Gulaš od zeca na starozagrebački za vikend je oduševio posjetitelje Klovićevih dvora, a niz događanja za gurmane nastavlja se i ovog tjedna
Sve tajne specijaliteta s pivom u Klovićevim dvorima
Da bez
dobrog piva nema ni slasog gulaša, dokazao je Marko Jovanović, glavni chef
Pivane. Za sočni specijalitet koristio je Božićno pivo koje dvadeset i šestu
godinu zaredom ima zasluženo mjesto na blagdanskom stolu, a novu etiketu je
dizajnirala mlada umjetnica Ivona Jurić.
-
Zahvaljujući robustnom okusu, Božićno pivo odlično ide uz tamnije meso, a za
jela od piletine i ribe bolje je blaže pšenično, objašnjava Marko Jovanović i
dodaje kako za dobar gulaš zeca treba najprije marinirati. Ostavio ga je u pivu
sa začinima 24 sata da se okusi prožmu. Poslužio ga je uz domaće njoke.
- Mi u Pivani od prvoga dana koristimo pivo pri kuhanju. Pogotovo pri kuhanju junećeg gulaša s Tomislav pivom. Također radimo orly smjesu s pivom te razne marinade. Želja nam je postati predvodnicima u ovom stilu kuhanja - objasnio je voditelj Pivane Marin Levaj.
Još više dobre hrane i piva očekuje posjetitelje na novogodišnjem slavlju u Pivani. Uz funky ritmove i voditelja programa Šiška Horvata Majcana zainteresirani će uživati u delicijama poput namaza od čvaraka, bunceku, rebarcima, pilećim krilcima, odojku...
S nestrpljenjem se očekuje i kulinarski show Vladimira Šajnovića, vlasnika restorana Cheflja, koji će u utorak od 20 sati pripremati blagdanska mesna jela i božićne slastice. Namaz od bifteka i čvaraka po receptu vrsnog chefa poslužit će kao inspiracija za blagdane ili novogodišnje slavlje. Vladir Šajnović otkrit će i tajnu sočnog pečenja te demonstrirati kako se rade neodoljivi party sendviči s ramstekom te što je sve potrebno za blagdanske poslastice. Za vrhunsku kvalitetu mesnih namirnica pobrinut će se MM Mesna industrija (MEDVEN) koja će ovom prilikom predstaviti svoj novi proizvod od maturiranog mesa – MEDVEN PREMIUM Juneći ramstek. Kombinacijom tradicionalnih receptura i moderne tehnologije Medven paleta proizvoda oduševljava nepca svojih vjernih potrošača već više od 40 godina.
Moderatori kulinarskog showa su Goran Pirš Piro i Davor Gobac uz koje je zabava zajamčena.
Vrijedi
posjetiti i predavanje Božice Brkan na kojem možete doznati sve što vas zanima
o adventskim slasticama. Od orahnjači, makovnjači i kuglofa, do paprenjaka,
vanili-kiflica i sličnoga, poznata književnica i urednica, upoznat će vas sa
slatkom stranom blagdanskog stola. Iznova otkrijte okuse i mirise pišingerice,
beze-poljubaca, salon bombona, sira od dunja i drugih slastica iz raskošne
prošlosti. Bit će i predavanja, filmskih projekcija i izložbi, a zainteresirani
mogu posjetiti i sajam antikviteta te razgledati skulpture od leda.
Osim
gastronomskih zbivanja u Klovićevim dvorima možete uživati u kulturnim
poslasticama.
Poznati hrvatski kolekcionar i lovac na antikvitete Jura Gašparac održat će 23. prosinca predavanje Vinjete Božića iz starih zapisa u sklopu manifestacije Božić starog Zagreba. Prisjetit će se božićnih motiva iz romana i stihova velikana hrvatske književnosti Ksavera Šandora Gjalskog, Ivane Brlić Mažuranić, Dragutina Domjanića te Dragutina Hirca.
Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdjeKako je Marija Selak Raspudić tresnula po stolu gomilom besposlenog briselskog novca
U odnosu na taj sitan ženski (i muški) svijet, kojemu je hajka temeljni oblik borbe za bolji svijet, Marija Selak Raspudić je ispala velika faca. Koliko god mi o tome šutjeliHeroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...