Obavijesti

Tech

Komentari 11

Bioničko oko već bi sljedeće godine mogli ugraditi u ljude

Bioničko oko već bi sljedeće godine mogli ugraditi u ljude
3

Kamera na naočalama koje podsjećaju na Google Glass snima sliku, a senzori prate pokrete oka. Slika se s procesora bežično šalje na čip u mozgu

VIDEO

Skupina australskih znanstvenika i industrijskih dizajnera razvija Monash Vision bioničko oko, koje bi velikom broju slijepih ljudi, moglo omogućiti da opet vide. Znanstvenici se nadaju kako će uz uređaj koji podsjeća na sunčane naočale s Google Glass sustavom omogućiti slijepima da vide svjetlost i obrise predmeta. Sustav snima informacije kamerom koja se nalazi na naočalama, a dodatni senzori prate pokrete oka. Procesor na naočalama bežično šalje sliku u mikročip koji je usađen na mozak pacijenta i direktno stimulira centar za vid u mozgu.

Osnovna zamisao cijelog sustava je da se zaobiđe oštećeno oko tako što se vizualni signali šalju direktno u mozak. Jedan od voditelja projekta, Mark Armstrong, rekao je kako se nadaju da bi već sljedeće godine mogli početi s testovima na ljudima. 

- Sve ukazuje na to da tehnologija dobro napreduje prema prvim ugradnjama sljedeće godine - rekao je Armstrong i dodao kako će netko tko je potpuno slijep moći vidjeti rubove stola ili stazu za hodanje koji će izgledati kao istočkani put ispred njih, što bi trebalo biti dovoljno da budu mobilniji. Minijaturizacija, slike većih rezolucija i nova otkrića o mozgu dovest će do novih verzija sustava. 

Sadašnji Monash Vision veličine je nokta i manji od prošlogodišnjeg koncepta, a snažan je otprilike kao pametni telefoni. 

- Mala količina informacija za nekog tko ništa ne vidi je od nevjerojatne koristi - kaže Arthur Lowry iz Monash Vision Groupa i pojašnjava kako bi uz ovo mogli znati tko je na sastanku, a raznim znakovima mogli bi vidjeti prate li vas ljudi i slažu li se s vama. Dodaje i kako bi uz ovu kameru ljude mogli usmjeravati od točke A do točke B, bez zabijanja u predmete. 

Projekt je vrijedan 15 milijuna eura, a znanstvenici smatraju da bi mogli pomoći u 85 posto slučajeva sljepoće, prenosi news.com.au.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno