Obavijesti

Tech

Komentari 0

21. konferencija o Linuxu, slobodnom softveru i podacima

21. konferencija o Linuxu, slobodnom softveru i podacima
2

DORS/CLUC 2014. - 21. konferencija o Linuxu, slobodnom softveru, otvorenim tehnologijama, normama i podacima

VIDEO

Od 16. do 18. lipnja, nova zgrada HGK na Novoj cesti u Zagrebu ugostit će 21. po redu godišnju konferenciju DORS/CLUC (Dani otvorenih računalskih sustava/ Croatian Linux users conference). Konferencija, ne samo tradicionalna nego sada i punoljetna, održava se u razdoblju IT-a kada je primjetna sve veća prihvaćenost otvorenih tehnologija i slobodnog softvera u javnom sektoru, u medijima, na startup i inovacijskoj sceni, poslovanju, industriji, obrazovanju i kućnoj primjeni.

Kao i prethodnih godina, predavanja će obuhvatiti široki spektar tema - od onih poslovnih i za krajnje korisnike do visoko stručnih i tehničkih tema za stručnjake i profesionalce, te teme koje obrađuju temeljne koncepte slobodnog softvera, otvorenih tehnologija, podataka, pristupa i hardvera. Konferencija će se odvijati kroz kratka lightning-talk petominutna predavanja, polusatna predavanja, višesatne radionice, okrugle stolove i neformalna tematska okupljanja. Tijekom konferencije na raspolaganju će biti i prostor za druženje, opuštanje i rad.

Predavači

Georg Greve - Generalni direktor Kolab Systems AG iz Zuricha koji će kroz dva dana predavanja prenijeti iskustva u poslovanju u EU. Posebno će biti zanimljivo predavanje u kojemu ćemo iz prve ruke moći čuti o poslovanju u Minhenu koji zadnjih godina prednjači u EU kao grad koji je uspješno izveo migraciju na slobodan uredski softver i Linux stolna računala.

Elizabeth Krumbach Joseph - Inženjerka za vizualizaciju i alate u HP-u i članica vijeća Ubuntu zajednice. Upoznat će nas s načinima testiranja i razvoja jednog od najpopularnijih cloud sustava u svijetu - OpenStack.

Miklos Vajna - Razvojni programer The Document Funadationa, organizaciji koja stoji iza najpopularnijeg paketa uredskih programa - LiberOfficea. Na DORS/CLUC 2014 pričat će o najnovijim mogućnostima u nadolazećim verzijama LibreOfficea.

Dave Whiteland - Konzultant engleske neprofitne nevladine organizacije MySocitey čiji je cilj širiti tehnologiju u službi civilnog društva te javne podatke učiniti potpuno otvorenima i dostupnima. Dave se organizaciji pridružio kao programer, a sada putuje svijetom i pomaže ostalima u implementaciji sustava otvorenog koda koje je razvio My Society. Nastupit će s predavanjem "Dijelimo stvari koje rade ili: hej, upravo mi je došla nečija jako dobra zamisao!"

Marian Marinov - Maria je sistemski administrator s više od četrnaest godina iskustva i nekoliko nastupa na ovoj konferenciji prethodnih godina. Osnivač je i izvršni direktor 1H LtD-a softverske tvrtke u Bugarskoj koja pruža usluge optimizacije i upravljanja softverom razvijenim za potrebe davatelja usluga hostinga. Temu Marianovih predavanje je teško ukratko opisati - vrhunski uradi-sam projekti korištenjem otvorenog koda i otvorenog hardvera.

No, to je samo mali dio onoga što se sprema od predavanja, radionica i neformalni unconference tematskih okupljanja. Na konferenciji će kroz tri dana nastupiti i mnogi drugi zanimljivi predavači, a za detaljnije informacije i popis svih predavanja pratite službenu web stranicu konferencije.

Registracije sudionika su otvorene, a do 9. 6. 2014. u 13 sati će kotizacije biti dostupne po povoljnijim cijenama. Više informacija možete saznati ovdje, a registrirati se možete preko direktnog linka

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.