Obavijesti

Tech

Komentari 10

Cipelice punilice: Tenisice će moći puniti telefon dok hodate

Cipelice punilice:  Tenisice će moći puniti telefon dok hodate
4

Tim studenata napravio je uređaj koji tenisicu pretvara u punjač. Cilj im je poboljšati iskoristivost kako bi mogli puniti mobitele, a žele da ga nasljednici dovedu na tržište

VIDEO

Studenti strojarstva sa sveučilišta Rice u SAD-u napravili su tenisicu koja može puniti bateriju telefona dok hodate. Tim od četvero studenata uspio je kinetičku energiju, koja se proizvodi hodanjem, pretvoriti u električnu te su napravili PediPower tenisice koje bi jednog dana mogle napajati i medicinske uređaje u našim tijelima. 

Tvrtka Cameron, koja se bavi opremom za naftnu industriju, od studenata je tražila da razviju nove zelene tehnologije. Carlos Armada, Julian Castro, David Morilla i Tyler Wiest odučili su se fokusirati na generator pokretan pokretom. Sličan uređaj koji proizvodi energiju iz pokreta koljena već je patentiran te su oni morali potražiti drugi izvor energije na ljudskom tijelu. U suradnji s laboratorijem u Houstonu otkrili su kako sila na petama ima puno veći potencijal od bilo kojeg dijela stopala.

Naprava je u trenutnoj fazi prevelika za svakodnevno korištenje, ali prototip zadovoljava uvjete tvrtke. Proizvodi 400 milivata, što je dovoljno da se napuni baterija, no nešto je slabija dok se hoda. Pokretni dijelovi tada se ne pokreću dovoljno. 

Punjač radi tako da pokretna ručica dodiruje tlo prije drugih dijelova tenisice. Povezana je na zupčanik koji zauzima veći dio potplata. Zupčanici potom pokreću maleni motor koji proizvodi energiju. Preko žica električna energija dolazi do baterije, a regulator napona osigurava da struja dolazi istom jačinom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Studenti očekuju da će netko nakon njih preuzeti projekt na fakultetu te ga doraditi, smanjiti dijelove i povećati snagu te ga približiti tržištu.

- Dokažemo li da možemo proizvoditi iskoristivu energiju, pohraniti je u bateriju koja će napajati MP3 player, tada možemo reći da punjač radi - rekao je Carlos Armada. Cilj tima je da proizvedu dovoljno energije za telefone i druge prijenosne uređaje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle