Obavijesti

Tech

Komentari 34

ADAC ispituje sigurnost: Mali automobili opasniji od velikih

ADAC ispituje sigurnost: Mali automobili opasniji od velikih
7

Iako EuroNCAP testovi ostavljaju dojam da su nova vozila gotovo savršena, realnost je daleko od toga. ADAC dokazuje da su manja vozala opasnija u sudaru s većim

VIDEO

Što se s malim automobilom događa kad se sudari s limuzinom srednje klase, pokušao je saznati  ADAC koristeći sasvim novu metodu crash testova. Za razliku od sveprisutnih Euro NCAP testova gdje se automobili razbijaju o statičnu prepreku, u ADAC-ovu testu ta se prepreka kreće jednakom brzinom kao automobil - 50 km/h. Oblikom dijela kojim udara u testirani automobil prepreka vjerno oponaša prosječan automobil srednje klase, a toliko je i teška - oko 1400 kilograma. 

Zakoni fizike u ovakvom sudaru su na strani većeg i težeg automobila,  pa nije niti čudo da su  Smart ForTwo, Fiat 500, Renault Twingo i Kia Picanto u srazu prošli loše, uz veće deformacije nego u Euro NCAP testovima. 

Ipak, ozljede koje bi u ovakvom sudaru zadobili vozač i putnik ne bi bile opasne za život, te bi u samo rijetkim slučajevima one bile teže prirode. Stoga je ADAC razinu zaštite za sve testirane automobile ocijenio kao zadovoljavajuću.

Iako je prema Euro NCAP testovima sigurnost automobila odlična, ADAC je ovim testom pokazao da još ima mnogo mjesta za napredak.

Kia Picanto je opasna za noge

Prilikom sudara vozač prsima probija zračni jastuk, a koljenima snažno udara u armaturu. Osim toga, pedale se pomiču prema nogama i tako povećavaju opasnost od ozljeda. Putnik na prednjem sjedalu je u boljoj poziciji, te za njega nema velike opasnosti od ozljeda.  

Twingo vreba koljena putnika

Prilikom sudara pedale se pomiču u prostor za noge vozača, što može izazvati ozljede. Koljena jako udaraju u armature, a relativno velik je rizik i za ozljedu prsnog koša. Putnik na prednjem sjedalu može ozlijediti koljeno na srednjoj konzoli.  

Smart ForTwo ne čuva glavu i noge

Prilikom udarca u “drugo vozilo” prednja osovina Smarta se osjetno pomiče prema natrag. Zbog toga se upravljač podiže, prostor za noge deformira i pedale ulaze u njega. Posljedice su opasnost od ozljeda glave i nogu. Kod suvozača su ugrožena koljena i prsni koš.

Fiat 500 ne čuva koljena

Prednji zračni jastuk i zračni jastuk za koljena ne mogu spriječiti probijanje zbog siline udarca. Zbog toga je opasnost od ozljeda prsnoga koša i koljena osjetno veća nego na Euro NCAP testu. Kod suvozača  mogu stradati potkoljenice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama