Obavijesti

News

Komentari 185

'Razmislit ćemo o koridoru ako to zatraže Austrija i Njemačka'

'Razmislit ćemo o koridoru ako to zatraže Austrija i Njemačka'
1

Ako Austrija i Njemačka preuzmu odgovornost, mađarska vlada razmotrit će opciju stvaranja uvjeta za prolaz izbjeglica, poručio je predstojnik ureda Viktora Orbana

VIDEO

Mađarska bi mogla razmotriti opciju da otvori koridor za izbjeglice koje iz Hrvatske dolaze vlakom ili autobusom ukoliko to od nje zatraže Austrija i Njemačka, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare predstojnik ureda mađarskog premijera Orbana Janos Lazar, javlja Reuters. 

Naglasio je kako je primarni cilj mađarske vlade zaštititi granice Mađarske i vanjske granice EU te dodao kako je sredstvo za postizanje tih ciljeva bilo podizanje ograde. Mađarska je ove godine registrirala više od 240.000 izbjeglica, od kojih je velika većina nastavila put prema Njemačkoj i sjevernoj Europi. 

- Ako Austrija i Njemačka to žele i preuzmu odgovornost kao i ostale članice EU, mađarska vlada razmotrit će opciju stvaranja uvjeta za prolazak izbjeglica kako bi nastavili put, ali u kontroliranim uvjetima - rekao je predstojnik Orbanovog ureda, naglasivši kako taj potez ne smije predstavljati sigurnosni rizik za zemlju. 

Mađarski premijer Viktor Orban tijekom četvrtka sazvao je sastanak kabineta za nacionalnu sigurnost, a u petak će posjetiti Austriju. 

Lazar je dodao kako su kvote za prihvat izbjeglica koje nameće EU ''ozbiljno manjkave'' te da Mađarska razmišlja o osporavanju te odluke na sudu, o čemu će raspravljati i mađarski parlament. 

- Prijedlog kvota tipičan je primjer moralnog imperijalizma koji Njemačka nameće Europi - poručio je. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca