Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Cassini u jednom kadru ulovio Saturn, Mars, Veneru i Zemlju

Cassinijev pozdrav Zemlji nastao je u srpnju. Letjelica je tijekom četiri sata snimila sve prstene i satelite, ali i ulovila Mars, Veneru i Zemlju na ogromnoj fotografiji

NASA/JPL-Caltech/SSI
Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI
22 komentara

Američka svemirska agencija NASA objavila je novu spektakularnu fotografiju Saturna koju je u srpnju snimila letjelica Cassini. Slika je nastala u projektu 'Dan kad se Zemlja nasmijala', kojeg je vodila Carolyn Porco.

Cassinijeve kamere su prije četiri mjeseca dobile naredbu da odrade snimanje, no ovo je bilo izvan onog što inače rade. Letjelica je 19. srpnja snimila niz preklapajućih fotografija Saturna, njegovih prstena i sedam satelita, dok je sam Cassini bio duboko u sjeni koju je bacao planet. Točnije, Cassini je snimao četiri sata, a ova fotografija napravljena je od 323 fotografije. 

> Ovdje pogledajte slike u punoj rezoluciji i bez oznaka

Položaj Sunca, Saturna i letjelice dao je rijetku priliku da se napravi fotografija planeta koji su bliže Suncu, a cilj je bio 'uloviti' fantastičan pogled na naš maleni planet udaljen oko 1,5 milijardu kilometara. 

Slične fotografije Zemlje snimale su letjelice i ranije, pa i Cassini 2006. godine. No, ovdje je plan bio fotografirati Zemlju u isto vrijeme dok su na našem planetu ljudi fotografirali svoj pozdrav Saturnu i poslali te fotografije. 

>>> Sliku Saturna koja ostavlja bez daha sastavio je Zagrepčanin

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message