Obavijesti

Tech

Komentari 12

Ah taj ludi svijet automobila... Rekorde su obarali i Hrvati

Ah taj ludi svijet automobila... Rekorde su obarali i Hrvati
8

Guinnessova knjiga rekorda prepuna je dostignuća i pothvata vezanih uz svijet automobila. Za neke je zaslužna tehnologija, za druge genijalnost pojedinaca

VIDEO

Jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena već duže od pola stoljeća uveseljava milijune čitatelja pothvatima iznimnih ljudi, ludorijama raznoraznih čudaka, ali i nevjerojatnim podacima. Među više tisuća aktualnih rekorda nalazi se i njih 250 koji su usko vezani uz automobile. Olimpijski slogan “brže! više! jače!” uglavnom je glavni motiv automobilskih Guinness rekordera, no nađe se tu i pokoji vrlo bizaran podatak. Primjerice, onaj o najmanjem automobilu na svijetu koji bez problema stane u svaki veći prtljažnik, a svejedno ima sve što jedan automobil mora imati, čak i važeću registraciju. Ili čudan pothvat Nijemca  Dietmara Loefflera kojeg je u jednoj minuti automobil udario čak osam puta. Ne, čovjek nije najveći pehist na svijetu već je sve bilo isplanirano i namjerno izvedeno kako bi se ušlo u knjigu rekorda. Čudak. 

Vrlo popularni su i razni rekordi vezani uz guranje i povlačenje automobila, a u njima se svojedobno iskazao i naš Mario Mlinarić, koji je Smarta u 24 sata gurao 29 kilometara. No, rekord nije dugo stajao, aktualni “prvak u guranju” je izdržao čak 42 kilometara. Podjednaku popularnost imaju i rekordi kojima je cilj u jedan automobil smjestiti što više ljudi i onda odvesti propisanih desetak metara. U stari Fiat 500 je tako stalo 14 judi, u Smart 19, u staru Bubu 20, u novu 25 i u novi Mini 27 osoba. Najbrojniji rekordi vezani su uz brzine. Tako je zabilježeno da je najbrži električni automobil postigao 487 km/h, najbrži dizel pojurio 563 km/h, a najbrže vozilo na kotačima s 1236 km/h probilo zvučni zid. Hrvati drže aktualni rekord u štedljivosti. S jednim spremnikom  goriva novinari Ivan Cvetković i Marko Tomac su u Passatu prevalili 2545 km  uz potrošnju od 3,08 l/100 km.

Nije igračka, on ima i registraciju

Najmanji automobil na svijetu dugačak je nevjerojatnih 129, širok 66, a visok 104 centimetara. Wind Up je nastao u Velikoj Britaniji. Kao osnova je poslužio autić igračka, kotači su sa mini motocikla, a motor sa skutera. Automobil ima sve potrebne elemente, registriran je i juri 66 km/h.

Najskuplja registracija

Saeed Abdul Ghaffar Khouri, milijarder iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za svoju je registraciju 2008. platio ni manje ni više nego 95 milijuna kuna! Tablica na kojoj je samo broj jedan prodana je na aukciji, a završila je na Paganiju Zondi. U odnosu na moje bogatstvo ovo nije velik iznos, cijena je fer jer svatko želi biti broj jedan - komentirao je sretni milijarder. 

Nezgoda sa 579 na sat

Donald Campbell je u knjigu rekorda ušao zahvaljujući najbržoj auto nezgodi. Bilo je to 1960. godine kada se legendarni Blue bird oteo kontroli pri 579 km/h. Preživio je s teškim ozljedama. Sedam godina kasnije poginuo je prilikom pokušaja rušenja rekorda na vodi. 

Troši samo 0,018 l na 100 kilometara

Titulu najštedljivijeg automobila na svijetu drži PAC-Car II koji s jednom litrom benzina može prevaliti nevjerovatnih 5385 km. Ovaj projekt švicarskih studenata ima savršenu aerodinamiku i teži samo 29 kg. Rekord je ostvaren 2005, uz brzinu od 30 km/h.

Prešao 4.586.630 kilometara

Automobil koji je prevalio najviše kilometara u povijesti začudo nije Mercedes, već Volvo P1800S. Njegov vlasnik Irvin Gordon, 72-godišnji umirovljenik kupio ga je 1966. i do danas prevalio put jednak 11 “izleta” na mjesec. Svake godine prevali oko 150 tisuća kilometara putujući diljem svijeta, pa će ovaj rekord još rasti. 

'Zagreb-Split' na dva kotača

Udaljenost od 371 km koja otprilike odgovara dužini autoceste između Zagreba i Splita prevalio je 2009. godine talijanski kaskader Michele Pilia vozeći na dva kotača. Podvig je trajao 13 sati i 34 minute, a automobil s kojim je oboren rekord bio je BMW serije 3 s blokadom diferencijala i dodatnim spremnikom goriva. 

Parni stroj juri 225 na sat

Automobil koji svojim izgledom nimalo ne podsjeća na nekadašnje parne strojeve 2009. je godine pojurio 225 km/h. Time je britanski tim srušio jedan od najstarijih rekorda auto svijeta koji je stajao više od 100 godina. Davne 1906. amerikanac Fred Marriot u parnom je automobilu postigao 206 km/h.

Driftao 5802 metra

Za najduži neprekidni drift pobrinuo se 30-godišnji Kinez Wang Qi.  On je 2011. godine na olimpijskom stadionu u Tianjinu osjetno nadmašio dotadašnji rekord koji je iznosio “samo” 2308 metara. Direktor tvrtke za logistiku, driftom se počeo baviti 2007. i očito brzo napredovao.

Najluđi auto pothvati iz Guinnessove knjige rekorda

128 GODINA ima najstariji očuvani automobil na svijetu. Parni La Marquise proizveden je 1884. godine u Francuskoj. 1887 je pobjedio u prvoj auto utrci, a prošle je godine prodan za 28 milijuna kuna.  

22 KRUGA popularna “donuta” u samo jednoj minuti iscrtao je na asfaltu Alistair Weaver iz Velike Britanije 2002. godine. Za svoj pothvat koristio je vrlo prikladan automobil - Caterham Superlight.

6688 METARA je najviša visina na koju se vlastitim pogonom ikada popeo automobil. Pothvat su 2007. godine na vulkanu u Čileu izveli Gonzalo Bravo i Eduardo Canales u prerađenom Suzukiju Samuraiu iz 1986.

21 ČOVJEK ugurao se 2011. godine u stari model Mini Coopera. Ovu nimalo udobnu vožnju obavili su japanski plesači. Osmero ih je stalo sprijeda, 12 se smjestilo straga, a jedna osoba u prtljažniku. 

77 GODINA je staž najduže proizvođenog automobila u povijesti. Britanski Morgan 4/4 neprestano se proizvodi od 1935. godine. Ovaj dvosjed s drvenom konstrukcijom je od tada tek neznatno obnovljen. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...
FELJTON

Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...

Polovinom 19. stoljeća osnivaju se prve organizirane vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj. Tako je 1863. u Rijeci osnovana prva profesionalna vatrogasna postrojba