Obavijesti

Tech

Komentari 8

A la pašticada: Tri splitske škole zajedno napravile umak, a sad će ga i prodavati sugrađanima

A la pašticada: Tri splitske škole zajedno napravile umak, a sad  će ga i prodavati sugrađanima
5

Splitski srednjoškolci su uz pomoć udruge Sunce naučili što znači biti poduzetnik, a svoj će umak prodavati i sugrađanima

VIDEO

Napravili smo odličan i inovativan proizvod, nismo ni sami vjerovali da ćemo uspjeti. Fantastičan je osjećaj imati proizvod koji bi se bez problema mogao naći u trgovinama, a objedinjuje tradiciju, okuse, kvalitetu i potiče zdrav način života, kaže nam učenica Anita Puđa.

'Kako pašticada, a veganska?'

Kad se male ruke slože, sve se može! To nije samo pjesmica iz filma "Vlak u snijegu" već konkretan rezultat projekta u kojem su sudjelovale tri srednje škole iz Splita i okolice. U suradnji s udrugom Sunce, učenici Srednje škole Braće Radić iz Kaštel Štafilića, Obrtne tehničke škole Split te Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split izradili su zajednički proizvod À La Pašticada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Srednja škola Braće Radić napravila je veganski umak, Obrtna tehnička škola izradila je drvenu kutiju, a Grafička škola većinski vizualni dio, od loga i kuhinjske krpe i kuharice do fotografiranje proizvoda i dizajna. Nije sve stalo samo na gotovom proizvodu. Splićani će djelo ruku ovih mladih poduzetničkih nada uskoro moći kupiti i na Prvoj vidilici na Marjanu.

Učenici su posebno zadovoljni, iako su prvo trebali riješiti glavno pitanje:

- Projekt mi se isprva činio jako čudan, kao veganski umak od pašticade, ali bez mesa? Na kraju je ispalo super i proizvod me iznenadio okusom. Naučio sam kako raditi u grupi, primiti konstruktivnu kritiku i primijeniti je na grupni rad te slušati mišljenje s profesionalnog stajališta - rekao je učenik Josip Bilić.

- Projekt mi se činio vrlo zanimljiv, nismo se uvijek slagali u svemu, ali upravo je u tome bit. Na kraju smo došli do odlične ideje da proizvedemo proizvod A La Pašticada. Bili smo sigurni da će biti vrlo ukusan - nadovezala se Antea Gudelj.

Proizvod je nastao kao dio projekata "Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama - zelena poduzeća promiču održivo poduzetničko razmišljanje i djelovanje mladih ljudi u Hrvatskoj" (koji financira njemačka zaklada za zaštitu okoliša) i "Zelena učenička poduzeća - održivo razmišljanje i djelovanje" (uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja).

Sjajno su se povezali

- Naša je ideja bila da partnerske škole naprave po jedan proizvod. No učenici i nastavnici toliko su se dobro povezali da su odlučili napraviti jedan zajednički proizvod. Na početku nije bilo lako, nismo bili svjesni da to ne mora nužno biti proizvod, već može biti i usluga. Nadam se da smo učenicima približili poduzetničku svijest ili ih potaknuti na poduzetništvo - pojasnila je Margita Radman, voditeljica projekta udruge Sunce.

Projekt traje malo više od dvije godine, a pandemijske godine bile su iznimno izazovne.

- Početak je uvijek pomalo konfuzan, tako je bio i ovaj. Uključili smo se ne znajući točno što se od nas očekuje, ali nakon početnih virtualnih sastanaka, koji su, nažalost, počeli u vrijeme pandemije, stvari su postale jasnije. Kad su napokon krenule radionice uživo, projekt je zaživio - rekla je profesorica Ivana Lelas iz Srednje škole Braće Radić.

'Ozbiljno su se angažirali'

- Učenici su za pojam održivog razvoja čuli, ali nisu znali o čemu je točno riječ. Sad su osvijestili što to točno jest i koja je njegova bit - pojašnjava profesorica Ružica Vorgić iz Obrtničko-tehničke škole.

- Ozbiljno su se angažirali u izradi svih materijala, a konačan izgled omogućio je da se kroz zabavu ipak okušaju u oponašanju realnih uvjeta u kojima nastaju ovakvi projekti. Druženja su bila prepuna dobrih ideja, međusobno su se razmjenjivala iskustva i zajednički su nastajala rješenja. Ovo je benefit ovakvih projekata u kojima se različita zanimanja timski okupljaju oko istog proizvoda - rekla je profesorica Teodora Grgić Jeličić.

- Posebno mi je drago to što smo ne samo osmislili vlastiti proizvod nego i naišli na izazove pri samoj proizvodnji te smo se suočili s njima. To nas je uvelo u svijet odraslih i naučilo kako se odnositi prema izazovima koji nas čekaju dalje u životu te kako se nositi s brigama i odgovornošću - zaključila je učenica Paula Jajac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto