Obavijesti

Tech

Komentari 0

Avantura u Bruxsellesu: Zadaci teški, ali atmosfera baš sjajna

Avantura u Bruxsellesu: Zadaci teški, ali atmosfera baš sjajna
8

Učenice Ena Buzolić i Katarina Matešić iz Hvara vratile su se iz Bruxellesa, gdje su sudjelovale u finalu Europskog kviza o novcu. Ove godine pobijedile su učenice iz Slovenije

VIDEO

Učenice Ena Buzolić i Katarina Matešić s Hvara vratile su se u srijedu iz Bruxsellesa gdje su sudjelovale na Europskom kvizu o novcu kao predstavnice Hrvatske. Natjecale su se zajedno s još 26 timova iz isto toliko zemalja iz Europe. Tamo su bile u pratnji svoje mentorice Sande Stančić, učiteljice ekonomske grupe predmeta u Srednjoj školi Hvar, ali i grupe prijatelja koji su se natjecali na državnom natjecanju te učiteljice Vesne Barbarić.

- Pobijedio je tim iz Slovenije, Sanja Feltrin i Zala Kacafura Stanić, drugi su bili Makedonci ,dok je treće mjesto osvojila Njemačka - kaže nam učiteljica Sanda Stančić zahvaljujući se Martini Etlinger, savjetnici iz Hrvatske udruge banaka, koja je s velikim strpljenjem i predanošću organizirala i pratila ekipu iz Hrvatske u Bruxsellesu. Naše djevojke su također pokazale sjajno znanje, ističu u HUB-u.

- Europska bankovna federacija sjajno je organizirala natjecanje. Bila je i promocija knjige o financijskoj pismenosti Gunnara Baldvinssona. Atmosfera među učenicima je bila odlična, a sprijateljili smo se sa predstavnikom Lihtenštajna, Markom rodom iz Petrinje - kaže nam Sanda. Hrvatski srednjoškolci posjetili su Europski parlament gdje ih je dočekala Anita Gulam Lalić, savjetnica u ECR Grupi, a svi natjecatelji zajedno s mentorima zajedno su zatvorili briselsku burzu Euronext simboličkim zvonjenjem zvona.

- Takmičenje je trajalo tri i pol sata u dva kruga. Pitanja se postavljaju kao u kvizu 'Milijunaš', nešto slično, i bila su zaista teška. Primjerice, za matematičke zadatke imali smo samo 60 sekundi. Ali zadovoljne smo iako ne znamo poredak, sretne smo zbog činjenice da smo pobjedile na državnom natjecanju i dobile priliku ići u Bruxselles - kažu Ena i Katarina koje, zajedno sa ostatkom ekipe, zahvaljuju ravnatelju Saši Paduanu bez kojega odlazak tako brojne delegacije ne bi bio moguć.

Inače, ekipu, uz Enu i Katarinu, čine i Lara Kodžoman, Mia Čubre i Marjeta Dujmović te Dare Barbarić, Ivan Soldić i Ivan Miličić, a svi oni su se natjecali na državnom natjecanju. Ena, Katarina, Lara, Mia i Marjeta su pobjedile u timu u Hrvatskoj, ali na europsko natjecanje mogle su ići samo dvije.

Naši srednjoškolci u Bruxsellesu su posjetili i Atomium, Malu Europu, obišli Grand Place, vidjeli slavnog Manneken Pisa...

- Naravno, probali smo i njihove specijalitete - vafle, dagnje i ono bez čega se ne može otići iz Bruxsellesa: čokolade. Vraćamo se kući punih torbi poznate belgijske čokolade - kaže nam učiteljica Sanda.

Učenici koji su išli u Belgiju redom su 15-godišnjaci, a natjecanje je za učenike od 13 do 15 godina. Svi su učenici Srednje škole Hvar, a obrazuju se za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist. Za europsko natjecanju o poznavanju novca pripremale su se mjesec dana, a morale su svladati inflaciju, deflaciju, kamate, kamatnu stopu, aprecijacije i deprecijacije deviznog tečaja...

Pobjednici državnih natjecanja putovali su u Bruxelles na završno natjecanje gdje su predstavljali svoje države: Albaniju, Austriju, Azerbajdžan, Belgiju, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Finsku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Irsku, Italiju, Latviju, Litvu, Lihtenštajn, Luksemburg, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Sloveniju, Španjolsku i Švedsku.

Svaki tim odgovarao je na sveukupno 30 pitanja iz područja financijske pismenosti, a pitanja su bila prevedena na 26 jezika iz tema štednje, ulaganja, inflacije, kredita, složene kamatne stope i digitalne-sigurnosti.

Kao pripremu za natjecanje udruge banaka su napravile kvizove za vježbu. Kvizovi su zamišljeni kao pomoć učenicima u provjeri njihovog znanja iz područja financijske pismenosti. Profesori mogu i dalje koristiti ''Kahoot!'' kvizove kao zanimljiv sadržaj u nastavi i tako popularizirati temu financijske pismenosti među mladima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto