Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
19 komentara

Životna priča najvećih ikada: Veslati su počeli skroz slučajno

Trenutačno dobro živimo za hrvatske uvjete. Mogu malo uštedjeti od veslanja, ali ne dovoljno da bih mogao sjediti ispred kauča nakon završetka karijere, kaže Valent Sinković

Foto: Tomislav Miletic/Privatna arhiva/PIXSELL
19 komentara

Čudesna braća Sinković pokorila su svijet i obranila svjetsko zlato u dvojcu bez kormilara na Svjetskom prvenstvu u austrijskom Linz-Ottensheimu! Opet su najbolji, opet im nitko nije ravan!

POGLEDAJTE VIDEO:

SVJETSKI PRVACI Braća Sinković čudesno pomela konkurenciju i obranila zlato!

Hrvatska ima najplodniji veslački par u povijesti, a 15-ak godina ranije krenuli su putevima najboljih - sasvim slučajno.

- Moja dva brata uvijek kažu da sam ih ja povukao u veslanje, ali ja uopće nisam htio da idemo na taj sport. Mama je umjesto kajak-kanu kluba greškom nazvala veslački, pa sam krenuo na veslanje, a onda su mi se kasnije pridružili Valent i Martin i, evo, postali legendarni veslači. A tko zna što bi bilo da je mama okrenula pravi broj - rekao nam je treći brat Sinković, Matija (30).

Foto: Instagram/MICHAEL DALDER/REUTERS/PIXSELL

Valentu i Martinu bilo je zapravo svejedno o kojem se sportu radi, oni su krenuli za svojim starijim bratom.

- Valent i ja smo mu jako zahvalni, on nas je u veslanje povukao kao špagom, no dok smo mi nastavili on je odustao - rekao je Martin.

POGLEDAJTE VIDEO:

Svako malo neki lom

- Nije mu se dalo, nije se snašao - dodao je Valent.

Matija je poput većine klinaca u pubertetu pronašao drugu zabavu - izlasci.

- Trenirao sam veslanje od 12. do 15. godine, ali nisam bio na njihovoj razini. Ma njih dvojica su od početka pokazivali da bi mogli biti odlični veslači, ja sam bio prosjek. A kad sam navršio 15-16 godina više su me privlačili izlasci i djevojke. Njih uostalom u veslanju ionako nisam mogao pratiti - istaknuo je Matija.

Zagreb: Dolazak poznatih na dodjelu medijskih nagrada Večernjakova ruža | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Valent, britki lijevi bek

Prije odlaska na prvi veslački trening Martin i Valent su najprije trenirali gimanstiku pa vaterpolo i nogomet.

- Kad sam išao na gimnastiku imao sam tri godine i malo toga se sjećam. Vaterpolo sam, pak, trenirao u Mladosti. Bio sam najmlađi pa se nisam nikako uspio probiti. Najčešće sam nosio torbe drugima. Bio sam dobar plivač, vaterpolo sam trenirao dvije godine - istaknuo je Martin, dok je stariji brat Valent krenuo s nogometom.

Foto: Privatni arhiv/PIXSELL

- Pet ili šest godina sam trenirao nogomet. Prvo u Zagrebu, pa u Dragovoljcu i Lokomotivi. Igrao sam na poziciji lijevog beka. U Lokomotivi sam bio standardan, ali nisam bio neka klasa. Kad sam ozlijedio kvadriceps otac mi je savjetovao da se pridružim braći na veslanju. Bilo mi je žao otići, no otac je shvatio kakvi odnosi vladaju u nogometu - rekao je Valent.

Osvojili su sve, ali nisu zaradili bogatstvo. Da danas završe karijeru morali bi tražiti posao.

Foto: Privatni arhiv/PIXSELL

- Da, morali bi raditi, novca u veslanju je malo. Na natjecanjima nema nikakvih financijskih nagrada, no od države za medalje na najvećim natjecanjima dobijemo novac - kaže Martin.

- Trenutačno dobro živimo za hrvatske uvjete. Ne moram razmišljati mogu li na pizzu, ili kupiti si novu košulju... Mogu malo uštedjeti od veslanja, ali ne dovoljno da bih mogao sjediti ispred kauča nakon završetka karijere - dodao je Valent.

Zagreb: Poznati prate košarkašku utakmicu KK Cedevita - Budućnost Voli | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagreb: LEN Europa kup, četvrtfinale, Hrvatska - Grčka | Autor: Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zagreb: Humanitarna zaklada Vatreno srce održala donatorsku večeru u Westinu | Autor: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Obojica su vjenčani, za supruge Manuelu (Martin) i Antonelu (Valent), a ističu kako im je najdraži trenutak u karijeri osvajanje zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Svjetko zlato je svjetsko zlato, ali kao i većina sportaša Sinkovići znaju da je olimpijska medalja ipak stvar prestiža i san svakog olimpijca.

Naši partneri pišu
Message