Tech

Komentari 5

Bljesak gama zraka najjača je eksplozija od Velikog praska?

Bljesak gama zraka najjača je eksplozija od Velikog praska?

Znanstvenici su ranije znali za dugi i kratki bljesak gama zraka. Ovaj ekstremno dug je trajao 7 sati te je vjerojatno nastao u eksploziji zvijezde plavog superdiva

Astronomi sa sveučilišta Warwick u Engleskoj otkrili su dosad nepoznate dugotrajne bljeskove gama zračenja. Između 2010. i 2012. otkrili su tri takva bljeska gama zraka, a GRB 111209A, im je bio najzanimljiviji jer je trajao najduže otkad ih prate. 

- Bljesak koji je trajao 7 sati najduži je u modernoj povijesti i vjerojatno je nastao kao posljedica eksplozije plavog superdiva, zvijezda koje su stotinama puta veće od Sunca - kaže Bruce Gendre, koji je vodio studiju u talijanskoj svemirskoj agenciji. Dodaje da je ovdje nastala najsnažnija eksplozija u nedavnoj povijesti, a vjerojatno i od Velikog praska, prenosi Science Recorder

Dugotrajni bljeskovi gama zračenja nastaju raspadom divovskih zvijezda i to su najsjajnije i najsnažnije elektromagnetske pojave u svemiru. Tvari koje se izbacuju, lete u suprotnim smjerovima, a čestice ubrzavaju i blizu brzine svjetlosti. 

Znanstvenici su ovaj bljesak gama zračenja proučavali od 2011. godine. Ranije su znali za kratke (koji traju dvije sekunde ili manje) te nastaju u sudaru neutronskih zvijezda. Dugi bljeskovi (traju oko minute) nastaju eksplozijom velikih zvijezda, a posljedica je nastanak crnih rupa. Ovi pak ekstremno dugi bljeskovi, vjerojatno su rezultat istog procesa, ali puno većih zvijezda.