Obavijesti

Tech

Komentari 34

Apple otkrio iPhone 13: Bolji su ekran i kamera, baterija traje i 2,5 sata dulje, znaju se i cijene

Apple otkrio iPhone 13: Bolji su ekran i kamera, baterija traje i 2,5 sata dulje, znaju se i cijene
14

Osim četiri nova modela telefona, Apple je večeras predstavio i novi 'jeftiniji' iPad, novu verziju iPada Mini, ali i novu generaciju pametnog sata - Watch 7 s većim ekranom

VIDEO

Glasine i detalji o novom iPhoneu 13 stizali su praktično sve do samog predstavljanja nove generacije Appleovih telefona i mnogo toga večeras je dobilo i službenu potvrdu.

Osim četiri nova modela telefona, Apple je večeras predstavio i novi 'jeftiniji' iPad, novu verziju iPada Mini, ali i novu generaciju pametnog sata - Watch 7 s većim ekranom. 

Kao što se očekivalo, i dalje su tu četiri iPhonea - standardni, Mini, Pro i Pro Max s ekranima od 5,4 do 6,7 inča. Dizajnerski zahvati su minimalni, kao što je to bilo uvijek s S modelima, a najznačajniji su manji zub na prednjoj strani te drugačiji raspored kamera na stražnjoj strani i nove boje (roza i plava). Nov je i procesor, a sad smo već došli do generacije A15 za koju se Apple hvali da je najbrži čip u telefonima.

Cijene su kao i lani - 699, 799, 999 i 1099 dolara (s 30 dolara popusta kod operatera), a prodaja kreće 24. rujna. Službeno je, osnovni memorijski kapacitet svih iPhonea je 128 GB, a Pro i Max se nude i sa 1 TB memorije. Još su dostupni sa 256 i 512 GB.

iPhone 13 i 13 Mini i dalje imaju ekrane od 60 Hz i dijagonale od 5,4 i 6,1 inča. Baterija je izdržljivija i na Miniju traje sat i pol dulje, a na iPhoneu 13 2,5 sata više. Najveća promjena kod kamera je što su tehnologije s lanjskog Pro Max modela preselili na iPhone 13, pa tako ima 47 posto veći senzor. Tu su dvije kamere (standardna i širokokutna) od 12 megapiksela, ali i Appleova tehnologija za stabilizaciju slike 'SensorShift'. Cinematic način rada za video omogućava inteligentnu promjenu fokusa kod snimanja videa. Uz to, iPhone 13 bi trebao dobiti i bolju 5G podršku. 

Pro i Pro Max telefoni dobili su kvalitetnije OLED ekrane s osvježenjem od 120 Hz, što mnogi već imaju i u nižem segmentu, a podržavat će promjenjivo osvježenje. Imaju iste dijagonale od 6,1 i 6,7 inča i malo manji 'zub'. Potpuno je novi sustav s tri kamere, koje bi trebale snimati bolje pri slabom svjetlu, a optički zum je 3x. Sve kamere imaju i noćni mod, a tu je i makro snimanje objekata na 2 cm udaljenosti. I na njemu su poboljšali baterije te bi trebale trajati sat i pol i 2 i pol sata dulje.

Pametni sat serije 7 imat će veći zaslon i moći će se brže puniti. Početna cijena će biti 399 dolara te će biti dostupan kasnije ovu jesen.

Tvrtka je također ažurirala svoj iPad Mini s 5G povezivanjem i izmijenila dizajn te uređaj sada izgleda poput skupljih iPada i Pro modela. Apple je također ažurirao svoj osnovni model iPada s novom kamerom za rad i učenje od kuće. Početna cijena osnovnog modela iPada počinje od 329 dolara, a Minija od 499 dolara. Oboje će biti dostupni sljedeći tjedan. 

Dionice Applea pale su za 0.5 posto, u skladu s općim padom cijena na tržištima. 

"Čini se da nije najavljeno ništa revolucionarno, no naravno, kao i obično, najavili su dovoljno poboljšanja kako bi potaknuli barem neko oduševljenje među kupcima", rekao je Rick Meckler iz investicijskog ureda Cherry Lane Investments.

Apple je prošle godine predstavio svoj iPhone 12, s novim izgledom i spojivošću na 5G. Ove godine, analitičari očekuju skromnu nadogradnju hardvera i veći fokus na 5G.

Apple Watch postao je ključni proizvod u industriji tehnoloških dodataka koji zajedno vrijede 30.6 milijardi dolara, i čija je vrijednost u Appleu narasla za 25 posto u posljednjoj fiskalnoj godini, iako je dobit od iPhonea malo u padu. Analitičari vjeruju da Apple korisnici koji kupuju više od jednog proizvoda - poput Apple sata i iPhonea - vjerojatnije će se držati brenda i trošiti novac na Appleovim aplikacijama i servisima.

Apple se fokusirao na fitnes dodatke poput unaprjeđenja toga kako sat bilježi vježbe bicikliranja i zaštitu od prašine tijekom trčanja. Tvrtka je dodala praćenje vježbi pilatesa i skijanja i grupne vježbe koje su osmišljenje da korisnici zajedno vježbaju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

FOTO 24sata u Dubaiju: Huawei predstavio novi inovativni sat Watch Fit 3, ovo su prvi dojmovi
STIŽU I NOVE SLUŠALICE

FOTO 24sata u Dubaiju: Huawei predstavio novi inovativni sat Watch Fit 3, ovo su prvi dojmovi

Huawei je u Dubaiju predstavio Watch Fit 3 koji dolazi s baterijom koja traje 10 dana. Kockasti sat dolazi s odličnim ekranom te je iznimno lagan. Uz njega stižu nove slušalice, ali i moćni laptop lakši od kilograma

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić