Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Arheološka senzacija u gradu Indiane Jonesa mijenja povijest

Nove satelitske snimke jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Petri pokazale su postojanje misteriozne platforme zakopane ispod pijeska. Otkriće nije bilo očekivano jer je isto mjesto puno puta skenirano

Foto: Profimedia
10 komentara

Znanstvenici su uz pomoć satelitskih snimki došli do senzacionalnog otkrića u drevnom gradu Petri. Petra je stara više od 2000 godina i bila je nekoć bogata metropola. Otkriće platforme ispod pijeska udaljene manje od kilometra od centra Petre je jednako onome kad bi sada znanstvenici pronašli potpuno novu piramidu udaljenu kilometar od Keopsove piramide. Postavlja se pitanje kako je moguće da je nitko prije nije pronašao.

Scenarij, kakav se viđa samo u filmovima o Indiani Jonesu, iznenadio je i arheologinju Sarah Parcak. Napisala je i znanstveni članak na tu temu, u kojem opisuje kako je točno došlo do otkrića ogromne platforme (veličine pola nogometnog igrališta). Originalna građevina je imala stubište i stupove, a autorica navodi i da se po svojoj konstrukciji ne uklapa u razdoblje  iz kojeg datira.

- Revolucija u tehnologiji nam je omogućila ovaj podzemni pronalazak. Platforma se ne uklapa u razdoblje iz kojeg datira. To vam je kao da sada pronađete dokaz o Madison Square Gardenu iz doba u koje se uopće ne uklapa i na lokaciji kojoj ne pripada - rekla je Sarah.

Sarah Parcak | Autor: Joichi Ito Foto: Joichi Ito

Ističe i kako ne zna koja je bila funkcija građevine, a postoji mogućnost da je novootkrivena platforma izgrađena radi vjerskih ili političkih potreba. Jedno je sigurno - građevinu te veličine nisu radili bez razloga.

Ovakvo otkriće može biti jako korisno u istraživanju kulture i života u tadašnje vrijeme. Ljudi koji su živjeli na tom području su bili poznati trgovci koji su zbog geografskog položaja kontrolirali trgovačke putove.

Foto: WIkipedia

Petra je zbog svoje starosti i mističnosti popularna lokacija za snimanje filmova. Slavni Transformersi, filmovi Povratak mumije, Indiana Jones, Sinbad i Mortal Kombat svi su redom snimani na toj lokaciji.

Senzacija u Petri je oduševila ljude diljem svijeta koji se sada pitaju: Što je sljedeće... Atlantida?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message