Tech

Komentari 58

'Apophis je najopasniji. Ako on udari u Zemlju, to znači kraj...'

Stručnjaci iz Jet Propulsio Laboratoryja (JBL) postavili su asteroid na listu asteroida koji predstavljaju rizik za naš planet i koji bi se kroz idućih 100 godina mogli sudariti sa Zemljom

Asteroid 2019 GC6 proći će u četvrtak pokraj Zemlje. Otkriven je 9. travnja i mogao bi predstavljati veliki problem za naš planet, upozoravaju iz NASA-e. 

Srećom, bliski susret s asteroidom u četvrtak proći će bez problema jer će od Zemlje biti udaljen 219.000 kilometara, to je manje nego što je Zemlja udaljena od Mjeseca. Predviđa se da će ponovno proći pored zemaljske kugle 2034., 2041, i 2048. godine i tvrde da je zasad teško predvidjeti njegovu točnu putanju. 

Stručnjaci iz Jet Propulsio Laboratoryja (JBL) postavili su asteroid na listu asteroida koji predstavljaju rizik za naš planet i koji bi se kroz idućih 100 godina mogli sudariti sa Zemljom. Iako su uvjereni da ni idućih godina neće biti problema s Asteroidom 2019 GC6, ipak će ga budno motriti.

Prema podacima JBL-a, trenutno ne postoji niti jedan opasan asteroid na čijoj je Zemlja putanji. 

Ovaj je asteroid velik je poput deseterokatnice, javlja NASA, a pokraj Zemlje proći će brzinom od 20.000 km/h, javlja Independent

'Ako ne riješimo problem asteroida, problem će riješiti nas' 

Korad Korlević, astronom i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu rekao je za Slobodnu Dalmaciju da ima nekoliko svemirskih tijela za koje su vjerojatnosti udara unutar 1:10000. 

- Od njih je najpoznatiji Apophis, tijelo od pola kilometra u promjeru, najvjerojatnije sastava sličnog zemaljskim vulkanskim stijenama - rekao je Korlević. 

Dodao je kako je Apophis najopasniji za čovječanstvo jer se s njega "otkidaju" meteori Perzeidi koje možemo vidjeti na nebu sredinom kolovoza. 

- Sa svojih 26 kilometara promjera i brzinom većom od 60 kilometara u sekundi to bi bio kraj višestaničnih bića na Zemlji. Na svu sreću, ne u idućih 500 godina, dokle se može predviđati, a nakon toga valjda ćemo biti napredniji i pametniji pa ćemo riješiti taj problem. U slučaju da nećemo biti, taj problem će riješiti nas - pojasnio je Korlević.