Obavijesti

Sport

Komentari 13

Zastrašivanje, vrijeđanje pa i nokauti sudaca i skupljača: Evo u kakvo je društvo ušao Novak

Zastrašivanje, vrijeđanje pa i nokauti sudaca i skupljača: Evo u kakvo je društvo ušao Novak

Đokovićeva diskvalifikacija na US Openu prva je u ovom stoljeću na Grand Slamovima i prva u New Yorku uopće. Uvrstio se na popis na kojem su John McEnroe, David Nalbandian, Denis Shapovalov...

VIDEO

Teniska Open era traje od 1968. godine, ali otad je samo pet mečeva završilo diskvalifikacijom u jednom meču muškog turnira na Grand Slamu. Među njima je od ove nedjelje i onaj Novaka Đokovića.

POGLEDAJTE VIDEO: Đokovićev mural u Sarajevu

Pokretanje videa...

Mural Đokoviću kraj Sarajeva 01:13

John McEnroe (1990.)

Četvrto kolo Australian Opena 1990., a na terenu jedan od najvećih tenisača prošlog stoljeća, Amerikanac John McEnroe. Koji je, osim po uspjesima, bio poznat i po kratkom fitilju. On ga je stajao izbacivanja u meču protiv Šveđanina Mikaela Pernforsa.

Nije slučajno pogodio suca lopticom kao Novak, već je glavnog suca natjerao da ga diskvalificira zbog tri opomene. Prvi put jer je stao ispred linijske sutkinje i strašio je, drugi put jer je razbio reket, a treći jer je psovao suca.

McEnroe je mislio kako ima pravo na četiri opomene, ali sudac ga je mrtav hladan izbacio. Inače, Australija mu nije bila obećana zemlja. Osvojio je tri Wimbledona i četiri US Opena, ali tamo nije mogao ni do finala.

Carsten Arriens (1995.)

Čast da bude prvi diskvalificirani tenisač u Open eri na Roland Garrosu pripala je Nijemcu kratkog fitilja Carstenu Arriensu koji je u prvom kolu 1995. potpuno izgubio živce u meču protiv Novozelanđanina Bretta Stevena.

Nakon gubitka drugog seta Arriens je s osnovne crte bacio reket - u mrežu. Nakon što je dobio upozorenje suca, bacio ga je prema svojoj klupi. No pogodio je linijskog suca i to je značilo automatsku diskvalifikaciju.

Arriens nije ostvario osobito zavidnu karijeru. Najbolji plasman na ATP ljestvici bilo mu je 109. mjesto, ali je osvojio jedan ATP turnir u Brazilu 1992. Vodio je i njemačku Davis Cup reprezentaciju od 2013. do 2014.

Davis Cup - Germany vs. Spain

Jeff Tarango (1995.)

Iste godine, samo nekoliko tjedana poslije, prvi slučaj diskvalifikacije i na Wimbledonu. Amerikanac Jeff Tarango gubio je u trećem kolu od Nijemca Alexandera Mronza i žestoko se okomio na suca Brunu Rebeuha koji je protiv njega dosudio nekoliko spornih odluka.

Taranga je i publika uzela na zub i zviždala mu, a onda ih je počastio sa "Začepi!". Dobio je opomenu suca i trebao je nastaviti meč, ali nije se mirio s tom odlukom. Tražio je dolazak supervizora i govorio kako sucu kako je jedan od najkorumpiranijih. Poslije meča spominjao je i kako ima bliske odnose s nekim igračima.

Nije tu bio kraj jer su Tarango i njegova supruga ošamarili Rebeuha i to priznali pred novinarima.

Stefan Koubek (2000.)

Posljednji slučaj diskvalifikacije u prošlom stoljeću dogodio se na Roland Garrosu 2000., a krivac je Austrijanac Stefan Koubek u meču drugog kola protiv Mađara Attile Sávolta.

Koubek je bio na rubu poraza, gubio je 5-2 u četvrtom setu i potpuno izgubio konce. Dotad je već dobio tri opomene, zbog uplitanja trenera, bacanja reketa i vrijeđanja. A onda je, kao šlag na tortu, reketom pogodio skupljača loptica.

- Nije to bilo namjerno, ali dogodilo se. Bio sam ljut zbog upozorenja za uplitanje trenera kad ga nije bilo. To je bilo smiješno... Ispričao sam se dečku, prestrašio se - rekao je Koubek, osvajač tri ATP titule i te godine 20. igrač svijeta koji je 2006. s Ivanom Ljubičićem osvojio ATP Zagreb.

atp zagreb indors

Novak Đoković (2020.)

Prva diskvalifikacija u povijesti US Opena i odmah jednome od najvećih tenisača u povijesti. Novak Đoković je u osmini finala protiv Španjolca Pabla Carreña Buste prvo propustio tri vezane set lopte kod protivnikova servisa na 5-4, a onda je i sam izgubio servis i Španjolac bi servirao za set.

Polazeći prema klupi, Nole je napucao loptu prema skupljačima lopti, no pogodio je ravno u vrat linijsku sutkinju koja se nalazila iza osnovne crte. Srušila se i pozlilo joj je, morala je primiti liječničku pomoć.

Deset minuta trajao je razgovor između suca, supervizora i Đokovića na terenu, vjerojatno samo zbog toga što je u pitanju broj 1, ali ni njegov ugled nije mogao promijeniti odluku: diskvalifikacija, oduzimanje osvojene premije i bodova. Odluka koja je prodrmala teniski svijet.

Čilić je tako osvojio naslov

Bilo je diskvalifikacija i na drugim turnirima, pa i na Grand Slamu, u meču parova 1995. Tim Henman izletio je jer je lopticom pogodio skupljačicu.

Argentinac David Nalbandian diskvalificiran je u finalu Queen'sa 2012. jer je nabio nogom reklamu koja je ozlijedila linijskog suca i tako uručio titulu Marinu Čiliću.

Ruskinja Olga Puhova 2013. je slučajno nokautirala linijskog suca...

Posljednji poznatiji slučaj bio je u Davis Cupu 2017., kad je Kanađanin Denis Shapovalov, nenamjerno, svom snagom napucao glavnog suca Arnauda Gabasa u oko i slomio mu orbitalnu kost. Britanac Kyle Edmund diskvalifikacijom Kanađanina došao je do pobjede u odlučujućem, petom meču.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante
Marca: Modriću na osobnoj piše 38 godina, ali on je vječan. Taj je potez zapalio fitilj u Madridu
NEUNIŠTIVI LUKA

Marca: Modriću na osobnoj piše 38 godina, ali on je vječan. Taj je potez zapalio fitilj u Madridu

Sad se malotko ili nitko neće sjediti njegova trka i krađe lopte Musiali na rubu šesnaesterca kad je bio jedan na jedan protiv Lunina, piše izvjestitelj Marce za Real i hvali hrvatskog velemajstora