Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

'Bit ćemo u kontaktu padne li vam naša postaja na kuću....'

Napuštena kineska svemirska postaja Tiangong-1 trebala bi tijekom vikenda ući u Zemljinu atmosferu, no očekuje se da će većim dijelom izgorjeti

NASA
Foto: NASA
28 komentara

Bude li potrebe, Kina će biti na raspolaganju svakoj državi, ali šanse da veliki komadi padnu na Zemlju izrazito su male, objavila je Kina, čija napuštena svemirska postaja Tiangong-1 juri prema našem planetu. 

Najvećim dijelom trebala bi izgorjeti nakon ulaska u Zemljinu atmosferu, što se očekuje tijekom vikenda, najvjerojatnije u nedjelju. Dugačka je oko deset metara i teži više od devet i pol tona. 

STRAH OD GRAVITACIJE Akcija čišćenja: Sve više smeća u svemiru prijeti astronautima

Napuštena kineska svemirska postaja Tiangong ili 'Rajska palača' samo je jedan od tisuća ostataka i komada svemirskog smeća koji lete oko Zemlje brzinama većima i od 28 tisuća kilometara na sat. Predmeti raznih veličina nekontrolirano se kreću oko Zemlje, a što ih je više, veće su šanse za katastrofalnu lančanu reakciju, poznatu i kao Kesslerov sindrom. Stvari mogu biti još i opasnije sa svakim novim sudarom koji može stvoriti tisuće malenih predmeta izvan kontrole. Europska svemirska agencija tako je procijenila kako brzinama od nekoliko desetaka tisuća km/h juri 170 milijuna predmeta većih od jednog milimetra. Radi se o komadićima boje, dijelovima vijaka i drugim sitnicama...

Kako piše Bussines Insider, u svemirskom smeću prednjače Rusija, SAD i Kina. 

KAKO GA OČISTITI? Zagađujemo i svemir: Ove su zemlje ostavile najviše smeća

I dok sada gradimo letjelice sa sustavima da se same spuste iz orbite i kontrolirano izgore u atmosferi, bit će potrebno izraditi i sustave koji će počistiti sav taj nered u orbiti. Postoji opasnost da će sudari napraviti toliko sitnog smeća da će postati opasno napustiti planet, a tu je i problem vlasništva jer trenutno niti jedna zemlja ne smije dirati satelite i predmete druge države. Zbog toga će biti potrebno stvoriti i nove nacionalne sporazume oko zbrinjavanja smeća u svemiru.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message