Obavijesti

Tech

Komentari 48

'Bez smanjenja velikih nameta neće biti ni digitalne Hrvatske'

'Bez smanjenja velikih nameta neće biti ni digitalne Hrvatske'
3

HT-ov predsjednik uprave Davor Tomašković je poručio d aVlada treba smanjiti visoke parafiskalne namete, posebno naknadu za pravo puta koja je par puta veća od vrijednosti zemlje ili neće moći nastaviti ulagati

VIDEO

Bez smanjenja parafiskalnih nameta, a glavni je tu naknada za pravo puta, Hrvatski Telekom neće moći nastaviti investirati u digitalni razvoj na razini kao što su dosad, poručio je predsjednik Uprave Davor Tomašković koji je rekao kako ih ti nameti sprječavaju da nastave ulagati u razvoj optičke mreže i fiksne.

Tomašković je istaknuo kako oko 25 posto godišnjih prihoda vraćaju u razvoj, dok je prosjek u Europi 15 posto te dodao da ova ukupna situacija nije održiva, misleći uglavnom na vlastite dioničare.

Kako bi istražili način na koji parafiskalni nameti utječu na to sve, zajedno s Ekonomskim institutom izradili su studiju u kojoj su otkrili kako je prosječna tržišna vrijednost poljoprivrednog zemljišta 1,82 kune, dok su naknade i 10 kuna po kvadratnom metru. Kod šumskih zemljišta naknade su 5, a vrijednost zemljišta dvije kune. Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta istaknula je kako je ekonomski nelogično da naknada bude veća od same tržišne vrijednosti tog zemljišta i da bi ekonomski operateru bilo isplativije kupiti zemlju preko koje mu prolazi infrastruktura. 

Predstavljajući rezultate studije istaknuto je kako brojne zemlje u EU 12 zemalja uopće nema naknade za pravo puta te su istaknuli i kako bi smanjenje naknade za 75 posto kroz deset godina donijelo 1 posto rast BDP-a, ali i 15.400 radnih mjesta te 3 milijarde kuna više za investicije HT-u, dok bi u isto vrijeme država ostvarila 1,1 milijardu kuna više od poreza.

Tomašković je tako poručio da bi takvim smanjenjem mogli investirati 1,4 milijarde kuna samo u optiku, a da bi broj kućanstava s optikom podigli na 760.000 i pokrivenost na 50 posto.

- Bez Hrvatskog Telekoma nema digitalizacije Hrvatske, a ulaganja nismo u stanju zadržati na ovoj razini, bez smanjenja parafiskalnih nameta - rekao je.

Govoreći o spornoj naknadi za pravo puta, koju državne tvrtke ne plaćaju, a tu su uključeni i Odašiljači i veze, Tomašković je rekao kako su razgovarali s Vladom i HAKOM-om, koji bi trebao promijeniti pravilnik i utvrditi manju naknadu. Svi pokazuju razumijevanje, rekao je Tomašković, ali da je i problem svima reakcija jedinica lokalne uprave koje su glavni uživatelji ovih naknada. No, iz HT-a ističu da čak i taj razlog za smanjenje naknada ne stoji, jer su istražili njihove proračune i iznosi naknada koji im stižu kreću se na razini od 1 do 4 posto u najnerazvijenijim općinama. 

Predstavljajući rezultate studije istaknuli su kako će se u sljedećim danima opet sjesti s Vladom i pokazati još jedan dokaz da se nešto mora promijeniti u naknadama za pravo puta. Tomašković je za kraj istaknuo da već sljedeće godine neće ulagati u fiksnu optiku, ako se nešto ne promijeni, a da neće moći ulagati ni u 5G ne promijeni li se nešto za dvije godine. Tu su im još i sporne naknade za radiofrekvencijski spektar koje su podignute 2014. godine te traže da se vrate nazad.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno