Obavijesti

Tech

Komentari 37

Brži od svjetlosti: Brod koji će moći 'savijati' prostor i vrijeme

Brži od svjetlosti: Brod koji će moći 'savijati' prostor i vrijeme
5

Znanstvenik u NASA-i Harold White koji je surađivao s Rademakerom na modelu broda tvrdi da je 'brzinsko' putovanje kroz svemir moguće, no još sve istražuju

VIDEO

Svemirom ćemo u bliskoj budućnosti možda putovati baš kao u serijalu Zvjezdane staze , a prvi brod na warp pogon mogao bi izgledati kako ga je zamislio dizajner Mark Rademaker. Naveo je da je odstupanje od dizajna moguće, ali je najbolje da se slijede pravila koja je stvorio Gene Roddenberry, tvorac Zvjezdanih Staza.

Dodao je da ovo neće skoro dovesti do svemirskih putovanja, ali će dati vrijedne informacije i zainteresirati ljude za svemirska putovanja.

Brod bi koristio motor na tzv. Alcubierreov pogon. Koristio bi 'val' koji širi prostor i vrijeme iza njega, a sužava prostor i vrijeme ispred. To širenje i sužavanje bi teoretski omogućilo putovanje brzinom svjetlosti

Znanstvenik u NASA-i dr. Harold White koji je surađivao s Rademarkerom na modelu broda tvrdi da je 'brzinsko' putovanje kroz svemir moguće.

- Koristeći Alcubierre pogon moguće je 'svinuti' prostor i vrijeme te prijeći velike udaljenosti u trenu. Svemirski brod će putovati bilo gdje u malom djeliću vremena - tvrdi Dr. White.

Teorija meksičkog fizičara Miguela Alcubierrea je objavljena 1994. godine. Ne kosi se s Einsteinovom teorijom relativnosti i uključuje velike količine energije kako bi svinula ili proširila prostor. Prostor i vrijeme bili bi gorivo koje bi vuklo brod kroz balon . U 'warp balonu' bi letjelica putovala kao preko pokretnih stepenica. Tom brzinom brod bi npr. od Zemlje putovao mjesec dana do najsjajnije zvijezde na nebu, Siriusa.

Potrebno je još puno testova

Znanstvenik priznaje da je istraživanje još uvijek malih razmjera i daleko je od razvijanja motora broda poput onog u poznatom SF serijalu.

- Potrebni su testovi na Zemlji , zatim slijedi korištenje tehnologije na letjelicama, pa putovanje na Mjesec i Mars - izjavio je.

Ali neke teorije koje su usporavale san o postizanju brzine svjetlosti već su pobijene. Prije se mislio da bi masa potrebna za skok u 'warp' brzinu trebala biti veličine Zemlje, no ponovnim izračunom masa je smanjena na veličinu automobila . Agencija ministarstva obrane SAD-a, DARPA, zainteresirana je za daleka istraživanja svemira i imaju u planu poslati ljude van Sunčevog sustava na početku sljedećeg stoljeća.

Koordinator World Space Weeka i stručnjak za svemir, Goran Nikolašević tvrdi da je ovo istraživanje trenutno samo teoretsko.

- Kretanje ovog broda bi se odvijalo uz pomoć kompresije prostora ispred broda i njegovim širenjem iza broda, što jest warp pogon. U stvarnosti se pokušava postići stvaranje warp mjehura ("balona") na mikroskopskoj razini i eksperimenti su u sličnoj fazi kao i oni koji se rade na postizanju mogućnosti teleportacije. Tema je zanimljiva za raspravu, ali u stvarnosti je još uvijek neizvediva. Ali tko zna što nam donosi budućnost - izjavio je.

Ostale fotografije možete pogledati na Flickru Marka Rademakera.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama