Obavijesti

Sport

Komentari 7

'Zastupam 20 najboljih igračica svijeta! Uh, baš su zahtjevne...'

'Zastupam 20 najboljih igračica svijeta! Uh, baš su zahtjevne...'
5

S Japancima sam dogovorila pomoć žrtvama potresa u Zagrebu, a kao Fed Cup izbornica nikad se nisam bojala dati šansu mladima. Iako su me kritizirali i kad sam gurala Donnu Vekić i Anu Konjuh...

VIDEO

Najbolja hrvatska tenisačica svih vremena Iva Majoli (43) je za 24 sata progovorila o tenisu koji se zbog korone preko noći promijenio, kako vidi hrvatski tenis danas, tko bi je po uspjesima mogao naslijediti te čime se danas bavi. Veseli se naša teniska velikanka što će na okupljanju naših najboljih tenisača i tenisačica narednog vikenda u Osijeku zaigrati s Goranom Ivaniševićem u miksu. Suđeni su, kaže, jedno drugome na teniskim terenima.

Pokretanje videa...

01:44

Gdje ste danas u tenisu?

- Tenis je moj život i poprilično sam aktivna i u HTS-u. Najsretnija sam kada mogu što više raditi uz tenis. Još kada bi Fed Cup grupa ušla u svjetsku skupinu onda bi to zaokružilo priču o kojoj svi puno pričaju. Ali, mi smo takvi, mi nikada nismo zadovoljni osim ako si pobjednik. Ne možeš uvijek biti pobjednik. Trudimo se i dajemo sve od sebe. Super smo ekipa, kao obitelj. Za ući u tu višu skupinu trebaju nam tri-četiri cure među pedeset jer uvijek jedna-dvije reprezentacije koje idu gore su potpune. Znači imaju nekoliko cura među dvadeset najboljih.

- Ja sam zapravo koordinatorica te vodim brigu i nadgledam cijeli ženski tenis u Hrvatskoj. Izvrsno surađujem sa mojim pomoćnim trenerom Jurajem Dusparićem. Svim mladim curama dajem šansu da zaigraju u reprezentaciji. Tako je bilo i sa Anom Konjuh i Donnom Vekić kada s startale s 15 godina. Tada je bilo puno zlih glasova da su premlade, da ima boljih, ali to je bio moj instinkt. Taj Fed Cup je odskočna daska za puno mladih cura. To je nešto što bivši tenisač lako može procijeniti. Zadnjih par godina imamo juniore koji su na europskim prvenstvima dolazili do finala poput Dina Prizmića, Antonije Ružić, Petre Marčinko i brojnih drugih. Imamo dobru generaciju tenisača koja dolazi.

Zagreb: Pozanti na modnoj reviji Aleksandre Dojčinović

- Vodim i dva turnira u Sankt Peterburgu, muški i ženski. Muški nam je u rujnu, 250-ka a ženski je premijer najvjerojatnije u veljači sljedeće godine. To su turniri u vlasništvu od Gazproma. Tamo sam već par godina i to mi je neko super iskustvo koje mi je dalo priliku. Uz to sam i u boardu WTA.

Korona virus je unio promjene i u tenisu?

- Imamo svakodnevnu komunikaciju s obzirom na nastalu situaciju zbog korone. Iz dana u dan situacija se mijenja i još se ne zna kada će tour krenuti. Zbog korone se preko noći sve totalno izmijenilo. Promjene jesu i promjena će biti. Režim će biti drugačiji. Dobili smo nekih 60-70 stranica novog pravilnika. Turnirima nije lako opstati da se igra bez publike s obzirom da nema niti sponzora previše. Nadamo se najboljem i nadajmo se da će taj virus stati i da će se još ove godine uspjeti u nekim normalama održati tour. Najgora situacija je da ne bude toura i da krenemo tek u siječnju sljedeće godine. Mislim da ćemo kroz dva tjedna znati puno više nego što znamo danas i da će se izaći s nekim planom i prijedlogom do kraja godine.

Donna, Ana, Jana... Majoli na treningu 'postrojila' Hrvatice
Donna, Ana, Jana... Majoli na treningu 'postrojila' Hrvatice

Kako zamišljate igranje tenisa bez publike?

- To je teško i pojmiti i to je nešto što je čudno svima. Sigurno je da je sport jako oštećen, pogotovo tenis. Tenis je jako kompliciran jer se dosta putuje po cijelom svijetu. Teško je napraviti neke regionalne lige. Mnoge zemlje upravo to pokušavaju, evo na tome i mi nešto radimo ali sigurno to nije isto kao pravi tour. Ova situacija je svima neki novi izazov i nešto što se u povijesti nikada nije desilo. Zapravo svi čekamo da vidimo kako će sve to funkcionirati kada se krene, u biti, daj Bože da se i krene u ovoj godini.

Zagreb: Gradonačelnik Bandić i japanska veleposlanica Misako Kaji uručili donacije

Aktivno sudjelujete u pripremama tenisača?

- Drago mi je da su karantene iza nas te da igrači i igračice mogu početi s treninzima i da su počeli. Evo sljedeći vikend je jedna humanitarna ekshibicija u Osijeku a nakon toga, sredinom lipnja, je okupljanje svih tenisačica i tenisača u Zadru. Biti će nam to jedan tjedan zajedničkih priprema. U Zadar ćemo povesti sve kategorije, juniore, Fed Cup i Davis Cup. Potom slijede okupljanja s reprezentacijom da vidimo tko je gdje, kako stoje stvari te izrada plana za sljedeću tenisku godinu.

Gdje je hrvatski tenis danas?

