Sport

Komentari 17

Živa se zapalila zbog zabrane gledanja nogomete utakmice

Živa se zapalila zbog zabrane gledanja nogomete utakmice

Iranka Sahar Khodayari je htjela ići na nogometnu utakmicu. To, u njenoj domovini, Iranu, nije dozvoljeno, ona zbog toga može ići u zatvor. Zbog straha, Sahar je odlučila 'skratiti si muke' i živa se zapaliti...

Ona je žensko, što ona ima raditi na stadionu? Tako otprilike pojednostavljeno protumačeno glasi iransko pravilo koje sprječava žene da idu na nogometne utakmice. To nije službeni zakon, ali se ta zabrana svejedno provodi,

"Blue girl", kako joj je bio nadimak po bojama teheranskog kluba, podlegla je u bolnici ozljedama nastalima nakon što se živa zapalila ispred suda kako ne bi morala ići u zatvor služiti kaznu od šest mjeseci do dvije godine zatvora zato što je htjela jednom u životu kročiti na nogometni stadion, piše BBC

Sve je učinila kako ju se ne bi primijetilo kao ženu.  Obukla se kao muškarac, no raskrinkali su je. Uhićena je u ožujku pod optužbom da je "neprimjereno nosila hidžab" te je provela tri dana u zatvoru,  a zatim puštena na slobodu kada je platila jamčevinu uz zakazano suđenje. 

Kada se pojavila na suđenju, saznala je da je odgođeno, a pri izlasku sa suda načula moguću kaznu zbog čega se odmah ispred suda zapalila pa u bolnici podlegla ozljedama.

Sahar je jednom u životu htjela pogledati uživo nogometnu utakmicu najpopularnijeg sporta na svijetu. Sahar Khodayari voljela je nogomet, a to joj je bilo zabranjeno. Njoj, kao i ostalim ženama u Iranu. Iznimka je bilo SP u Rusiji kada su i žene mogle gledati utakmice na teheranskom stadionu gdje je bilo organizirano zajedničko gledanje.

Iranski narod preko interneta potiče svjetske sportske organizacije da ne dozvoljavaju Iranu nastup na međunarodnim natjecanjima zbog stravičnog staromodnog "zakona" kojeg provode. 

Sve je učinila kako ju se ne bi primijetilo kao ženu. Obukla se kao muškarac, no raskrinkali su je. Uhićena je pod optužbom da je "neprimjereno nosila hijab" te je provela tri dana u zatvoru,  a zatim puštena na slobodu kada je platila jamčevinu.

Najčitaniji članci