Obavijesti

Tech

Komentari 10

'Nismo ubili najstariju životinju samo da bi otkrili njene godine'

'Nismo ubili najstariju životinju samo da bi otkrili njene godine'
1

Ljutiti znanstvenici sa sveučilišta Bangor tvrde da školjku nisu ubili da bi otkrili koliko je stara već je bila dio studije o klimatskim promjenama. Ubili su je slučajno

VIDEO

Danima dobivamo mailove u kojima nas optužuju da smo školjkoubojice!, zavapio je profesor James Scourse sa Sveučilišta Bangor u Walesu.

Bijesni znanstvenici tvrde da školjku nisu ubili namjerno kako bi saznali njezinu starost. Bila je dio velikog broja mekušaca koje su ulovili u sklopu studije o klimatskim promjenama, piše Daily Mail.

- Ulovili smo oko 200 školjaka na ekspediciji na Island. Ribari ih godišnje ulove tisuće pa je moguće da su prodavali mekušce stare kao Ming, ako ne i starije - kazao je Paul Butler sa Sveučilišta Bangor.

Izgledala je kao svaki drugi mekušac kad su ju znanstvenici sa Sveučilišta Bangor 2006. godine izvukli sa dna Sjevernog Atlantika u blizini Islanda. Još živu spremili su je u zamrzivač kako bi sačuvali ono što su smatrali uobičajenim uzorkom morskog života, piše Belfast Telegraph.

Stigli su u laboratorij, uzeli nož, otvorili ju i ubili i zatim ostali bez teksta. Shvatili su da gledaju u životinju staru bar 400 godina. 

Preminula životinja dobila je ime Ming jer je rođena u vrijeme vladavine drevne kineske dinastije. Proučavali su krugove na njezinoj ljušturi i primijetili su da su jako zgusnuti. 

Nakon što su ih sve prebrojili shvatili su da je Ming puno starija nego su ranije mislili. Ima ni više ni manje nego 507 godina i bila je najstarija životinja na svijetu dok nije pala u njihove ruke.

- Pogriješili smo prvi puta jer smo možda prenaglili u procjeni, ali sada smo apsolutno sigurni koliko je stara - kazao je Paul Butler.

Pretpostavljaju da je Ming poživjela ovako dugo zbog svog izrazito sporog metabolizma, a kažu da ovisno o našem shvaćanju starosti, Ming je doista najstarija. Istaknuli su da jedna vrsta meduze, turritopsis dohrnii, je praktički besmrtna. Umjesto da umre, onda se vrati u raniju fazu svog životnog ciklusa pa je gotovo nemoguće odrediti joj starost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade
VODIČ KROZ NERADNE NEDJELJE

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade

Zahvaljujući zaposlenicima tvrtke Zero molecule više ne moramo 'prekopati' internet kako bi pronašli radno vrijeme trgovina u blizini već isto možemo pronaći na jednom mjestu, a kroz tri dana će biti dostupna i aplikacija

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta