Obavijesti

Sport

Komentari 10

'Htjeli smo igrati za Hrvatsku, ni barikade nas nisu spriječile!'

'Htjeli smo igrati za Hrvatsku, ni barikade nas nisu spriječile!'
7

GODIŠNJICA HRVATSKA - SAD U svlačionici je pokojni izbornik Jerković održao govor, osjećalo se veliko zajedništvo i domoljublje na tribinama i na terenu, rekao je Dragutin Ćelić, sudionik prve utakmice "vatrenih"

VIDEO

Jedan od sudionika prve povijesne utakmice koju je Hrvatska odigrala protiv SAD u Zagrebu na današnji dan 1990. godine bio je i legendarni igrač Hajduka Drago Ćelić, danas voditelj omladinskog pogona NK Poljičanin 1921, koji nam je otkrio kako je cijela operacija krenula u tajnosti.  

Pokretanje videa...

01:21

- Prije nego li se znalo da će se utakmica igrati pozvao me pokojni izbornik Dražan Jerković i pitao me želim li nastupiti za reprezentaciju Hrvatske koja se tek treba oformiti i igrati prijateljski susret sa SAD u Zagrebu. Još uvijek je postojala Jugoslavija, igrala se zajednička liga, no ja sam mu odmah rekao da dolazim i da na mene može računati. Moram priznati da sam bio iznenađen što se mene sjetio, ali koliko znam u isto je vrijeme igrala i reprezentacija Jugoslavije u kojoj su igrali i neki Hrvati pa je nedostajalo igrača - prisjetio se Ćelić i dodao kako ni put do Zagreba nije išao baš glatko.  

- Koliko je to bilo komplicirano vrijeme možda i najbolje oslikava da je Darka Dražića i mene službeni Hajdukov vozač Trogrlić vozio u Zagreb preko Bosne i Hercegovine zbog blokada oko Knina. ''Balvan revolucija'' je već započela i sjećam se da smo u automobilu pričali o utakmici, o tome kako će sve proći, što će biti poslije, kako će se nakon toga igrati liga...
Iako se naslućivalo da će se Jugoslavija raspasti, nije to bilo jednostavno vrijeme. Hajduk je na turneji po Australiji već skinuo petokraku s dresa i vratio povijesni hrvatski grb, dva mjeseca kasnije isto je napravio i Dinamo na turneji po Kanadi, a u zraku se osjećao duh promjena.     

Drago Celic

- Na dan utakmice osjećala se velika euforija, i ponos, Maksimir je bio pun, veličanstvena atmosfera, sjajna utakmica i naša velika pobjeda. U svlačionici je pokojni izbornik Jerković održao govor, ne sjećam se više tko je pročitao pismo predsjednika Franje Tuđmana, osjećalo se veliko zajedništvo i domoljublje na tribinama i na terenu. Dogovorili smo se u svlačionici da od prve minute krenemo ozbiljno, da pokažemo kako smo pravi sportaši, jer smo bili svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da se samo čeka neki krivi korak.

Ćeliću je ta utakmica uz neke velike Hajdukove pobjede definitivno jedna od najdražih koje je odigrao.
- Nakon te utakmice odigrao sam još protiv Ukrajine u Rijeci i Slovenije u Murskoj Soboti, no uskoro sam se, već tada kao igrač Herte ozlijedio, i više nikad nisam zaigrao za reprezentaciju. Za uspomenu sam sačuvao dres s brojem četiri, eto, prije par dana su ga supruga i kćer izvukle iz ormara i skoro su se posvađale tko će ga nositi za vrijeme utakmice Hrvatske i Mađarske na Poljudu.

Dres Tonci Gabric

Dres s te utakmice čuva i Ana Gabrić, sestra Tonćija Gabrića koji je branio na Maksimiru.  
- Jedan kolekcionar me kontaktirao i ponudio mi 5.000 dolara, rekla sam mu da dres nema cijenu, i da se ne trudi povećavati ponudu – otkrila nam je gospođa Ana.

Josip Pirić


Na utakmici je bio i umirovljeni nogometni trener Josip Jozo Pirić, koji je doputovao iz Velenja u kojem je tada živio.
- Ulaznicu mi je nabavio rođak iz Zagreba. Dan ranije bilo smo i na Trgu na otkrivanju spomenika banu Josipu Jelačiću. Eto, na stadionu je pokojni Tomislav Ivčić pjevao ''Ustani bane'', a istu smo pjesmu pjevali na Poljudu na zadnjoj domaćoj utakmici reprezentacije protiv Mađarske – prisjetio se Pirić, koji i danas čuva ulaznicu s utakmice.  Imao sam brojne ponude prijatelja i kolekcionara ali ništa od toga, sačuvat ću je za uspomenu... - kazao nam je Pirić.

Josip Pirić

Gdje su prvi reprezentativci danas

Dražen Ladić (56) - pomoćnik Zlatku Daliću u reprezentaciji. Tad igrao za Dinamo

Zlatko Kranjčar (62) - Trener je, trenutnačno bez angažmana. Tad igrao za St. Pölten

Vlado Kasalo (56) - Vodio mlađe kategorije u Dinamu. Tad igrao za Nürnberg

Saša Peršon (54) - Trener je u Orijentu. 1990. je prešao iz Rijeke u Dinamo

Tonči Gabrić (57) - Trener je golmana u Hajduku. Tadj je branio za Rijeku

Aljoša Asanović (53) - Trenira Melbourne Knightse. Tad igrao za Metz.

Zoran Vulić (58) - Trener bez angažmana. Tad je nastupao za Mallorcu

Marko Mlinarić (59) - Donedavno radio u Dinamu. Tad je igrao za francuski Cannes.

Ivan Cvjetković (59) - Manadžer je Mandži, Petkoviću, Vidi... Tad igrao za Saint-Truiden.

Kujtim Shala (55) - Kosovar, danas je trener, tad nastupao za Dinamo.

Mladen Mladenović (55) - bio je sudac, sad u turizmu. Tad igrao za zagrebački Dinamo.

Gregor Židan (54) - Član je slovenskog parlamenta. Tad igrao za Dinamo.

Drago Čelić (57) - voditelj je škole Poljičanina, tih je dana iz Hajduka otišao u Herthu.

Darko Dražić (56) - trener je Zmaja iz Makarske. Tad nastupao za Hajduk

Pokretanje videa...

02:04

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani