Obavijesti

News

Komentari 55

Nobela za mir dali Organizaciji za zabranu kemijskog oružja

Nobela za mir dali Organizaciji za zabranu kemijskog oružja
4

Iz Odbora za dodjelu Nobela istaknuli su kako organizacija nagradu nije dobila zbog stanja u Siriji već zbog ''kontinuiranog rada na području kemijskog naoružanja''

VIDEO

Nobelova nagrada za mir za 2013. godinu dodijeljena je Organizaciji za zabranu kemijskog oružja OPCW za ''izniman napor u eliminaciji kemijskog naoružanja'', objavili su iz Odbora za dodjelu Nobelove nagrade u petak u 11 sati.  

Odbor je na Twitteru istaknuo kako organizacija nagradu nije dobila zbog stanja u Siriji već zbog ''kontinuiranog rada na području kemijskog naoružanja''. 

Odbor je izvijestio da su organizaciji dodijelili nagradu zbog nastojanja da se eliminira kemijsko naoružanje. Ženevskom konvencijom iz 1925. godine zabranjena je uporaba, a konvencijom iz 1992. i 1993. godine proizvodnja i skladištenje kemijskog oružja.

OPCW je kroz inspekcije, uništavanje i na druge načine, radila na implementaciji te konvencije koju je do danas potpisalo 189 država. Iz Odbora su objasnili kako su konvencija i rad OPCW-a doveli do toga da se korištenje kemijskog oružja smatra tabuom pod međunarodnim pravom, stoji u obrazloženju Odbora. 

Sjedište OPCW-a je u Haagu u Nizozemskoj i zapošljava oko 500 ljudi. Organizacija na godišnjoj razini raspolaže s budžetom od oko 75 milijuna eura. 

Potpisnica Konvencije je i Hrvatska od 1997. godine. 

Pakistanka Malala bila među favoritima

Ove godine popis nominiranih sadržavao je rekordnih 259 imena koja su bila, a među favoritima je bila mlada pakistanska aktivistica Malala Yousafzai (16) i liječnik iz Konga Denis Mukwege koji je pomogao žrtvama silovanja. Među imenima je i 50 organizacija. Na popisu potencijalnih kandidata je i Bradley Manning, američki vojnik koji je povjerljive dokumente proslijedio WikiLeaksu. 

Uz njih, na kladionicama je dobro stajala i egipatska računalna znanstvenica Maggie Gobran, koja se odrekla akademske karijere kako bi postala koptska redovnica te bivša ruska profesorica matematike Svetlana Gannushinka koja se posvetila borbi za ljudska prava. 

'Želim biti premijerka Pakistana'

Malala je u New Yorku u razgovoru s novinarkom CNN-a Christiane Amanpour rekla kako bi za nju bila velika čast ako dobije Nobelovu nagradu za mir. Na pitanje čime bi se htjela baviti, kazala je kako želi pomoći svojoj zemlji i izrazila želju da postane pakistanska premijerka. 

- Ako bi bila premijerka, izdvojila bih novac za obrazovanje i posvetila bih se pitanjima vanjskih poslova - rekla je Malala.

Lani Nobela za mir dodijelili Europskoj uniji 

Nobelova nagrada za mir prošle je godine dodijeljena Europskoj uniji. Akademija je tada objasnila kako je EU zaslužila nagradu "zbog smirivanja dužničke krize". Odbor za dodjelu Nobelove nagrade izvijestio je kako je Europska unija doprinijela razvoju demokracije, zaštiti ljudskih prava te predstavlja sklad među narodima. Nagradu su primili Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća, Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije i Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta. Na svečanost preuzimanja nagrade u Oslo bili su pozvani svi premijeri i predsjednici zemalja EU, a prisustvovao je i premijer Milanović. 

Malala dobila nagradu EU za ljudska prava, još čeka Nobela 

Nobela za kemiju dobio trojac čiji rad danas koriste skoro svi

Englert i Higgs osvojili Nobela za teoriju iza Higgsova bozona

Trio fantasticus riješio misterij i zaslužio Nobela iz medicine

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina