dobro, pa barem se za medije uljepša realno stanje.

- Dobro, realno je "OK" jer ne može se zaboraviti igrati tenis, tu je uvijek određen broj ponavljanja.

A može li tenisačica izgubiti motivaciju za ponavljanjima odlaska na trening kada zna da ove godine možda uopće neće u zrakoplov i na nekamo turnir?

- Nije mi motivacija problem. Od malih nogu naviknula sam na red, rad i disciplinu, na "vojska-režim". Oduvijek sam disciplinirana. Također, već sam ovo manje-više prošla budući da sam imala dvije operacije, pa sam se već i, primjerice, izučila u kuhanju i kulinarskim vještinama. Vidjet ćemo što će donijeti korona, a ja inače volim izazove. Ako imate koji, slušam, ha, ha.

Financijski mi pomažu roditelji, a čekam pravu modnu ponudu
Financijski mi pomažu roditelji, a čekam pravu modnu ponudu

Nije nam pao istog trenutka, međutim, mnogi su tenisači i tenisačice izvan onog vrha i užih dijelova piramide trenutno u financijskom izazovu. Britanski, Australski i Francuski savez za svoje su već pripremili kofer s milijunima, a ruku su pomoći prvo pružili kolege, pa onda i organizacije. ATP, WTA i ITF u suradnji s najveća četiri turnira skupili su više od šest milijuna dolara za osnivanje Programa pomoći za više od 800 tenisača i tenisačica. Također, u Madridu se igralo virtualno izdanje četvrtog Mastersa sezone, nagradni je fond bio po 150 tisuća eura za muški i ženski turnir i taj je iznos završio u "kasici" za ugrožene. Kako Tereza stoji u tom izazovu?

- Teško mi je jer neće se igrati ni lige diljem Europe, no prilagodit ću se situaciji kakva god bila. Koliko god bilo teško, uvijek se može naći način i mislim da će se već pružiti prilika kako zaraditi nešto. Ja sam dobila već neke ponude, trenersku, ali i igračku. No mislim da će teniske organizacije brinuti o igračima koji su u problemu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trening u izolaciji💪 #homeworkout #stayhome #tennis #sunnyday🌞 #porec

Objavu dijeli Tereza Mrdeza (@mrdezatereza)

Porečanka, koja je 2015. dohvatila 150. mjesto na ljestvici, od turnirskih je nagrada u karijeri zaradila oko tri milijuna kuna. Na taj iznos, da bi se dobilo realno stanje, treba još odbiti 30-ak posto poreza. Britanka Naomi Broady zaradila je desetak milijuna kuna, pa je svejedno kroz posao tražila novi izvor prihoda. Čak se i osvajač Roland Garrosa u parovima Kevin Krawietz zaposlio u supermarketu. "Zvecka" li vama još štogod u turnirskoj kasici?

Nehumani Thiem

- Nije mi od te zarade ništa ostalo jer sve što se zaradi na tim manjim turnirima, potroši se na smještaj, putovanja, trenera... I treneri trebaju od nečega živjeti, oni ovise o nama, mi o njima, sve to ide u krug. Sada nemamo troškova, ali moramo živjeti od nečega, zar ne? Mislim da svi imaju probleme koji nemaju sponzora ili veliku agenciju iza sebe, a ja nisam imala sreće da me netko prati i sve sam morala sama još od juniorskih dana kada me napustio dobar sponzor nakon četiri godine i prve operacije. No ne zamaram se time, imam svoj mali tim oko sebe, roditelje koji su mi uvijek pomagali, a sada ja trebam njima te gledam svoj cilj. Svi sad imamo ista pitanja iako vjerujem da će mnogi sad odustati od tenisa.

Thiem glatko odbio Đokovića: Ne dam lovu, nije im potrebna
Thiem glatko odbio Đokovića: Ne dam lovu, nije im potrebna

Zato uskače prvi igrač svijeta Novak Đoković koji je kao predsjednik Vijeća igrača predložio osnivanje fonda za pomoć, a ruku pomoći najavile su i sve krovne organizacije da bi skupili minimalno četiri milijuna dolara. Đokovićev je prijedlog da prvih 100 igrača svijeta u singlu i prvih 20 u parovima sudjeluje s uplatama. Naravno, ne ravnomjerno, već bi, primjerice, prva petorica izdvojila po 30.000 dolara. Međutim, treći na svijetu Dominic Thiem kaže - ne dam! "Neka se snalaze, mnogi od njih ne žive profesionalnim životom".

- Svatko tko pročita tu izjavu, vjerojatno će reći da nije humana. No tko zna kroz kakav je život Thiem prošao, kakvo je djetinjstvo imao, je li se njemu pomagalo. Onih prvih 100 nema problema s financijama jer im ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka i ne zamaraju se time, dok mi drugi moramo još orati i kopati.

Kako onda Tereza planira rasporediti te poljoprivredne aktivnosti sljedećih mjeseci bez turnira?

- Puno sam toga u životu planirala i ništa nije ispalo kako treba, pa zato idem dan po dan. Ići ću postepeno jer nemoguće je sada ciljati neku formu i tajming. Možda kraj godine bude cilj, tada bi moglo biti zgusnuto s turnirima.

U slučaju da se tada digne teniska rapma, jeste li je istog trena spremni proći?

- Da, odmah sprint! Nema se što čekati, ako se trebamo razboliti, razbolit ćemo se već ovdje kod kuće.

Ako, radije, može bez toga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

📸 Neal Trousdale

Objavu dijeli Tereza Mrdeza (@mrdezatereza)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom