Obavijesti

News

Komentari 566

Umro ratni zločinac Kadijević, bio je vođa napada na Vukovar

Umro ratni zločinac Kadijević, bio je vođa napada na Vukovar
3

Bivši general JNA Veljko Kadijević umro je u nedjelju u Moskvi. U Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva

VIDEO

Bivši general JNA Veljko Kadijević umro je u nedjelju u Moskvi. U Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva.

Kadijević je, podsjeća B92, bio na čelu JNA 1991. godine kada su napadnuti Vukovar i Dubrovnik. Iz Srbije je pobjegao kada mu je 2001. godine stigao poziv suda u Haagu za svjedočenjem.

Bio je i posljednji ministar obrane Jugoslavije u razdoblju od 1988. do 1992.godine. Hrvatska je od Rusije tražila njegovo izručenje, no ono je odbijeno nakon čega su vlasti u Moskvi Kadijeviću dale tamošnje državljanstvo.

Zapovijedao postrojbama  JNA

Rođen je 21. studenog 1925. u Glavini Donjoj kod Imotskog. Otac Dušan bio je Srbin a majka Janja rođena Patrlj, Hrvatica. Partizanima se bio priključio 1942. kada se u Imotskom formirala 9. partizanska divizija.  Po završetku Drugog svjetskog rata nastavio je službu u JNA.

Od 1958. do 1962. radio je u Prvoj upravi Generalštaba JNA u Beogradu, organizacijskoj jedinici jugoslavenske vojske zaduženoj za izradu ratnog plana, zajedno s Franjom Tuđmanom i Dušanom Bilandžićem. Od 15. svibnja 1988. do 8. siječnja 1992. bio je savezni sekretar za narodnu obranu SFRJ, u vladi Ante Markovića. Tijekom raspada SFRJ stao je na stranu srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića.

Zapovijedao je i imao nadzor nad postrojbama JNA i Teritorijalne obrane tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991., tako i napadima na Vukovar i Dubrovnik. Nakon okupacije Vukovara koji je pao nakon tromjesečne opsade, gdje su počinjeni masovni zločini, odlikovao je oficire JNA koji su vodili tu operaciju, Milu Mrkšića i Veselina Šljivančanina. U Beogradu je 1993. objavio knjigu ''Moje viđenje raspada – vojska bez države“.

Zanijekao da je zločinac

Zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv njega su podignute tri optužnice. Prva pred sudom u Bjelovaru 1992., druga pred sudom u Vukovaru 2002. i treća pred sudom u Osijeku 2006. Hrvatska je za njim bila raspisala tjeralicu. Haaški sud nikada protiv njega nije podigao optužnicu.

U Moskvi je 2007. izdao knjigu ''Kontraudar“ u kojoj je iznio tvrdnju da su mu Stjepan Mesić i Ante Marković još 1990. predlagali da uhiti Tuđmana i Miloševića. Potom je hrvatskim medijima dao intervju u kojem je zanijekao da je ratni zločinac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 566
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada