Obavijesti

Tech

Komentari 0

Čekali su novu školu punih 20 godina: Učenici iz Svetog Ilije od jeseni u novoj modernoj zgradi

Čekali su novu školu punih 20 godina: Učenici iz Svetog Ilije od jeseni u novoj modernoj zgradi
4

OŠ ‘Vladimir Nazor’ kraj Varaždina tek je jedna od pet čiju obnovu financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja prema izmjeni Zakona o odgoju i obrazovanju iz 2019. godine

VIDEO

Veselim se što više neću morati uzbrdo do škole, kažu nam mali učenici OŠ "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji, nedaleko od Varaždina. Do kraja ove školske godine, naime, oni će još morati ići u staru zgradu svoje škole, koja broji već 183 godine i nalazi se na vrhu tamošnje ulice. No svaki dan gledaju i kako se dovršava nova, super moderna i prekrasna nova školska zgrada.

Dvorana od 800 kvadrata

- Veselim se što će svaki predmet imati svoju učionicu pa ćemo mijenjati razrede za svaki predmet - kaže Kaja (11), dok je Niki (11) drago što se više neće trebati "tiskati" u učionicama i na hodnicima. U novoj školskoj zgradi dvorana za tjelesnu kulturu od 800 četvornih metara zamijenit će onu od tek 110 kvadrata u sadašnjoj zgradi, koja je jedna od najstarijih u Varaždinskoj županiji i jedina u kojoj je nastava u dvije smjene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

OŠ Vladimir Nazor VIDEO

OŠ "Vladimir Nazor" tek je jedna od pet škola u Hrvatskoj čija se obnova ili gradnja financira većinski iz državnog fonda. Prije tri godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja izmijenilo je Zakon o odgoju i obrazovanju, što je omogućilo da država financira obnovu škola. To vrijedi za škole koje su opasne za život i zdravlje učenika, ako se radi o školi koju pohađaju nacionalne manjine i ustanove za djecu s teškoćama.

Država pokriva 80% troškova gradnje

Od prvih "poteza" za gradnju nove zgrade ove škole prošlo je dugih dva desetljeća. Ministri, županije, grad, općina, svi su obećavali novu školu, no nije bilo pomaka. Prva građevinska dozvola izdana je 2005., druga 2007. i konačno 2019. treća građevinska dozvola, po kojoj se i izgradila nova škola. Ukupna vrijednost građevinskih radova je nešto više od 56 milijuna kuna, od čega 80% financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pet posto Općina Sveti Ilija, a 15% ili 8,4 milijuna kuna Varaždinska županija. Uz to, za komunalne priključke (struja, voda i plin) Županija je kao osnivač škole dodatno osigurala 430.000 kuna.

- Jako smo uzbuđeni. Čekamo još tehnički i uporabnu dozvolu i do jeseni će biti i namještena. Zaista je bilo vrijeme osigurati djeci prostor i ugodan ambijent. U školi između učenika i učitelja vlada zdrav partnerski odnos, učenici su pazili na namještaj ali i jedni na druge  - priča nam ravnateljica Anđelku Rihtarić koja nam je pokazala klupice na hodniku stare 12 godina koje nemaju ni ogrebotine. Baš na dan kad smo razgovarali s njom obilježila je 13 godina na čelu škole.

Školu pohađa 235 učenika, a nova će moći primiti 400. Ima 19 učionica, veliku knjižnicu, blagovaonicu, kuhinju i sportsku dvoranu.

10

- Škola će zasigurno promijeniti duh i karakter zajednice. Vjerujem da će škola svoj identitet graditi još godinama i godinama u dobroti, plemenitosti i pripremi djece i mladih za uključivanje u odrastao i zreli život - zaključuje Rihtarić, koja je uvjerena da će škola sada privući i nove učenike.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'