Tech

Komentari 7

Blue Origin za dva mjeseca šalje prve turiste na let u svemir. Cijena karte - malo bogatstvo

Blue Origin za dva mjeseca šalje prve turiste na let u svemir. Cijena karte - malo bogatstvo

Mjesto na prvom turističkom letu Bezosova Blue Origina ponudit će se na dražbi i novac će ići u humanitarne svrhe. Nije se spominjala početna cijena, ali još 2018. se navodila cijena od barem 200.000 dolara

Blue Origin, svemirska tvrtka milijardera Jeffa Bezosa, planira 20. srpnja prvi suborbitalni turistički let u svemirskom brodu New Shepard što će predstavljati prekretnicu u natjecanju u privatnim komercijalnim svemirskim putovanjima.

Blue Origin je objavio ovog tjedna da će ponuditi jedno mjesto na prvom letu pobjedniku nadmetanja na dražbi koja će trajati pet tjedana, a prikupljena sredstva donirat će se fondaciji koju je osnovala ta svemirska tvrtka.

Letjelica New Shepard, koja predstavlja kombinaciju rakete i kapsule, autonomno bi prevezla šest putnika 100 kilometara iznad Zemlje što je dovoljna visina da se iskusi nekoliko minuta bestežinskog stanja i vidi zakrivljenost planeta prije nego što se kapsula pod tlakom vrati uz pomoć padobrana na Zemlju.

Na kapsuli je šest prozora koji su tri puta veći od onih na zrakolovu Boeing 747 i najveći su do sada korišteni u svemiru.

"Pogled će biti spektakularan", kazala je direktorica prodaje u  Blue Originu Ariane Cornell.

Nakon tog leta iz Teksasa u srpnju, Blue Origin planira još nekoliko letova do kraja godine.

Cornell je odbila otkriti cijenu karte, a u 2018. se spominjao iznos od najmanje 200.000 dolara po karti.

U svemiru je do sada bilo 569 osoba.