Obavijesti

Sport

Komentari 68

Zbrka na štafeti zbog spola: Trče li to muškarci ili žene?

Zbrka na štafeti zbog spola: Trče li to muškarci ili žene?
1

Mengxue i Zenghuan su bile prva i druga na 400 metara, a dan kasnije sudjelovale su u štafeti 4x400m. Svjetsku publiku zaintrigirao je njihov izgled. Dio gledatelja uvjeren je da se radi o muškarcima

Pomutnja među spolovima u atletici nije neuobičajena stvar. Svake godine barem jedan ili dva atletičara moraju dokazivati spol, a uglavnom su to žene s poremećajem viška muških hormona u organizmu.

Hiperandrogenizam danas je uobičajena pojava u atletskom svijetu, posljednja megazvijezda koja je nekoliko puta morala dokazivati svoju ženstvenost bila je Caster Semenya.

Tu se još, sjetit ćemo se svi, mogu ubrojati i Maria MutolaDutee Chand, Heidi Krieger i druge...

A jedna takva situacija dogodila se na kineskom državnom atletskom prvenstvu u Daningu gdje su glavne akterice bile Liao Mengxue i Tong Zenghuan, atletičarke na 200 i 400 metara.

Mengxue i Zenghuan su bile prva i druga na 400 metara, a dan kasnije sudjelovale su u štafeti 4x400m. Svjetsku publiku zaintrigirao je njihov izgled koji podsjeća na hiperandrogenizam, no iz kineske atletske asocijacije uvjeravaju da se radi o ženama.

U karijeri su nastupale na nekoliko međunarodnih natjecanja, ali nisu postigle značajniji rezultat niti ispunile normu pa ih neće biti na Svjetskom prvenstvu u Tokiju.

Što vi mislite?