Postoji jedan način kuhanja koji skriva tajnu dubokih okusa i neodoljive sočnosti. Nije riječ o brzoj vatri ili potpunom kuhanju u vodi, već o nečemu što se događa polako, gotovo tajanstveno
Lifestyle
Komentari 1
Postoji jedan način kuhanja koji skriva tajnu dubokih okusa i neodoljive sočnosti. Nije riječ o brzoj vatri ili potpunom kuhanju u vodi, već o nečemu što se događa polako, gotovo tajanstveno
Pirjanje je tehnika kuhanja koja uključuje lagano kuhanje većih komada mesa ili povrća u maloj količini tekućine, najčešće pod poklopcem i na niskoj temperaturi.
POGLEDAJ VIDEO: Dašak Pariza u Zagrebu: 'Kuhao sam za Macrona, kuhanje je moj posao, ali je pilotiranje moja najveća strast'
Pokretanje videa...
00:48
Za razliku od kuhanja, gdje su namirnice potpuno uronjene u tekućinu, pirjanje podrazumijeva djelomično prekrivanje tekućinom, što rezultira bogatijim okusom i mekšim mesom. Ova metoda je posebno pogodna za tvrđe komade mesa koji se sporo omekšavaju, poput lopatice ili potrbušine.
Pirjanje omogućuje očuvanje hranjivih tvari jer se kuhanje odvija na nižim temperaturama, čineći ga zdravijom opcijom u odnosu na neke druge tehnike.
Za najbolje rezultate preporučuje se korištenje kvalitetnog posuđa koje ravnomjerno raspoređuje toplinu, kao što su lonci od lijevanog željeza. Također, izbor tekućine poput temeljca, vina ili povrtnog soka dodatno obogaćuje okus jela.
Ova metoda često se koristi za pripremu gulaša, variva, umaka, ali i jela od povrća i ribe.
Kao dodatak okusu, pirjanje u pivu može biti izvrsna tehnika koja mesu daje posebnu sočnost i aromu, ovisno o vrsti piva koje se koristi. Sve u svemu, pirjanje je svestrana i ukusna tehnika koja nam omogućuje da iz namirnica izvučemo najbolje – mekane teksture i intenzivne okuse.U posudu stavite masnoću (ulje, mast ili maslac) i zagrijte je.
Evo kako pirjati:
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+