- Vidim da je hrvatski tenis na visokoj nozi i u budućnosti ga vidim daleko. Imamo mlade i cure i dečke. Marin Čilić je još uvijek mlad i on je postigao izuzetno puno. Tu je Borna Ćorić, tu su i drugi mladi igrači. Tu su dečki u parovima koji osvajaju Grand Slamove. Evo i Ana Konjuh, koja je na žalost imala peh zadnjih nekoliko godina sa dosta povreda, polako se vraća. Možda joj je ova pauza bez turnira i dobro došla. Donna Vekić naravno i Jana Fett. Sve su to jako mlade cure koje imaju puno potencijala. Vjerujem da svaka od njih može napraviti dosta.

Propali Tenis centar Ive Majoli prodan za 22,2 milijuna kuna
Propali Tenis centar Ive Majoli prodan za 22,2 milijuna kuna

Tko bi u ženskom tenisu mogao dostići vaše uspjehe?

- Mislim da su sve naše cure još jako mlade. Mi zaboravljamo, one su zapravo već dugi niz godina u tenisu. Ana Konjuh ima 22 a Donna Vekić 23 godine. Mislim da je to još uvijek naša mlada generacija od koje se očekuje dosta, koja može dosta i sada je samo pitanje da se stvari poslože. Uvijek je tu malo i faktor sreće. Ja vjerujem u njih da mogu jako puno a koliko puno to stvarno ovisi o njima. Talent u tenisu bez rada ne znači gotovo ništa. Jedno bez drugog ne ide. Mora tu biti puno odricanja i puno rada. Ono što ti tenis nudi je stvarno veliko, od prijateljstva do svega. Isplati se zasukati rukave jer mislim da tenis sa sobom nosi lijep život za vrijeme igranja a i poslije.

Zadar: Poznati prate teniski meč parova Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a

Okupljate „kremu“ hrvatskog tenisa u Osijeku?

- Da. Ekshibiciju od 4-7. lipnja u Osijeku će igrati svi Davis Cup i Fed Cup reprezentativci, osam tenisača, osam tenisačica i četiri legende. Znači, igra Čilić, Ćorić, Škugor, Dodig, Mektić, Pavić, Ajduković, igraju onda Goran Ivanišević, Goran Prpić Jelena Kostanić i ja. Od cura, na žalost Petra je u Americi kao i Darija Jurak, tu su Donna Vekić, Tena Lukas, Tereza Mrdeža, Jana Fett, Ana Konjuh, Iva Primorac i Antonija Ružić. Sve što imamo biti će na okupu. Biti će to jedna super manifestacija. Dio prihoda ide za pomoć KBC-u Rebro a dio za pomoć tenisačima koji u ovom periodu nemaju nikakve prihode kao malu pomoć da i oni prežive jer mjesecima ništa ne igraju. Igraju se parovi, singl i mix. Finale se igra u nedjelju 7. lipnja s početkom u 16 sati a prijenos će biti na HTV-u.

Nema vas nešto u medijima?

- Možda me ima više u inozemnim medijima s obzirom na te neke funkcije. U boardu sam WTA organizacije. Moja funkcija je zastupanje igračica od prve do dvadesete i to je dosta zahtjevno jer su to najzahtjevnije igračice. Ali ja mislim da je na mladima da pričaju a ja kada se nešto dobro napravi uvijek sam tu da nešto kažem. Ako nemam što za reći mislim da se nemam što niti gurati. Evo nedavno kada je bila fondacija za nastradale u potresu u Zagrebu tu sam se angažirala. Uspjeli smo sa jednom firmom iz Japana donirati robe za 550 obitelji tako da u nekim stvarima se uključim. Podupirem sve što mislim da vrijedi. A za ove neke stvari mislim da ima drugih koji mogu puniti novine i pune ih puno njih.

Bila je na vrhu s Ivom Majoli, a onda su ju roditelji opljačkali...
Bila je na vrhu s Ivom Majoli, a onda su ju roditelji opljačkali...

Koliko često zaigrate tenis?

- Pa zaigram ja. Volim igrati. Imam faza kada sam lijena pa mi se ne da ali na poziv dragih prijatelja volim odigrati parove. Singl baš i ne jer, kako je moje dijete reklo, baš se i ne mogu više kretati tako da igram parove za društvo. Kada god mogu igram. Kćer mi je u „najtežim“ godinama puberteta koje trebamo preživjeti. Voli tenis ali ovisi o njoj koliko će „zagristi“.

Kako ste proveli vrijeme korone?

- Vrijeme korone sam provela nikako. Bila sam u Zagrebu i još uz potres. Nije bilo lako tih par tjedana. Imali smo dosta neugodnih iskustava. Bilo je ljudi koji su i gore prošli jer su ostali bez svega. Kada se ovako nešto desi tek onda počnemo cijeniti male stvari. Mislim da bi svi malo više trebali cijeniti male radosti svakodnevice nego stalno živjeti u oblacima. Drago mi je da se nakon držanja distance zbog korone i tenis vratio. Želim svim brzo vraćanje svim sportašima na njihove terene i tenisu da što prije krene.

'Istina je, odlazim iz Hrvatske jer me Iva Majoli ignorirala...'
'Istina je, odlazim iz Hrvatske jer me Iva Majoli ignorirala...'

Hoće li se ove godine igrati ATP u Umagu?

- Mislim da ATP na stolu ima desetak raznih opcija oko kalendara. Daj Bože da se jedna ostvari. To bi bio znak da se tenis vratio. Vjerujem ako postoji i mala šansa ne vidim razlog zašto se Umag ne bi igrao neki tjedan kasnije od predviđenog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani